ТЕОРЕТИКО – ПРАВОВИЙ АСПЕКТ ВИЗНАЧЕННЯ МЕХАНІЗМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЇХ РЕАЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • С. А. Петреченко кандидат юридичних наук, доцент доцент кафедри адміністративної діяльності Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.64.7

Ключові слова:

право, свобода, людина, громадянин, суспільство, гарантії прав та свобод людини

Анотація

У статті розглядаються права і свободи людини та громадянина. Досліджено, що права та свободи людини сформовані внаслідок чисельних історичних передумов, що розвинули психологічну потребу людини вільно використовувати свої можливості міркувати, виражати думки, займатися творчістю, самовиражатися, працювати. Механізм реалізації права – це система правових засобів, які впливають на суспільні відносини з метою їх регулювання, здійснення тощо, яка включає наступні елементи: гарантії, юридичні елементи механізму реалізації, процес фактичного втілення, умови і фактори такого процесу. Одним із невід’ємних елементів механізму реалізації прав людини є гарантії. Аналіз існуючих у юридичній літературі понять гарантій дозволяє зробити висновок, що під гарантіями прав і свобод особи слід розуміти, по-перше, певні умови, за яких можлива найповніша і всебічна реалізація прав і свобод особи, по-друге, засоби, які ефективно забезпечують охорону і захист прав і свобод особи у разі їх незаконного порушення. Безпосередньо конституційно-правові гарантії – це передбачена Конституцією України та іншими законами спеціальна система юридичних норм, принципів, умов, вимог і правових способів і засобів забезпечення, реалізації, охорони та захисту прав і свобод людини і громадянина з метою практичної їх реалізації. Ознаками гарантій прав та свобод людини є те, що вони: мають державну природу; відображаються на рівні відповідних нормативно-правових актів; мають універсальний та безперервний характер; відображають стан та рівень розвитку основних сфер суспільного життя; мають реальний та доцільний характер; мають вигляд складної системи, що має свою внутрішню структуру, елементи якої перебувають у нерозривному зв’язку та постійній взаємодії. Таким чином, гарантії являють собою одну з основних та, напевне, найбільших ланок адміністративно-правового механізму забезпечення прав громадян.

Посилання

Скакун О. Ф. Теорія держави і права: підручник. К.: ЦУЛ, 2010. 520 с.

Комаров С. А. Общая теория государства и права: учебник. СПб.: Изд-во Юрид. инст., 2001. 352 с.

Котюк В. О. Теорія права : курс лекцій: навч. посібник для юрид. фак. вузів. К. : Вентурі, 1996. 208 с

Крусс В. И. К теории пользования конституционными правами. Государство и право. 2004. № 6. С. 19 - 20.

Алексеев С. С. Правовые средства: постановка проблемы, понятие, классификация. Советское государство и право. 1987. № 6. С.12-19.

Гончарук С. Т. Адміністративне право України: навч. посіб. К.: Генеза, 2000. 240 с.

Олійник А. Ю. Конституційно-правовий механізм забезпечення основних свобод людини і громадянина в Україні: моногр. К.: Алерта, 2008. 472 с.

Погорілко В. Ф. Конституційне право України: академічний курс: підруч. К.: Юридична думка, 2006. 544 с.

Шемшученко Ю. С. Юридична енциклопедія. К.: Українська енциклопедія, 1998. 672 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-14

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень