Євроінтеграційне законодавство України про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами, в контексті безпечності харчових продуктів та продовольчої безпеки
DOI:
https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.75.2.7Ключові слова:
контактуючі матеріали і предмети, законодавство ЄС, європейська інтеграція, безпечність харчових продуктів, продовольча безпекаАнотація
Протягом останніх років Україна активно наближає своє харчове законодавство до відповідного законодавства ЄС. Черговим етапом у розвитку цього законодавства стало прийняття закону, спрямованого на регулювання виробництва, обігу та використання матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами.
В статті розглядаються нововведення цього закону щодо матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами, з точки зору гарантування безпечності харчових продуктів і забезпечення продовольчої безпеки країни. При цьому робиться спроба встановити співвідношення понять безпечності харчових продуктів і продовольчої безпеки.
В першу чергу аналізуються загальні вимоги закону, спрямовані на недопущення міграції хімічних сполук з контактуючих матеріалів і предметів у харчові продукти. Далі розглядається механізм встановлення спеціальних вимог, зокрема вимог до чистоти, загальних та специфічних меж міграції хімічних речовин тощо до окремих груп контактуючих матеріалів і предметів, таких як активні та інтелектуальні матеріали і предмети, клеї, пластик, друкарські фарби, регенерована целюлоза, лаки і покриття та ін.
Аналізується механізм державної реєстрації речовин та процесів переробки пластику, що використовуються у виробництві матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами. Також розглядаються вимоги закону щодо декларування відповідності матеріалів і предметів, що призначені для контакту з харчовими продуктами встановленим щодо них вимогам.
Як висновок зазначається, що прийняття євроінтеграційного законодавства про контактуючі матеріали і предмети в першу чергу має на меті гарантування безпечності харчових продуктів, хоча опосередковано також сприяє забезпеченню продовольчої безпеки. Водночас застосування тих чи інших засобів державного регулювання, передбачених зазначеним законодавством, вимагає пошуку оптимального балансу між досягненням цілей безпечності харчових продуктів та продовольчої безпеки.
Посилання
Закон України “Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими проду-ктами” від 3 листопада 2022 року № 2718-IX. Офіційний вісник України. 2022. № 92. том 2, стор. 1011
Beneventi E., Tietz T., Merkel S., Risk Assessment of Food Contact Materials. EFSA Journal. 2020. №18(S1) URL: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2020.e181109
International Food Policy Research Institute URL: https://www.ifpri.org/topic/food-security
Колісник Г.М. Продовольча безпека України та особливості її розвитку. Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України. 2015. № 5 (115) С.72-76.
Дудар В. Продовольча безпека України та складові її забезпечення у контексті економі-чної безпеки держави. Вісник ТНЕУ. 2016 р. №2. С.20-32.
Gizaw, Z. Public health risks related to food safety issues in the food market: a systematic lit-erature review. Environmental Health and Preventative Medicine. 2019. №24. URL: https://doi.org/10.1186/s12199-019-0825-5
Fung F., Wang H. S., Menon S. Food safety in the 21st century. Biomedical Journal Volume. 2018. Issue 2, Pages 88-95.
Muncke J. et al. Impacts of food contact chemicals on human health: a consensus statement. Environmental Health. 2020. №19. URL: https://doi.org/10.1186/s12940-020-0572-5
Regulation (EC) No 1935/2004 of the European Parliament and of the Council of 27 October 2004 on materials and articles intended to come into contact with food and repealing Direc-tives 80/590/EEC and 89/109/EEC URL: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=celex%3A32004R1935
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2023 Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.