Інформаційне суспільство та інформаційна безпека. Нові виклики та шляхи подолання інформаційних загроз

Автор(и)

  • І.І. Килимник завідувач кафедри правового забезпечення господарської діяльності, Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова, Україна https://orcid.org/0000-0003-3225-6257

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.76.2.8

Ключові слова:

інформація, інформаційне суспільство, інформаційна безпека, інформаційні ресурси

Анотація

У статті проаналізовано поняття «інформаційне суспільство», «інформація», «інформаційна безпека». Метою статті є розв’язання проблеми забезпечення інформаційної безпеки як ключового напряму розвитку інформаційного суспільства, та визначення основних напрямків правового забезпечення інформаційної безпеки з урахуванням досвіду країн Європейського Союзу.
У статті досліджено взаємозв’язок інформаційного суспільства та інформаційної безпеки, який підкреслює зростаючу важливість інформаційної безпеки в епоху цифрових технологій і ризики, пов’язані з кіберзагрозами. Розглядається роль інформаційних технологій у сприянні обміну інформацією та виклики, які виникають у зв’язку з використанням таких технологій.
У статті також стверджується, що зростання інформаційного суспільства призвело до зростання кіберзагроз, які становлять значний ризик для безпеки інформації, підкреслюється важливість заходів інформаційної безпеки для захисту конфіденційної інформації та захисту від кібератак. У статті також підкреслюється необхідність усвідомлення окремими особами та організаціями ризиків, пов’язаних із використанням інформаційних технологій, і вжиття проактивних заходів для пом’якшення цих ризиків.
Загалом стаття підкреслює важливість інформаційної безпеки в інформаційному суспільстві та необхідність для окремих осіб і організацій брати на себе відповідальність за захист своєї конфіденційної інформації. Основні складові інформаційної безпеки – це сукупність елементів, що включає відкритість, конфіденційність та цілісність інформаційних ресурсів та підтримуючої інфраструктури. Вивчення досвіду зарубіжних країн необхідно для створення оптимальної системи правового забезпечення інформаційної безпеки України. Європейська модель розвитку інформаційного суспільства, яка характеризується соціальною орієнтацією і активним залученням держави та міжнародних інституцій, є найбільш оптимальною для України

Посилання

Цимбалюк В.С. Інформаційне право (основи теорії і практики) : монографія. Київ, 2010.

Закон України «Про інформацію». Відомості Верховної Ради (ВВР). 1992. No 48. Ст. 650.

Цимбалюк В.С. Сутність інформаційної безпеки в умовах входження України до глобальної кіберцивілізації. Науковий вісник академії ДПС України. 2007. No 4. С. 174-178.

Конституція України. Відомості Верховної Ради (ВВР). 1996. No 30. Ст. 141.

Ткачук Т.Ю. Забезпечення інформаційної безпеки у країнах центральної Європи. Юридичний науковий електронний журнал. 2017. № 5. URL: http://lsej.org.ua/5_2017/30.pdf.

Салаев Т.Г. Опыт зарубежных стран в контексте усовершенствования административно-правового обеспечения информационной безопасности в Украине. Часопис Київського університету права. 2020. № 5. С. 403–407

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-14

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право