Деякі питання заміни покарання у виді довічного позбавлення волі більш м’яким

Автор(и)

  • Д. Крикливець Кандидат юридичних наук, доцент кафедри кримінального права і кримінології Львівського національного університету імені Івана Франка, Україна https://orcid.org/0000-0002-2618-8895

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.75.2.16

Ключові слова:

довічне позбавлення волі, позбавлення волі на певний строк, заміна покарання більш м’яким, звільнення від подальшого відбування покарання, строк, протягом якого особа відбувала покарання у виді довічного позбавлення волі

Анотація

Статтю присвячено проблемним питанням заміни покарання у виді довічного позбавлення волі більш м’яким. Зазначено, що до внесення нещодавніх змін Кримінальний кодекс України не передбачав можливості такої заміни, а засуджені довічно могли бути звільнені від подальшого відбування покарання лише за хворобою або у порядку помилування. Згідно нової ч. 5 ст. 82 КК України покарання у виді довічного позбавлення волі може бути замінено на покарання у виді позбавлення волі строком від п’ятнадцяти до двадцяти років, якщо засуджений відбув не менше п’ятнадцяти років призначеного судом покарання. Якщо проаналізувати це положення з погляду аргументів, викладених у рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Петухов проти України (№ 2)», та провести паралелі між процедурами помилування і заміни покарання у виді довічного позбавлення волі більш м’яким, то виникне аналогічне запитання: чи не менше ніж п’ятнадцятирічний строк, протягом якого засуджений відбував покарання у виді довічного позбавлення волі, зараховується у строк покарання у виді позбавлення волі, призначеного у порядку заміни на строк від п’ятнадцяти до двадцяти років? У статті наведено низку аргументів на користь негативної відповіді на це питання. Зокрема зазначено, що строк, протягом якого засуджений відбував покарання у виді довічного волі, враховується як один суцільний строк і враховується лише один раз як умова заміни покарання. Також автор дійшов думки і про неможливість часткового зарахування строку, протягом якого засуджений відбував довічне позбавлення волі (тобто в тій частині, що перевищує встановлений ч. 5 ст. 82 КК України мінімально необхідний для заміни п’ятнадцятирічний строк), у строк позбавлення волі, призначеного у порядку заміни. По-перше, у кримінальному законі не встановлено критеріїв такого дроблення строків, по-друге, тоді процедура заміни довічного позбавлення волі може створити істотні передумови для зловживань під час її реалізації. Суд не може ретроспективно оцінювати, який саме строк фактичного відбування покарання є достатнім, а повинен оцінювати його саме на момент розгляду клопотання про заміну покарання.

Посилання

Пояснювальна записка до проєкту Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини» від 7 вересня 2020 року. Офіційний портал Верховної Ради України. URL: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/CardByRn?regNum=4049&conv=9 (дата звернення: 10.01.2023).

Рішення Європейського суду з прав людини у справі «Петухов проти України (№ 2)» (заява № 41216/13) від 12 березня 2019 року. Офіційний портал Верховної Ради України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/974_d98#Text (дата звернення: 10.01.2023).

Постанова Об’єднаної палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду від 2 грудня 2019 року у справі № 664/425/16-к. Zakononline. Право знати. URL: https://zakononline.com.ua/court-decisions/show/86162661 (дата звернення: 10.01.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-28

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право