Проблема захисту персональних даних в кіберпросторі

Автор(и)

  • В. В. Аніщук кандидат юридичних наук, доцент, завідувач кафедри права факультету бізнесу та права Луцького національного технічного університету, Україна https://orcid.org/0000-0002-9854-4932

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.3.38

Ключові слова:

персональні дані, Мережа Інтернет, кіберпростір, безпека, кібератака

Анотація

У сучасному цифровому світі, де обсяг інформації, яка зберігається та обробляється в кіберпросторі, невпинно зростає, питання захисту персональних даних набуває все більшої актуальності. Персональні дані, такі як фінансова інформація, медичні записи, а також дані соціальних мереж, є цінним ресурсом, який може бути використаний як в легітимних цілях, так і для зловмисних дій. Незважаючи на постійне вдосконалення технологій безпеки, зростаюча складність кіберзагроз та еволюція методів кібератак створюють нові виклики для захисту персональної інформації.

У зв’язку з цим виникає необхідність аналізу сучасних проблем захисту персональних даних, зокрема правових, технічних та етичних аспектів цього питання.

Забезпечення безпеки персональних даних залишається актуальною проблемою сьогодення, адже дедалі більше людей користуються. Мережею Інтернет, проходять авторизацію на різних ресурсах, використовуючи для цього свої персональні дані, а також дедалі більше різних установ створюють своєрідні бази даних, не завжди дбаючи про їх схоронність. Недостатня міра забезпечення безпеки персональних даних у кіберпросторі призводить до надмірної активності кібератак та вчинення різних махінацій із персональними даними. Актуальність теми захисту персональних даних в кіберпросторі обумовлена кількома важливими факторами, які мають значний вплив на сучасне суспільство, економіку та безпеку. Основні аспекти, що підкреслюють актуальність цього питання: зростання цифровізації; кіберзагрози; законодавчі вимоги; соціальна відповідальність і довіра; економічні наслідки; технологічні виклики; міжнародні відносини та геополітика. Таким чином, актуальність теми захисту персональних даних в кіберпросторі зумовлена складністю та глобальним характером цього питання, а також його важливістю для збереження приватності, безпеки та довіри в цифровому світі.

Дана стаття спрямована на дослідження ключових викликів у сфері захисту персональних даних в кіберпросторі, а також надання рекомендацій щодо підвищення рівня безпеки та мінімізації ризиків витоку інформації.

Посилання

Про захист персональних даних: Закон України від 01.06.2010 р. № 2297-VI. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2297-17#Text.

Землянська О.В., Праховнік Н.А., Ковтун А.І., Ковтун М.А. Безпека в Інтернеті та захист персональних даних. Збірник Всеукраїнської науково-практичної конференція «Безпека життя і діяльності людини: теорія та практика», 28.04.2022. Полтава, 2022. С. 62–64.

Зелений Б. Р. Безпека особистості в умовах глобалізації. Безпека життя і діяльності людини: теорія та практика : збірник наук. праць Всеукр. наук.-практ. конф., присвяченої Всесвітнім Дням цивільної оборони та охорони праці. Полтава : ПНПУ імені В.Г. Короленка, 2020. С. 165–168.

Воловик Б.П., Томчук М.А.. Безпека персональних даних в мережі інтернет. Матеріали науково-практичної конференції «Якість і безпека. Сучасні реалії», ВНТУ, 2019. С. 11–13.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-04

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право