Психічне насильство проти особи як кримінальне правопорушення та його негативні наслідки

Автор(и)

  • О.М. Гумін завідувач кафедри кримінального права та процесу Інституту права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка», Україна https://orcid.org/0000-0002-8016-945X

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.76.2.14

Ключові слова:

Кримінальний кодекс України, кримінальне правопорушення, насильство, особа, право, свобода, психічний стан, стрес, афект, морально-психологічне страждання

Анотація

В статті наголошено, що у всій історії людства проблема насильства над особою була і є однією з актуальних. Вона до цього часу знаходиться у центрі уваги як політики, філософії, права, соціології, психології та інших наук.
В Конституції, нормативно-правових актах України, сформульовані норми, які захищають права і свободи людини від будь-яких форм насильства. Так, в ст. 3 Основного Закону України чітко зазначено, що «Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визначаються в Україні
найвищою соціальною цінністю» [1].
Грунтуючись на Конституції України, міжнародно-правових актах щодо захисту прав і свобод людини, в Кримінальному кодексі України (далі КК України) зазначається, що він має своїм завданням «правове забезпечення охорони прав і свобод людини і громадянина» [2].
В статті підкреслюється, що в арсеналі насильницьких дій над особою важливу роль відіграє не тільки фізичне, але й психічне насильство. Психічне насильство спрямоване не тільки на обмеження прав і свобод людини, але й завдає великої шкоди її здоров’ю і недоторканості, призводить до моральних і психологічних страждань та приниження честі і гідності.
В статті зазначається, що психічне насильство за своєю сутністю є антиправовим, антигуманним, антисоціальним явищем, яке в кінцевому результаті негативно відбивається на фізичному і психічному здоров’ї особи і може призвести навіть до трагічних наслідків.
В статті акцентується увага на ролі і місці об’єктивних і суб’єктивних чинників і детермінант, які штовхають індивіда до вчинення кримінально-правового правопорушення і, в тому числі, до психічного насильства.
В статті установлено, що серед найбільш небезпечних форм і методів психічного насильства над особою є побої, мордування, що призводить до руйнування її психічного стану, депресії, жаху, страху та інших морально- психологічних наслідків.
Акцентується увага на те, що з найбільш поширених форм у наш час набуває: вимагання, обман, шахрайство, умисне пошкодження майна, що викликає у особи стан афекту, пригніченості, страху, неврозу та інших негативних чинників. Всі ці та інші форми психічного насильства, що викликають не тільки погіршення стану психічного здоров’я, але в результаті здійснення психічної агресії, спрямованої проти потерпілої особи, вона може втратити власне майно та цінні речі.
В статті з’ясовано, що у наш час науково-технічний прогрес вніс суттєві зміни у всі сфери суспільного життя, в тому числі в поведінку особи. Ого досягнення активно застосовує криміналітет у своїй протиправній діяльності. Серед сучасних кримінальних правопорушень особливо активно використовується кіберзлочинність як форма психічного насильства, а також розповсюдження неправдивої, недостовірної, брехливої інформації, спрямованої не тільки проти реальної особи, але й її родичів та близьких, що викликає у особи психічний, шок, депресію, ганьбу і афект.

Посилання

Конституція України: чинне законодавство станом на 02 лютого 2018 р.: офіц. текст. Київ: Алерта, 2018 р. 80 с.

Кримінальний кодекс України: чинне законодавство із змінами та допов. на 07 вересня 2022 року. Офіц. текст. Київ: Алерта, 2022. 240 с.

Юридична енциклопедія: в 6 Т. / заг. ред. кол.: Ю.С. Шемшушенко та ін. Київ: Укр. енцикл. 1998. Т. 4 – 2002. 720 с.

Гумін О.М. Кримінальна насильницька поведінка особи: теоретико-прикладні аспекти: автореф. дис. д-ра юрид. наук. спец: 12.00.08 – кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право. Львів, 2011. 36 с.

Панов М., Харитонов С. Кримінальні правопорушення: поняття та види. Право України. 2021. № 3. С. 27–60.

Цивільний кодекс України: станом на 07.05.2022 р. URL:https://zakon.rada.gov.ua/Laws/show/435-15#Text.

Байлов А.В. Кримінальна відповідальність за посягання на життя та здоров’я особи, вчинені в стані сильного душевного хвилювання: Автореф. дис. на здобуття наукового ступеня канд. юрид. наук. спец: 12.00.08 08 – кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право. Харків, 2004. 20 с.

Коржанський М. Й. Проблеми кримінального права: монографія. Донецьк: Юридична академія Міністерства внутрішніх справ. 2003. 200 с.

Ловка, О., Кондратюк, А. Стратегія поведінки в конфліктах працівників охорони з різними особистісними властивостями. Організаційна психологія. Економічна психологія. Науковий журнал. За науковою редакцією С.Д. Максименка та Л.М. Карамушки. Київ: 2022. № 1. С. 82–90.

Конфліктологія. Навчальний посібник-практикум. За ред. М.П. Гетьманчука; П.П. Ткачука. Львів: Львівський інститут сухопутних військ. 2007. 307 с.

Брюховецька О., Чаусова Т., Інжиєвська Л. Особливості особистісної тривожності як індикатор психологічного благополуччя жінок. Організаційна психологія. Економічна психологія. Наук. журнал. За наук. редакцією С.Д. Максименка та Л. М. Карамушки. Київ: 2022. № 1 (25). С. 23–32.

Киренко С. Проблеми кримінально-правової оцінки психічного насильства. Слово національної школи суддів України. 2021. № 1 ( 34). С. 128–139.

Науково-практичний коментар Кримінального кодексу України / за ред. М.І. Мельника, М.І. Хавронюка. 4-те вид., переробл. та доповн. Київ. Юридична думка. 2007. 1387 с

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-14

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право