Загальнотеоретичний аналіз правового забезпечення підприємницької діяльності

Автор(и)

  • І. Коваленко Кандидат юридичних наук, доцент доцент кафедри приватного та публічного права Київського Національного університету технологій та дизайну, Україна https://orcid.org/0000-0001-7595-777X

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.75.2.3

Ключові слова:

Підприємницька діяльність, ринкова економіка, підприємництво, отримання прибутку, реформування економіки, суспільне виробництво

Анотація

До ефективних правових засобів впорядкування відносин між суб’єктами господарювання та недопущення порушення належних останнім прав та охоронюваних законом інтересів відноситься дотримання учасниками господарських відносин, у тому числі господарюючими суб’єктами, органами державної влади тощо, вимог чинного законодавства. Тобто бажаним є такий правовий режим, в межах якого найкращим способом захисту прав суб’єктів господарювання являється недопущення порушень прав цих суб’єктів та, як наслідок цього, відсутність самої потреби у поновленні прав.

Зрозуміло, що подібний превентивний вплив на поведінку суб’єктів господарювання є результатом не лише добросовісної поведінки учасників господарських відносин, а, скоріше за все, наслідком регулятивного впливу на поведінку цих суб’єктів норм чинного законодавства, що містить зобов’язуючі, забороняючі та інші правові приписи (вимоги), існування яких спрямоване на недопущення порушень прав та охоронюваних законом інтересів суб’єктів господарювання та відновлення цих прав та інтересів у випадках їх порушення, невизнання чи оспорювання.

Потреба захисту суб’єктивного права, інтересу виникає передусім у зв’язку з протиправною поведінкою. Однак захист може відбутись і в разі загрози порушення права в майбутньому, що не завжди може розглядатися протиправною поведінкою.

Загроза може виникнути через дії самого носія права, наприклад, у зв’язку з утратою відповідного документа. Захист допускається й у разі порушення інтересу непротиправною поведінкою. Особа може звернутися до суду з заявою про захист і в разі колізії між її інтересами та інтересами інших учасників правовідносин, причому навіть і тоді, коли поведінка кожного з них є правозгідною.

Предметом дослідження в статті є конкретні норми конституційного, цивільного, господарського та адміністративного права, якими встановлено правові гарантії забезпечення та захисту підприємницької діяльності нормами національного права.

Посилання

Шкірко О.І. Сутність та поняття підприємництва в Україні. Проблеми системного під-ходу в економіці. 2017. Вип. 6 (2). С. 48-52.

Ануфрієва О.Л., Пальчевська Т.Г., Лагоцька Г.М. Підприємницька діяльність : навчаль-ний посібник. Івано-Франківськ : Лілея-НВ, 2014. 304 с.

Господарський кодекс України. Київ : Правова єдність, 2022. 140 с.

Кушнір О.В. Правове регулювання підприємницької діяльності та формування держав-ної економічної політики. Наукові праці Міжрегіональної академії управління персоналом. 2014. Вип. 2. С. 104-107.

Крупчан О.Д. Публічно-правове та приватно-правове регулювання підприємництва в Україні. Бюлетень Міністерства юстиції України. 2014. № 3. С. 150-157.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-28

Номер

Розділ

Розділ 4. Господарське право, господарсько-процесуальне право