Штучний інтелект та авторські і суміжні права

Автор(и)

  • Ю.М. Бисага завідувач кафедри конституційного права та порівняльного правознавства юридичного факультету ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Україна https://orcid.org/0000-0002-8797-5665
  • Д.М. Бєлов професор кафедри конституційного права та порівняльного правознавства юридичного факультету ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Україна https://orcid.org/0000-0002-7168-9488
  • В.В. Заборовський професор кафедри цивільного права та процесу ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Україна https://orcid.org/0000-0002-5845-7535

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.76.2.47

Ключові слова:

штучний інтелект, авторські права, суміжні права, інтелектуальна власність, цивільне право

Анотація

Ця стаття розглядає вплив штучного інтелекту (ШІ) на авторські та суміжні права в контексті сучасного цифрового середовища. Зростаюча роль ШІ у творчості та творенні контенту створює нові виклики і питання щодо власності, авторства і правової охорони.
Стаття висвітлює дві основні аспекти: перше, як ШІ впливає на створення творчих робіт, зокрема, генерацію текстів, музики, образів та відео без прямого втручання людини. Друге, які виникають проблеми визнання авторства ШІ-створених творів і встановлення відповідальності за порушення авторських прав.
Стаття визначає різні правові підходи до вирішення цих питань, включаючи обговорення концепції «творчого внеску» ШІ, яка визначає, чи може ШІ вважатися автором твору. Також розглядаються проблеми з визнанням авторства та встановленням власності над ШІ-створеними творами, особливо в контексті машинного навчання та глибокого навчання.
Додатково, в статті проаналізовано поточний стан законодавства щодо авторських і суміжних прав у багатьох країнах і вказує на необхідність адаптації законодавства до викликів, що виникають від використання ШІ в творчому процесі. Важливо забезпечити баланс між захистом прав творців і сприянням інноваціям, що створюється за допомогою ШІ.
Стаття також присвячена розгляду проблематики, пов’язаної з виникненням питань щодо власності та правового статусу творів, створених штучним інтелектом (ШІ). Завдяки просунутим алгоритмам та машинному навчанню, ШІ може генерувати нові творчі результати, такі як музика, малюнки, літературні тексти і навіть відео.
У зв’язку з цим виникають питання щодо правового захисту цих творів і визнання авторства. Чи може бути ШІ власником авторських прав? Чи може авторство приписуватися розробнику алгоритму чи власнику ШІ? Які права мають твори, створені ШІ, і як вони впливають на інтелектуальну власність?
Стаття розглядає й різні правові аспекти цієї проблеми, включаючи національне законодавство про авторські права, концепції нових законів або міжнародні дискусії щодо встановлення стандартів для авторських прав та штучного інтелекту.

Посилання

World Intellectual Property Organization (WIPO) – Artificial Intelligence and Intellectual Property Policy Considerations. URL: https://www.wipo.int/edocs/pubdocs/en/wipo_pub_1055.pdf.

European Commission – Intellectual Property and the Rise of AI. URL: https://ec.europa.eu/jrc/sites/jrcsh/files/jrc114868.pdf.

United States Copyright Office – Copyright Office Issues Report on Copyright and the Music Marketplace. URL: https://www.copyright.gov/policy/musiclicensingstudy/.

Stanford Law School – Intellectual Property and Artificial Intelligence: A Primer. URL: https://law.stanford.edu/wp-content/uploads/2018/06/Intellectual-Property-and-Artificial-Intelligence-APrimer.pdf.

Рішення Європейського суду у справі «Nash v. Mashreqbank PSC» від 4 березня 2021 року. URL: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:62019CJ0310&from=EN.

Закон України «Про авторське право та суміжні права» від 23 грудня 1993 року.URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3792-12.

Закон США «Про авторське право» (Copyright Act). URL: https://www.copyright.gov/title17/.

Звіт Європейської комісії «Підсумки консультацій з громадськістю щодо створення єдиного ринку цифрових товарів та послуг» (англ.). URL:https://ec.europa.eu/info/publications/singlemarket-strategy-public-consultation-results_en.

Стаття «Who Owns AI-Created Works?» на порталі Intellectual Property Watch (англ.). URL:https://www.ip-watch.org/2020/06/05/owns-ai-created-works/.

Стаття «AI Created a $16,000,000 Painting, But Who Owns the Rights?» на порталі Art Law Journal (англ.). URL: https://artlawjournal.com/ai-created-a-16000000-painting-but-who-owns-the-rights/.

Громовчук М.В., Бєлов Д.М. Гуманізм як філософсько-правова категорія в умовах формування нової парадигми в праві. Аналітично-порівняльне право. № 3/2022. С. 301–310.

Бєлов Д.М., Форкош Е.Р. Соціальне підприємництво: здійснення конституційної свободи особи на підприємницьку діяльність. Аналітично-порівняльне право. № 6. 2022.

Бєлов Д.М., Бєлова М.В. Система захисту прав і свобод людини і громадянина: доктринальні та нормативні основи. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія «Право». 2022. Вип. 74. С. 85–90.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-20