Теоретико-методологічні засади контролю ризиків у Міністерстві Оборони України та у Збройних Силах України

Автор(и)

  • Є.М. Пащенко старший викладач кафедри військового права Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Україна http://orcid.org/0000-0002-7178-0601

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.76.2.11

Ключові слова:

контроль ризиків, оборонне відомство, внутрішній контроль, управління, аудит

Анотація

Стаття є дослідженням теоретико-методологічних засад контролю ризиків у Міністерстві оборони України та у Збройних Силах України. Зокрема було з’ясовано, що під контролем ризиків розуміється процес управління ризиками, який включає в себе ідентифікацію, аналіз, оцінку та мінімізацію ризиків для досягнення певних цілей або максимізації вигод. Управління ризиками в системі оборонного відомства є елементом внутрішнього контролю та передбачає превентивну ідентифікацію загроз, визначення горизонту відповідних загроз (тобто часу до можливого їхнього настання), вироблення заходів по нейтралізації, зменшенню негативного впливу на діяльність суб’єкту внутрішнього контролю, у разі неможливості уникнення від настання несприятливих подій. Визначено, що діяльність з ідентифікації ризиків полягає у визначенні та класифікації ризиків за категоріями та видами, причин їх виникнення, а також систематичний перегляд ідентифікованих ризиків з метою виявлення нових або таких, що зазнали змін. Ідентифікацію здійснюють шляхом аналізу подій, які можуть потенційно вплинути чи вже впливали на виконання процесів, частоти їх виникнення та їх впливу на досягнення кінцевого результату. За категоріями ризики поділяються на зовнішні, ймовірність виникнення яких не пов’язана з виконанням організацією функцій і завдань, та внутрішні, ймовірність виникнення яких безпосередньо пов’язана з виконанням організацією покладених на неї функцій та завдань. Конкретизовано, що контроль ризиків у Міністерстві оборони України та Збройних силах України охоплює багато аспектів, включаючи оцінку ризиків, розробку стратегій та планів дій, забезпечення відповідного навчання та підготовки військовослужбовців, використання сучасних технологій та інформаційних систем для попередження та мінімізації ризиків. Крім того, контроль ризиків також допомагає збільшити ефективність використання ресурсів та знизити витрати, що є особливо важливим у ситуації, коли уряд має обмежений бюджет. Отже, контроль ризиків є критично важливим для Міністерства оборони України та Збройних сил України, оскільки допомагає попереджувати небезпечні ситуації, зменшувати втрати та ресурсовитрати, збільшувати ефективність та покращувати готовність військових до виконання своїх завдань.

Посилання

Виховання доброчесності та боротьба з корупцією в оборонному секторі: збірник прикладів (компендіум) позитивного досвіду. Женевський Центр демократичного контролю над збройними силами. Женева, 2010. 383 с.

Вітлинський В.В. Ризикологіяв економіці та підприємництві: монографія. Київ: КНЕУ. 2004. 480 c.

Внутрішній контроль у військовій частині. URL: https://www.mil.gov.ua/content/pdf/vnytr_control/poradnuk.pdf.

Голоднова Т.С. Корупційні ризики в питанні залучення міжнародної допомоги у сфері безпеки й оборони України. Нове українське право, Вип. 5, 2021. С. 37–43.

Організація внутрішнього контролю та управління ризиками в обороні України. Методичний посібник. Київ: «Центр учбової літератури», 2022. 176 с.

Організація внутрішнього контролю та управління ризиками в обороні України. Методичний посібник. Київ: «Центр учбової літератури», 2021. 275 с.

Про Громадську антикорупційну раду при Міністерстві оборони України: Наказ Міністра оборони України № 118 від 03.03.2023. URL: https://www.mil.gov.ua/content/Nakaz_2023_Antikaryp.pdf.

Про затвердження Положення про департамент внутрішнього аудиту: Наказ Мінеконом, торгівлі та сг. № 119 від 31.01.2020. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0119915–20#Text.

Про затвердження Порядку організації в системі Міністерства оборони України та Збройних Сил України внутрішнього контролю та управління ризиками: Наказ Міністерства оборони України №145 від 02.04.2019. URL: https://www.mil.gov.ua/content/mou_orders/145_nm_2019.pdf.

Про затвердження Стандартів внутрішнього аудиту: Наказ Міністерства фінансів України № 1247 від 04.10.2011. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1219–11#Text.

Про затвердження Тимчасової настанови з проведення аудиту управління ризиками: Наказ Департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони України № 33 від 06.10.2017. URL: http://www.mil.gov.ua/diyalnist/vnutrishnij-kontrol.html.

Enterprise Risk Management – Integrated Framework / Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway Commission (COSO). N. Y. 2004. URL: http://www.coso.org.

The official site of the Ministry of Defence of Ukraine (2020) ‟Organization of internal control and risk management: handbook», available at: https://www.mil.gov.ua/content/pdf/vnytr_control/vp% 208–00(01).01.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-14

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право