Запобігання злочинності у сфері інформаційних технологій в умовах воєнного стану в Україні

Автор(и)

  • О. Бодунова Кандидат юридичних наук, доцент, завідувач кафедри правничої лінгвістики Державного податкового університету, Україна https://orcid.org/0000-0001-9179-5985

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.75.2.13

Ключові слова:

кіберзлочинність, кібершахрайство, воєнний стан, злочинність у сфері інформаційних технологій, запобігання

Анотація

У статті розглянуто напрями запобігання злочинності у сфері інформаційних технологій в умовах воєнного стану. Зазначено, що в процесі науково-технічного прогресу та активного впровадження інтернет-технологій у всі сфери життєдіяльності суспільства, розвивається й злочинність.

Особливо це питання є актуальним сьогодні в Україні, адже в умовах воєнного стану кіберзлочинців активно залучають до зламу урядових серверів, дезінформування населення, використання при цьому фейкових профілів у соцмережах тощо. Поширеним на сьогодні є кібершахрайство, при якому злочинці під виглядом різноманітних виплат мають намір дізнатися банківські реквізити громадян з метою заволодіння коштами.

Відмічено що, сьогодні війна в інформаційному просторі завдає не меншої шкоди, аніж війна на полі бою. У зв’язку з цим, в Україні вже розпочато процес щодо вдосконалення чинного кримінального та кримінального процесуального законодавства щодо притягнення до відповідальності кіберзлочинців. Так, після повномасштабного вторгнення росії на територію України кількість кримінальних правопорушень у сфені інформаційних технологій різко збільшилась. Країна-агресор використовує інтернет-технології задля дезінформації щодо вторгнення в Україну, пропаганди ворожих ідей тощо. У зв’язку з цим, Верховна Рада України здійснила оптимізацію кримінального та кримінального процесуального законодавства, удосконаливши підстави та процесуальні механізми притягнення до кримінальної відповідальності злочинців.

Визначено, що законодавча база України не містить окремого спеціального акту, який би врегульовував питання запобігання злочинності у сфері інформаційних технологій. Натомість в українському законодавстві є декілька правових актів, які регулюють дане питання.

Зроблено висновок, що задля побудови ефективної системи запобігання злочинності у сфері інформаційних технологій доцільно не лише посилювати відповідальність за вчинені кримінальні правопорушення, а й розробити соціально-економічні, організаційно-управлінські та морально-психологічні напрями, спрямовані на нейтралізацію чинників, що зумовлюють вчинення кримінальних правопорушень.

Посилання

Про зареєстровані кримінальні правопорушення та результати їх досудового роз-слідування: офіційний сайт Офісу Генерального прокурора. URL: https://gp.gov.ua/ua/posts/pro-zareyestrovani-kriminalni-pravoporushennya-ta-rezultati-yih-dosudovogo-rozsliduvannya-2

Про основні засади забезпечення кібербезпеки України: закон України від 5 жо-втня 2017 року 2163-VIII https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2163-19.

Кримінальний кодекс України : Закон України від 05.04.2001 No 2341-III / Верхо-вна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/2341-14 (дата звернення: 05.01.2023).

Сащенко М.І. Проблемні аспекти запобігання кіберзлочинності в Україні. «Young Scientist». 2022. No 1 (101). С. 17-20.

Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо підвищення ефекти-вності боротьби з кіберзлочинністю в умовах дії воєнного стану від 24.02.2022 No 2149-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2149-20#Text (дата звернення: 20.11.2022).

Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо підвищення ефек-тивності боротьби з кіберзлочинністю в умовах дії воєнного стану : Закон України від 24 берез. 2022 No 2149- ІХ : URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2149-20#Text (дата звернення: 20.11.2022).

Стережіться «виплат»: ПриватБанк попереджає про нову схему шахрайства. УНІАН. URL: https://www.unian.ua/economics/finance/ shahraystvo-z-bankivskimi-kartkami-privatbank-poperedzhaye-pro-novu-shemu-mahinaciy-novini-ukrajina-11895471.html

Ярема М., Борисенко А. Боротьба з кіберзлочинністю в умовах дії воєнного ста-ну: Закон 2149-IX. URL: https://jurliga.ligazakon.net/analitycs/210562_borotba-z-kberzlochinnstyu-v-umovakh-d-vonnogo-stanu-zakon-2149-ix.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-28

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право