ПОЗИТИВНА ЮРИДИЧНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ: ЗАГАЛЬНОТЕОРЕТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА

Автор(и)

  • О. Р. Дашковська доктор юридичних наук, професор, професор кафедри теорії і філософії права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна
  • В. О. Яворський студент Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна
  • К. Д. Безсонова студентка Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.64.3

Ключові слова:

соціальна відповідальність, позитивна юридична відповідальність, негативна юридична відповідальність, демократична держава

Анотація

У статті проаналізовано поняття «позитивна юридична відповідальність». Встановлено її взаємозв’язок із терміном «відповідальність», розглянуто співвідношення суспільної і юридичної відповідальності. Визначено взаємозв’язок  філософського та морального змісту поняття «відповідальність». Наголошено на необхідності визначення юридичної відповідальності через основні цілі та принципи права, практику застосування та тлумачення правового змісту відповідальності. 

Окреслено існування позитивного та негативного аспекту юридичної відповідальності у сучасній юридичній науці. Розглянуто позитивний аспект юридичної відповідальності як виду юридичної відповідальності, який є реакцією держави та суспільства на соціально корисне діяння. Визначено основні види правових заохочень. 

Розглянуто негативний аспект юридичної відповідальності. Визначено основні підходи до його розуміння. Зазначено, що негативна юридична відповідальність вважається засобом гарантування прав та свобод громадянина.

Визначено, що у механізмі правового регулювання заходи позитивної юридичної відповідальності виступають як засоби соціального контролю за поведінкою учасників суспільних відносин, що забезпечують взаємну узгодженість їх дій. Позитивна юридична відповідальність спрямована на зменшення проявів неправомірної поведінки шляхом стимулювання суб’єктів правовідносин щодо здійснення суспільно корисної поведінки за допомогою різних заохочень та характеризується наступними ознаками: пов’язана з наданням особі додаткових прав;  настає за здійснення певної бажаної поведінки; встановлюється у заохочувальних правових нормах; є засобом стимулювання суб’єктів до здійснення правомірних діянь;  реалізується добровільно.

Встановлено, що позитивна юридична відповідальність - це добровільна форма реалізації юридичної відповідальності, є юридичним обов’язком суб’єкта відповідальності діяти відповідно до вимог правових норм, що реалізується в його правомірній поведінці.

Посилання

Лісовий В. С. Відповідальність. Енциклопедія Сучасної України: електронна версія. Київ, 2005. URL: http://esu.com.ua/search_articles.php?id=34408 (дата звернення: 25.04.2021).

Даль В. И. Толковый словарь живого великорусского языка. Москва. Рус. яз, 1981. Т. 2 : И-О. 779 с.

Oxford Advanced learner's dictionary of current English. Oxford, 1982. Vol. 11. 217 p.

Скригонюк М. І. Плебсологічна філософсько-правова оцінка конституційної та інших видів юридичної відповідальності української держави перед людиною за свою діяльність. Публічне право. 2014. № 4. С. 190–198.

Оніщенко Н. М. Юридична відповідальність: теоретичний аналіз та практичні виміри. Держава і право. Юридичні і політичні науки. 2008. № 42. С. 3–11.

Общетеоретическая юриспруденция: учебный курс / ред. Ю. Н. Оборотов. Одесса : Фенікс, 2011. 436 с.

Проблемы общей теории права и государства : учебник для вузов / ред. В. С. Нерсесянц. Москва. Норма, 2008. 832 с.

Базылев Б.Т. Юридическая ответственность (теоретические вопросы). Красноярск: Изд-во Красноярск, ун-та, 1985. - 120 с

Астемиров З. А. Понятие юридической ответственности. Сов. гос. и право. 1979. № 6. С.67

Ореховский А. И. Ответственность и ее социальная природа (методологический аспект). Томск : Изд-во Томск, ун-та, 1978. С.144-145

Тугаринов Б. П. Личность и общество. Москва. Мысль, 1965. С.52.

Малеин Н.С. Правонарушение: понятие, причины, ответственность. Москва. Юрид. лит, 1985. С. 133 – 134.

Керимов Д.А. Философские основания политико-правовых исследований. Москва. Мысль, 1986. С. 181.

Кудрявцев В.Н. Закон, поступок, ответственность. Москва. Наука, 1986. С.286.

Бернштейн Д.И. Правовая ответственность как вид социальной ответственности. Ташкент. Изд-во ФАН, 1989. С.32.

Про українське право. Часопис кафедри теорії та історії держави і права Київ. нац. ун-ту імені Тараса Шевченка. / За ред. проф. І. Безклубого. Київ. 2010. №5 367 с.

Середюк В. В. Основні підходи до розуміння юридичної відповідальності у вітчизняній правовій науці. Науковий вісник Херсонського державного університету. 2015. Т. 1, № 1. С. 59–63.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-14

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень