Співвідношення висновку експерта з висновком спеціаліста в кримінальному провадженні

Автор(и)

  • Є.Д. Лук’янчиков професор кафедри інформаційного, господарського та адміністративного права Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна https://orcid.org/0000-0001-5763-6972
  • Б.Є. Лук’янчиков доцент кафедри інформаційного, господарського та адміністративного права Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна https://orcid.org/0000-0002-4761-5980
  • О.Б. Микитенко здобувач освітнього ступеня магістр Університету економіки, права та інформаційних технологій «КРОК», Україна https://orcid.org/0000-0003-4608-5567

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.76.2.29

Ключові слова:

кримінальне провадження, досудове слідство, дізнання, спеціальні знання, спеціаліст, експерт

Анотація

У статті досліджено питання, що стосується порядку і форм використання спеціальних знань у кримінальному провадженні. Зазначається, що основним інструментарієм пізнавальної діяльності з розслідування кримінальних правопорушень є слідчі (розшукові) дії спрямовані на відшукання слідів кримінального правопорушення, їх дослідження та формування судових доказів. Здійснено аналіз думок науковців щодо еволюції форм використання спеціальних знань у кримінальному судочинстві на різних історичних етапах. Звертається увага на поступове розширення форм використання спеціальних знань, що набуває закріплення в чинному кримінальному процесуальному законодавстві. Здійснено аналіз наукових досліджень, в яких розкривається сутність спеціальних знань, їх значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, суб’єктів, що можуть застосовувати спеціальні знання, процесуальних документів, в яких фіксується процес застосування спеціальних знань та їх доказове значення. Проведено порівняння вимог, яким має відповідати особа, що залучається у кримінальне провадження як спеціаліст і експерт. Показано суттєві відмінності у вимогах до цих учасників кримінального провадження. На цій підставі доведено, що висновок спеціаліста може відповідати висновку експерта за умови, якщо і усі інші вимоги будуть однаковими. Оскільки кваліфікаційні вимоги до особи, що володіє спеціальними знаннями у певній галузі і її залучають у кримінальне провадження як спеціаліста і експерта є відмінними, відрізняється нормативний порядок їх залучення у кримінальне провадження, вважається неможливим ставити знак рівняння між висновком спеціаліста і висновком експерта, як перевіреним практикою джерелом доказів. Обґрунтовується пропозиція щодо внесення змін до ч. 3 ст. 214 КПК та викладення її в наступній редакції «Для з’ясування обставин вчинення кримінального проступку до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань може бути: 3) отримано висновок експерта …» і далі за текстом. Це сприятиме формуванню надійних та доброякісних доказів у провадженнях про кримінальні проступки.

Посилання

Коваленко В.В. Застосування науково-технічних засобів спеціалістами при проведенні слідчих дій: монографія. Луганськ: РВВ ЛДУВС, 2007. 248 с.

Указ Президії Верховної Ради Української РСР від 30.08.71 р. № 117-VIII «Про внесення доповнень і змін до Кримінально процесуального кодексу Української РСР». https://ips.ligazakon.net/document/kd0007?an=1&ed=1960_12_28

Арешонков В.В. Техніко-криміналістичні дослідження у розслідуванні злочинів: монографія. Київ ФОП Маслаков, 2020. 468 с.

Гонтаренко В. Окремі питання щодо участі спеціаліста під час досудового розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних з домашнім насильством. Актуальні питання вдосконалення судово-експертної та правоохоронної діяльності: збірник матеріалів засідання № 3 постійно діючої Міжнародної науково-практичної конференції (м. Кропивницький, 23 вересня 2022 р.). Кропивницький: ТОВ «Центрально-Українське видавництво», 2022. С. 195–197.

Авдєєва Г. Удосконалення організації судово-експертної діяльності в Україні в умовах євроінтеграції. Актуальні питання вдосконалення судово-експертної та правоохоронної діяльності: збірник матеріалів засідання № 3 постійно діючої Міжнародної науково-практичної конференції (м. Кропивницький, 23 вересня 2022 р.). Кропивницький: ТОВ «Центрально-Українське видавництво», 2022. С. 415–418.

Про затвердження Інструкції з організації взаємодії органів досудового розслідування з іншими органами на підрозділами Національної поліції України в запобіганні кримінальним правопорушенням, їх виявленні та розслідуванні : наказ МВС України від 07.07.2017 № 575. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0937-17#Text (дата звернення 24.02.2023).

Авдєєва Г. Проблеми нормативно-правового регулювання діяльності спеціаліста при розслідуванні правопорушень в умовах воєнного стану. Актуальні питання вдосконалення судово-експертної та правоохоронної діяльності: збірник матеріалів засідання № 2 постійно діючої Міжнародної науково-практичної конференції (м. Кропивницький, 24 червня 2022 р.). Кропивницький: ТОВ «Центрально-Українське видавництво», 2022. С. 307–309.

Кримінальний процес: підручник. Київ: «Центр учбової літератури», 2013. 544 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-14

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність