Фізичне насильство проти особи: кримінально-правовий аспект

Автор(и)

  • О. Гумін Доктор юридичних наук, професор, Завідувач кафедри кримінального права та процесу Інституту права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка», Україна https://orcid.org/0000-0002-8016-945X

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.75.2.14

Ключові слова:

Конституція України, Кримінальний кодекс України, насильство, особа, право, свобода, гідність, конфлікти, правопорушення, морально-психологічний стан

Анотація

У статті наголошується, що в історичному розвитку суспільства насильство я об’єктивний фактор супроводжує весь процес його існування. В кожну історичну епоху форми і методи цього соціального явища набувають певних специфічних змін, але сутність його залишається незмінною – це антиправове, антисоціальне, антигуманне явище.

Серед об’єктивних чинників і факторів, які породжують насильство – деформація моральних настанов і християнських чеснот, широкого розвитку набуває пропаганда жорстокості, бездуховності і насильства.

Серед насильницьких дій проти особи найбільш серйозне занепокоєння викликає фізичне насильство. Воно в будь-яких формах залишається надзвичайно актуальним.

В статті вказується, що в ст. 3 Конституції України чітко прописані норми, спрямовані на захист людини і громадянина «Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека є найвищою соціальною цінністю»  [1].

Спираючись на вимоги Основного закону, нормативно-правові акти, правоохоронні органи України всю свою діяльність спрямовують на боротьбу з кримінальними правопорушеннями, забезпечення законності, захисту прав і свобод громадян. Ця важлива функція чітко сформульована у ст. 1 Загальної частини Кримінального кодексу України (далі КК України), де вказується, що він «має своїм завданням правове забезпечення охорони прав і свобод людини і громадянина … а також запобігання кримінальним правопорушенням» [2].

Таким чином, перед державою та її правоохоронними органами постає проблема захисту життя, здоров’я і безпеки недоторканості, в першу чергу від фізичного насильства.

В статті наголошується, що фізичне насильство, спрямоване перш за все на приниження честі і гідності особи, завдає їй не тільки фізичних, але й морально-психологічних страждань. Акцентується увага, що приниження гідності людини негативно впливає не тільки на її психологічно-моральний, але й духовний, розумово-інтелектуальний стан, може підштовхнути її до помсти, що може призвести до трагічних наслідків.

В статті підкреслюється, що в сучасному соціумі відбуваються процеси які характеризуються бурхливими змінами у всіх сферах соціального життя і грунтуються на суперечностях і конфліктах.

Акцентується увага на тому, що фізичне насильство об’єктивно включає в свою орбіту конфлікт як діалектичну суперечність між протилежними, полярними сторонами.

В статті з’ясовано, що фізичне насильство, яке спрямоване проти особи є не тільки протиправним з точки зору кримінального права, але й антигуманною, антиморальною і антисоціальною дією, що призводить до фізичних і моральних страждань та приниження честі та гідності людини.  Воно  обов’язково негативно впливає на психічний стан потерпілого.

Суттєву роль в фізичному насильстві займає психічна діяльність особи, яка тісно пов’язана з його морально-вольовою, емоційно-інтелектуальною характеристикою та іншими чинниками, що відіграють важливу роль щодо кримінальної відповідальності і призначення покарання.

В статті установлено, що поняття насильства як правової категорії у наш час отримало нове розуміння. У результаті науково-технічного прогресу, появи нових технічних засобів сприяє поширенню нових форм насильства.

Боротьба з будь-якими проявами фізичного насильства я кримінальним правопорушенням є конституційним обов’язком держави і її правоохоронних органів.

Посилання

Конституція України: чинне законодавство станом на 02 лютого 2018р.; Офіц. текст. Київ: Алерта. 2018. 80 с.

Кримінальний кодекс України: чинне законодавство із змінами та допов. на 07 вересня 2022 року. Офіц. текст. Київ: Алерта. 2022. 240 с.

Гумін О. М. Кримінальна насильницька поведінка особи: теоретико-прикладні аспекти : автореф. д-ра юрид. наук. спец: 12.00.08 кримінальне право та кримінологія; кримі-нально-виконавче право. Львів. 2011. 36 с.

Байлов А.В. Кримінальна відповідальність за посягання на життя та здоров'я осо-би, вчинені в стані сильного душевного хвилювання : Автореф. дис. на здобуття наукового сту-пеня канд. юрид. наук. спец: 12.00.08 08 кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право. Харків. 2004. 20 с.

Панов М., Харитонов С. Кримінальні правопорушення: поняття та види. Право України. 2021. № 3. С. 27-60.

Корнякова Т.В., Юзікова Н.С. Кримінологічна характеристика девіантної поведі-нки особи у контексті психофізіологічної та соціально-правової складової. «Право України». 2020. № 4 С. 245-263.

Яхно Т. П. Куревіна І. О. Конфліктологія та теорія переговорів. Навч. посіб. Київ: Центр учбової літератури. 2012. 168 с.

Кримінологія: навч. посіб. О. С. Михайлов, А. В. Горбань, В. В. Міщук. Київ: Знання. 2012. 565 с.

Горішний О. О. Кримінально-правова характеристика розбою: автореф. дис… канд. юрид. наук.: спец 12.00.08 кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право. Дніпропетровськ. 2010. 20 с.

Кримінальне право України. Загальна частина: підручник / М. І. Бажанов, Ю. В. Баулін, В. І. Борисов та ін.; за заг. ред. проф. М. І. Бажанова, В. В. Стащика, В. Я. Тація. 2-ге вид., перероб. і доп. Київ. Юрінком Інтер. 2004. 480 с.

Панов М. Загальна теорія науки кримінального права: проблеми обгрунтування і формування. Право України. 2020. № 2. С. 31-51.

Алексеева Т. В. Психологічний портрет як психолого-криміналістичний метод ви-вчення особистості злочинця. Проблеми загальної та педагогічної психології: зб. наук. праць. Ін-ту психології ім. С. Костюка НАПНУ. 2010. Т. ХІІ. Ч. 2. С. 7-13.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-28

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право