Особливості добровільної відмови від готування до вчинення кримінального правопорушення

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.3.37

Ключові слова:

добровільна відмова при незакінченому кримінальному правопорушенні, стадії вчинення кримінального правопорушення, виявлення наміру на вчинення кримінального правопорушення, готування до кримінального правопорушення, кримінальна відповідальність

Анотація

Стаття присвячена питанням свідомого формування кримінально протиправного наміру, його реалізації та застосуванні у цьому контексті інституту добровільної відмови від вчинення кримінального правопорушення на стадії готування.

Автори підкреслюють значущість встановлення кримінальної відповідальності не лише за вчинене суспільно небезпечне діяння, але й за підготовчі дії та замах, що дозволяє протидіяти злочинам на ранніх стадіях, запобігати заподіянню шкоди суспільним відносинам і тим самим виконанню превентивної функції кримінального права.

Аналізуються різноманітні погляди вчених-криміналістів на можливість застосування інституту добровільної відмови від доведення злочину до кінця на стадії готування та висвітлюються проблемні моменти, що потребують наукових розвідок.

Досліджується значення прямого умислу на стадії готування і вказуються недоліки чинного законодавства, яке не враховує специфічні особливості його інтелектуального та вольового моменту на цій стадії. Основна увага приділяється аналізу різних форм добровільної відмови: від пасивного утримання від вчинення подальших дій до активних дій, спрямованих на е допущення закінчення суспільно небезпечного діяння. Зазначається, що вибір форми добровільної відмови залежить від характеру попередньої діяльності суб’єкта, зокрема від способу, яким здійснювалася підготовка – активними діями чи бездіяльністю.

Пропонується чітка формула механізму добровільної відмови, що враховує спосіб вчинення підготовчих дій. Якщо підготовка до злочину відбувалася шляхом бездіяльності, добровільна відмова повинна включати вчинення необхідних дій для усунення умов, що сприяють злочину. У випадку активних підготовчих дій, добровільна відмова може проявлятися у формі бездіяльності або активних дій, спрямованих на ліквідацію умов для вчинення злочину.

Робиться висновок про необхідність вдосконалення законодавства з урахуванням специфіки різних стадій реалізації кримінально-протиправного наміру та форм добровільної відмови. Це забезпечить більш ефективне правозастосування та охорону суспільних відносин від злочинних посягань.

Посилання

Гродецький Ю.В. Добровільна відмова при співучасті: дис. канд. юрид. наук: 12.00.08. Харків: 2002. 183 с.

Кримінальне право України: Загальна частина: підручник / В.Я. Тацій та ін.; за ред. В.Я. Тація, В.І. Тютюгіна, В.І. Борисова. 2-ге вид., переробл. і допов. Харків: Право, 2020. 584 с.

Бондаренко О.С. Кримінальне право. Загальна частина (у таблицях і схемах): навчальний посібник / О.С. Бондаренко, М.О. Думчиков. Суми: Сумський державний університет, 2022. 114 с.

Кримінальний кодекс України: контрольний текст проекту (станом на 02.07.2024 року) URL: https://newcriminalcode.org.ua/upload/media/2024/07/03/kontrolnyj-tekst-proyektu-kk-stanom-na-02-07-2024.pdf (дата звернення: 03.06.2024).

Вакула І.Ю. Стадії вчинення злочину за кримінальним правом України та Республіки Польща: порівняльно-правове дослідження: дис. канд. юрид. наук: 12.00.08. Львів: 2019. 209 с. URL: https://dspace.lvduvs.edu.ua/bitstream/1234567890/3544/1/vakula_d.pdf (дата звернення: 27.07.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-04

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право