ФУНДАМЕНТАЛЬНІ ЦІННОСТІ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ПРАВОВОЇ КУЛЬТУРИ У ПОЛОЖЕННЯХ КОНСТИТУЦІЇ ПОЛЬЩІ 1791 р

Автор(и)

  • В.О. Качур кандидатка юридичних наук, доцентка, завідувачка кафедри теорії та історії держави і права Національного університету біоресурсів і природокористування України , Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.64.6

Ключові слова:

народ, народне представництво, патріотизм, політична відповідальність, правова культура, принцип більшості, розподіл влад, толерантність, цінність

Анотація

У статті розкрито значення правової культури для суспільно-державного життя будь-якої країни та для забезпечення життєдіяльності як окремої людини, так і соціальних груп, спільнот та людства загалом, що зумовлено її здатністю залучати людину до системи правових цінностей, накопичувати правовий досвід та передавати його від покоління до покоління.

Наголошено, що європейська правова культура, окрім природних прав, демократії, верховенства права, має й інші цінності, що забезпечують сталий розвиток суспільства, соціальну справедливість і правовий поступ. Підкреслено, що прослідкувати еволюцію становлення ціннісно-правових орієнтирів сучасної Європи допомагає аналіз правових пам'яток, якими так багата європейська державно-правова історія.

На підставі аналізу тексту Конституції Польщі 1791 р. виокремлено ті її положення, які містять фундаментальні цінності європейської правової культури, що стали ціннісними орієнтирами подальшого державно-правового розвитку Польщі. Усі цінності, які випливають з їхнього змісту, поділено на дві групи: 1) цінності, які відображають ціннісні орієнтири тогочасного польського суспільства (патріотизм, релігійна толерантність, свобода, гідність, рівність, власність, недоторканність правова визначеність, народ); 2) цінності, які відображають ціннісні орієнтири щодо організації державної влади (принцип суверенності народу, принцип поділу влади, принцип народного представництва, сталість конституції, принцип більшості, принцип політичної відповідальності).

За результатами дослідження встановлено, що Конституція Польщі 1791 р. є прикладом дивного симбіозу традицій та новацій, коли такі прогресивні цінності, як патріотизм, релігійна толерантність, народ, територіальна цілісність, свобода, принцип суверенності народу, принцип розподілу влад, політична відповідальність, принцип народного представництва, принцип більшості, співіснують з традиційними становими привілеями та інститутом залежних селян. Зазначено про особливе ставлення польського народу до цього документа як до певного державного символу.

Посилання

Петро Стецюк. Перша Конституція Польщі (1791): спроба правового аналізу. Львів, 2010. 112 с.

Закон про управління / Петро Стецюк. Перша Конституція Польщі (1791): спроба правового аналізу. Львів, 2010. С. 84-93.

Широков С. Б. Сучасні концепти патріотизму в зарубіжних наукових дослідженнях. Державне управління та місцеве самоврядування. 2019. Вип. 4 (43). С. 14-19.

Witkowski, Wojciech. Pierwsze konstytucje nowożytne. Lublin, 1996. 96 s.

Загорулько О.А. Ustawa rządowa 1791 р.: до питання про політико-правове значення. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право. 2018. Випуск 48 (1). С. 25-30.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-14

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень