Запобігання злочинності (кримінальним правопорушенням) у сфері охоронної діяльності

Автор(и)

  • Я. О. Ліховіцький доктор юридичних наук, професор, професор кафедри кримінального права та правоохоронної діяльності Ужгородського національного університету, Україна https://orcid.org/0000-0002-8537-2676

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.3.49

Ключові слова:

безпека, боротьба зі злочинністю, запобігання, кримінальне правопорушення, злочинність, недержавні охоронні організації, охоронна діяльність, правоохоронні органи

Анотація

Стаття присвячена дослідженню поняття, напрямів та заходів запобігання злочинності у сфері охоронної діяльності в Україні. Проаналізовано підходи до розуміння зазначених термінів, а також враховано досвід вітчизняних вчених щодо класифікації заходів запобігання злочинності в Україні.

На основі загальнотеоретичного аналізу підходів до розуміння поняття «запобігання злочинності» та визначення його змісту, дослідження основних заходів запобігання злочинності та їх характеристики, а також вивчення системи заходів запобігання злочинності у сфері охоронної діяльності та підходів до їх класифікації, автор доходить висновку, що запобігання злочинності є багаторівневою соціально-профілактичною діяльністю. Ця діяльність спрямована на усунення та перешкоджання дії детермінантів (негативних явищ) або недопущення вчинення злочинних діянь на різних стадіях їх прояву з метою остаточного подолання певного виду злочинності.

Основною метою та напрямами запобігання злочинності (кримінальним правопорушенням) в сфері охоронної діяльності в Україні є створення позитивної, соціально прийнятної діяльності особистості, впровадження в її свідомість правильного, суспільно визнаного уявлення про кримінальні правопорушення та формування у неї нетерпимості до їх вчинення.

Загальносоціальне запобігання злочинності (кримінальним правопорушенням) в сфері охоронної діяльності включає комплекс заходів, які проводяться державними органами, громадськими організаціями та іншими суб’єктами з метою зниження конфліктів і стабілізації соціально-економічних, політичних, морально-психологічних та правових відносин у державі та суспільстві. Спеціально-кримінальне запобігання злочинності (кримінальним правопорушенням) в сфері охоронної діяльності включає систему спеціальних органів державної влади, які діють з метою впливу на криміногенні фактори, а також встановлення причин і умов вчинення кримінальних правопорушень у цій сфері та прийняття заходів щодо їх усунення.

Індивідуальна профілактична робота в сфері охоронної діяльності включає ранню індивідуальну профілактику, безпосередню індивідуальну профілактику та посткримінальну профілактику.

Посилання

Бандурка О.М. Протидія злочинності та профілактика злочинів: монографія / О.М. Бандурка, О.М. Литвинов; МВС України, Харків. Ун-т внутр. справ. X.: ХНУВС, 2011. 308 с.

Великий тлумачний словник сучасної української мови (з дод. і доповн.) [уклад. В.Т. Бусел]. К.; Ірпінь: Перун, 2005. 1728 с.

Голіна В.В. Запобігання злочинності (теорія і практика): навч. посіб. Харків: Нац. юрид. акад. України, 2011. 120 с.

Голіна В.В. Запобігання злочинності: проблеми оптимізації соціальної активності. Вісник Академії правових наук України. 2006. № 3. С. 206–214.

Закалюк А.П. Курс сучасної української кримінології: теорія і практика: у 3-х кн. Київ: ІнЮре, 2007. Кн. 2: Кримінологічна характеристика та запобігання вчиненню окремих видів злочинів. 712 с.

Закалюк А.П. Курс сучасної української кримінології: теорія і практика: у 3-х кн. Кн. 1: Теоретичні засади та історія української кримінологічної науки. К.: Видавничий дім «Ін Юре», 2007. 424 с.

Зелінський А.Ф. Кримінологія: курс лекцій. Харків: Прапор, 1996. 260 с.

Зелінський А.Ф. Кримінальна психологія. К: Юрінком Інтер, 1999. 240 с.

Іванов Ю.Ф., Джужа О.М. Кримінологія : навч. посіб. Київ: Вид. ПАЛИВОДА А.В., 2006. 264 с.

Кальченко Т.Л. Запобігання злочинності в Україні спеціальними органами та установами: дис. канд. юрид. наук: 12.00.08 «Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право». К., 2003. 222 с.

Кримінологія. Академічний курс / кол. авторів; за заг. ред. О.М. Литвинова. Київ: Кондор, 2018. 588 с.

Кримінологія: підручник / за ред. В.В. Голіни, Б.М. Головкіна. Харків: Право. 2014. 440 с.

Курс лекцій з кримінології: навч. посіб. / під ред. І.М. Даньшина (Загальна частина) и В.В. Голіни (Особлива частина). X.: Одисей, 2006. 280 с.

Новасардова І.В. Форми і засоби запобігання адміністративним правопорушенням у сфері безпеки дорожнього руху. Держава і регіони. 2010. № 3. С. 177–182.

Новіков О.В. Кримінологічна характеристика та запобігання злочинності у сфері інтелектуальної власності: монографія / за заг. ред. Б.М. Головкіна. Харків: Право. 2018. 182 с.

Шакун В.І. Суспільство і злочинність. Київ, 2003. 784 с.

Шостко О.Ю. Протидія організованій злочинності в європейських країнах. X., 2009. 400 с.

Юридична енциклопедія: у 6-ти т. Київ: Укр. енциклоп., 1999. Т. 2. 742 с.

Бєлова М.В., Данко В.Й., Бєлов Д.М., Виконання рішень Конституційного Суду України: окремі доктринальні підходи. Науковий вісник УжНУ. Серія «Право». Випуск 83. Ч. 1. С. 107–114.

Рогач О.Я., Бєлов Д.М. Категорія «парадигма» в сучасних умовах функціонування української держави: теоретичні засади. Аналітично-порівняльне правознавство. № 1. 2022. С. 37–42.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-04

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право