ПРАВОВА ПРИРОДА ТА МІСЦЕ СУДОВОГО ПРЕЦЕДЕНТУ В СИСТЕМІ ДЖЕРЕЛ ПРАВА УКРАЇНИ

Автор(и)

  • І. С. Іванюра студент 2 курсу Інституту підготовки кадрів для органів юстиції України Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна
  • Д.В. Шевченко студент 2 курсу Інституту підготовки кадрів для органів юстиції України Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна
  • А.С. Сівець студентка 2 курсу Інституту підготовки кадрів для органів юстиції України Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.64.4

Ключові слова:

судовий прецедент, джерела права, судове рішення, суд

Анотація

Дана стаття присвячена аналізу сутності судового прецеденту як джерела права в Україні, його правової природи і визначенню місця серед джерел національного права. Питання судового прецеденту, його роль хвилювало багатьох науковців Радянського Союзу, так і натепер воно перебуває в центрі уваги багатьох науковців і займає центральне місце серед наукових досліджень юриспруденції. З огляду на визначення місця прецеденту серед джерел права проводиться загальний аналіз системи джерел права в Україні.

Під час аналізу розглядається структура судового прецеденту на прикладі рішення Конституційного Суду України, надається декілька альтернативних визначень поняття «судовий прецедент». Деякі вчені пропонують розуміти під поняттям «судовий прецедент» рішення, в основі якого лежить створена судом загальна норма права, яку суди тієї самої чи нижчої інстанції повинні дотримуватися, їхні рішення під час розгляду аналогічних справ у майбутньому мають ґрунтуватися на цій нормі права. У статті встановлюється роль функціонування судового прецеденту в правовій системі України, наголошується на його важливості в тому, що він сприяє істотному підвищенню мотивуванню судових рішень. 

Також приділяється увага рішенню Європейського суду з прав людини – типовомуприкладу судового прецеденту – як обов’язковому джерелу права в Україні. Наголошується на позитивних та негативних наслідках офіційного визнання судового прецеденту як джерела права в Україні. Також значну увагу приділено рішенням Конституційного Суду України та правовим позиціям Верховного Суду.

Авторами наголошено на рекомендаційному характері, крім прецедентів Європейського суду з прав людини, судового прецеденту як джерела права. Підтвердженням цього є теза, відповідно до якої норми права можуть знаходити свій вияв у законах та підзаконних нормативних-правових актах, оскільки судовий прецедент офіційно не визнаний як джерело права в Україні, то вважається, що в судових рішеннях норми права не створюються. Авторами наголошується на необхідності визнання на законодавчому рівні судового прецеденту як джерела права.

Посилання

Пархоменко Н.М. З’ясування дійсного змісту категорій «форма» та «джерело» права як передумова ефективної реалізації прав і свобод людини і громадянина: монографія. Київ: ТОВ «Вид-во «Юридична думка», 2007. С. 216-236

Вопленко Н.Н. Источники и формы права: учеб. пособие. Волгоград: Изд-во Вол ГУ, 2004. 102 с.

Загальна теорія держави і права: підручник. / М. В. Цвік, О. В. Петришин, Л. В. Авраменко та ін.; за ред. М. В. Цвіка, О. В. Петришина. Харків, 2009. 584 с.

Лукьянова Е.А. Закон как источник советского уголовного права. Москва, 1988.152 с.

Малишев Б.В. Судовий прецедент і стиль юридичного мислення. Проблеми філософії права: веб-сайт. URL: http://dspace.nbuv.gov.ua/bitstream/handle/123456789/9671/16-Malyshev.pdf?sequence=1 (дата звернення: 02.05.2021).

Коваленко Ю.О. Судовий прецедент як джерело права: автореф. дис. на здобуття освітнього ступеня магістра: спец. 081. Миколаїв, 2019.

Сахнюк В.В. Роль і місце судового прецеденту в системі джерел національного права. Молодий вчений. 2017. № 5.1 (45.1). С. 119–122.

Романюк Я.М. Єдність судової практики: теоретичні засади та вдосконалення законодавчого забезпечення. Вісник Верховного Суду України. 2012. № 5. С. 37-42.

Кіт О.О. Акти судів загальної юрисдикції як джерела трудового права. Вісник Львівського університету. Сер. Юридична. 2014. № 59. С. 258-265.

Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини: Закон України від 23.02.2006 року № 3477-IV. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3477-15#Text (дата звернення: 02.05.2021).

Богдановская И. Ю. Прецедентное право: монография. Москва: Наярна, 1993. 365 с.

Луць Л.А. Перспективи становлення судового прецеденту як джерела права України. Вісник центру суддівський студій. 2006. № 6.

Шафарчук В. В. Судовий прецедент в Україні. Юридична Газета. 2013. № 35-36. С. 41.

Кирилюк Д.В. Чи визнається в Україні судовий прецедент? Юридичний журнал. 2006. № 4. С. 81.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-14

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень