Механізм впливу інформаційного простору мережі інтернет на неправомірну поведінку неповнолітніх

Автор(и)

  • Р. Безпалов Аспірант кафедри кримінального права і процесу Національного університету «Львівська політехніка», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.75.2.11

Ключові слова:

Інтернет, неповнолітні, механізм впливу, інформація, девіантна поведінка

Анотація

Інформаційний простір мережі Інтернет має подвійний  характер: з одного боку, воно надає величезні можливості щодо соціалізації та розвитку особистості, а з іншого – створює проблеми, пов’язані з використанням інформаційних ресурсів злочинними елементами. Найбільшу криміногенну небезпеку становлять соціальні мережі, спеціалізовані сайти та анонімні інтернет-простори, основною аудиторією яких є неповнолітні.

Сучасна архітектура інформаційно-телекомунікаційної мережі Інтернет з її загальнодоступністю, відкритістю, необхідністю, децентралізованістю та анонімністю породжує у користувачів почуття невразливості, що дозволяє розповсюджувати шкідливий контент та вчиняти дії з порушенням норм національного та міжнародного права. Таке поєднання призводить до того, що інтернет стає одним із найпотужніших інструментів криміналізації та віктимізації неповнолітніх, що свідчить про криміногенний потенціал мережі Інтернет як інструмент поширення забороненої інформації.

Для формування певного стереотипу мислення в мережі Інтернет використовуються особливі психологічні технології, такі як: відволікання або концентрація уваги, створення ілюзій сприйняття, розумове спрощення, обмеження матеріалу, спотворення фактів, емоційне нагнітання та ін.

Найпотужнішим засобом впливу в інформаційному просторі мережі Інтернет є фільми, онлайн-відеоролики, приколи, аніме та кліпи, які доносять до глядачів не сухі факти, а через яскраві образи, емоційні характери, захоплюючі сюжети, диктують певні моделі (стереотипи) поведінки та парадигми життєустрою.

За допомогою контенту мережі Інтернет відбувається популяризація та адаптація кримінальних норм та цінностей, пропаганда споживання алкоголю, наркотичних засобів, психотропних та нових потенційно небезпечних психоактивних речовин, статевої розбещеності, крайніх та патологічних проявів сексуальної орієнтації людини, відверте заохочення широкого вживання ненормативної лексики та інших форм ненормативної поведінки, формування правового нігілізму.

Посилання

Бандурка О. М. Дитячі самогубства – новітня загроза здоров’ю нації. Фонові для злочинності явища: запобігання та протидія: зб. тез доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (27 квіт. 2018 р., м. Харків). Харків: ХНУВС, 2018. С. 11–13.

Білоконь М. А. Запобігання злочинності неповнолітніх: досвід країн європейсь-кого союзу: дис. …канд. юрид. наук. Харків, 2013. 208 с.

Іванова В. В. Причини та форми агресивної поведінки підлітків. Практична пси-хологія та соціальна робота. 2000. № 5. С. 14–16.

Інформація у бутті людини та у професійному оперуванні : навчальний посібник. В.Ф. Калуга. Київ : НУБіП України, 2019. 145 с.

Кримінальний кодекс України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

Петренко О.С. Інтернет як субпростір суспільства: структури та процеси: дис. …канд. соц. наук. Старобільськ. 2017. 228 с.

Скільки українців користуються Інтернетом – дослідження. The village – Україна. URL: https://cutt.ly/1nSXhVl

Хитрик Р. Більшість неповнолітніх злочинців виховуються в неповних сім’ях або без батьків. Закон і бізнес. №11 (1205). URL: https://zib.com.ua/ua/issue/462/

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-28

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право