Професійна етика у діяльності правоохоронних органів

Автор(и)

  • Я.В. Свічкарьова доцентка кафедри трудового права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна https://orcid.org/0000-0002-6245-2526

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.76.2.12

Ключові слова:

правоохоронна діяльність, професійна етика, професійна поведінка, моральні вимоги, правопорядок, деонтологічні кодекси

Анотація

У статті з’ясовно, що ж являє собою етика правоохоронних органів. Проаналізувавши поняття етики правоохоронних органів, визначено, що вона є різновидом професійної етики, однієї із галузей етичної науки, науки про мораль.
Розглянуто професійну етику правоохоронних органів в широкому та вузькому сенсі, та визначено, що під етикою правоохоронних органів треба розуміти певну систему базових принципів регламентації поведінки правоохоронців, яка побудована з урахуванням особливостей професійної діяльності.
Здійснено доктринальне тлумачення «Кодексу поведінки посадових осіб з підтримання правопорядку». Зокрема, визначено його морально-етичний зміст, який полягає в тому, що основною його метою є забезпечення ефективної підтримки етичних норм серед посадових осіб з підтримання правопорядку, спрямованість на пріоритет загальнолюдських моральних цінностей тощо.
Зроблено висновок, що Кодекс поведінки як «авторитетний», загальновизнаний міжнародним співтовариством документ, закріплює основні деонтологічні стандарти забезпечення правопорядку. Наголошено, що при розробці стандартів забезпечення правопорядку в Україні, слід враховувати традиції, що склалися історично, особливості економічної і соціальної ситуації нашої держави, а також стандарти мають бути створені так, щоб вони відповідали стандартам демократичної держави, нормам забезпечення правопорядку в демократичному суспільстві тощо.
Акцентовано увагу, що моральні вимоги до правоохоронних професій можуть бути також закріплені в нормативно-правових та правових актах як обовʼязкові до виконання. Зазначено, що деонтологічні кодекси чи правила етичної поведінки не можуть відміняти чи замінювати положення чинного законодавства про правоохоронну діяльність, але доповнюють і конкретизують їх.
Визначено, що належність людини до конкретної професійної групи передбачає відповідність її поведінки і всієї професійної діяльності певним нормативам – правилам і стандартам, морально-етичним вимогам суспільства. Рівень професіоналізму у таких професійних колективах вимірюється не тільки знаннями, уміннями, навичками, а й дотриманням у процесі професійноїй діяльності, своєрідних сталих норм професійної поведінки.
Наголошено, що сформованість відповідного рівня етичної компетенції дозволить працівнику правоохоронного органу більш ефективно виконувати свій професійний обов’язок та сприятиме підвищенню його авторитету серед колег та населення.

Посилання

Поліцейська деонтологія: навчальний посібник / за заг. ред. В.Я. Марковського. Львів: ЛьвДУВС, 2020. 316 с.

Гуртієва Л.М. Загальні особливості кримінально-процесуальної діяльності слідчого в аспекті дослідження проблем слідчої етики. Актуальні проблеми політики. Зб. наук. праць. О.: Фенікс, 2008. Вип. 33. С. 453–457.

Характеристика деонтологічних стандартів забезпечення правопорядку у кодексі поведінки посадових осіб з підтримання правопорядку. URL: https://legalactivity.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=573%3A260613-10&catid=72%3A1-0613&Itemid=89&lang=en.

Гіда Є.О. Деонтологічний кодекс як форма закріплення деонтологічних норм. Право і безпека. 2009. 5 (32). С. 181–184.

Міжнародно-правові стандарти поведінки працівників правоохоронних органів при підтриманні правопорядку. Документально-джерелознавчий довідник / упоряд. Ю.І. Римаренко, Ю.Я. Кондратьєв, І.Г. Кириченко. Київ, 2002. 128 с.

Юридична деонтологія. Від навчання до практики: навч. посіб. Київ: Видавничий дім «Кондор», 2019. 296 с

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-14

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право