Воєнні репарації Російської Федерації Україні за екоцид та геноцид: правові реалії та досвід минулого

Автор(и)

  • Д. Бараненко Доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри теорії та історії держави і права Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, Україна
  • Р. Русін Кандидат історичних наук, доцент кафедри теорії та історії держави і права Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.76.1.1

Ключові слова:

екоцид, геноцид, шкода, репарації, відповідальність, воєнні дії

Анотація

На сьогодні дослідження теми екоциду та геноциду має велике значення.  З моменту повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України, остання зазнає багато втрат, зокрема, серед мирного населення, що в свою чергу має ознаки геноциду, а також щодня піддається ядерному шантажу та іншим загрозам та збиткам, реалізація яких розцінюється як екоцид. 

Екоцид та геноцид є тяжкими злочинами проти людства, що визнаються на міжнародному рівні та потребують значних зусиль задля подальшого їх недопущення. За нормами міжнародного та національного права за вчинення екоциду та геноциду настає відповідальність, зокрема у вигляді репарацій за завдану шкоду. Така відповідальність переслідує дві основні мети: покарання за вчинені злочини та створення прикладу наслідків, що впливатимуть на правосвідомість суспільства в бік збереження миру та екологічної безпеки.

Не виключенням має стати і притягнення до відповідальності за екоцид та геноцид, що наразі силами політичної та воєнної еліти Російської Федерації відбувається в Україні. Незважаючи на те, що воєнний конфлікт в Україні фактично відбувається з 2014 року, жодних репарацій Російська Федерація досі не сплатила. Крім того, відповідного рішення, яким би було покладено на державу-агресора обов’язку сплатити на користь України такі репарації так і не було прийнято.

Наразі вирішення питань виплати Україні репарацій значно активізувалось, що є позитивним знаменням як для України, так і для всього цивілізованого світу. У зв’язку з цим актуальності набуває і вивчення історичних прикладів виплати репарацій за екоцид та геноцид тому, що, зокрема,  допоможе визначити загальне бачення механізму здійснення таких виплат, а також на теоретичному рівні слугуватиме основою для формування української державної політики з питань притягнення агресора до відповідальності у вигляді сплати відповідної суми коштів за завдану воєнними діями шкоду.

Посилання

Рибачек В.К. Міжнародно-правова регламентація злочину екоциду. Часопис цивілістики. 2022. Вип. 45. С. 82-87.

Чурилова Т.М. До питання відшкодування шкоди довкіллю України, завданої збройною агресією РФ. Ціннісно-орієнтований підхід в освіті і виклики євроінтеграції: матер. ІІІ Всеукр. наук.-метод. конфер., м. Суми, 18 червня 2022 р. Суми, 2022. С. 195-200.

Конвенція ООН про запобігання злочину геноциду та покарання за нього від 9 грудня 1948 р. URL: https://cutt.ly/X8NmRhW (дата звернення: 22.02.2023).

Вєтров І., Гамула І. Формування репараційних претензій до країн-агресорів у ході війни за незалежність України. Післявоєнний світ: люди, проблеми, цінності: зб. мат. Міжнар. наук.-практ. інтернет-конфер., м. Київ, 15 квітня 2022 р. Київ, 2022. С. 15-17.

Росія має виплатити Україні репарації – відповідну резолюцію ухвалила Генасамблея ООН. URL: https://cutt.ly/G8NQnJV (дата звернення: 22.02.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-14

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень