Поняття та особливості державно-службових відносин у правоохоронних органах

Автор(и)

  • О. А. Присяжнюк кандидат юридичних наук, докторант Харківського національного університету внутрішніх справ, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.3.27

Ключові слова:

державна служба, правоохоронні органи, правовідносини, державні органи

Анотація

У статті аналізується та розкривається поняття державно-службових правовідносин в органах державної влади взагалі, та правоохоронних органах зокрема, наголошено, що вказані правовідносини характеризуються специфічністю та мають безпосередній вплив на розвиток та функціонування державного апарату, а також створюють підґрунтя для ефективної реалізації державними службовцями свої безпосередніх повноважень та функцій, які були делеговані їм суспільством і державою.

Підкреслено, що у сучасній правовій науці сутність дефініції «правовідносини» вкладається у розуміння відносин між фізичними особами, які уособлюють правове відображення соціальних, політичних, економічних, сімейних, у деяких випадках моральних, а також інших суспільних відносин, де сублімується процес виникнення, зміни та припинення на фундаменті норм права суспільний зв’язок, учасники якого мають юридичні права й обов’язки, дотримання яких гарантується державою.

Встановлено, що на сьогоднішній день відсутні чіткі критерії приналежності феномену державно-службових відносин до конкретної групи правових норм.

Констатовано, що державно-службові правовідносини за основними критеріями регулюються нормами трудового та адміністративного права.

Відзначено, що ґенеза державно-службових правовідносин полягає у синтезі регламентованих діючим законодавством суспільних відносин, що складаються за участі держави в уособленні її органів та відповідних посадових осіб з одного боку, і державними службовцями - з іншого, які реалізуються з метою виконання завдань і функцій державної служби.

Підкреслено, що державно-службові правовідносини, у тому числі і у правоохоронних органах, є явищем, притаманним не тільки сфері державної служби, основні засади якої регулюються Законом України «Про державну службу», ними також слід вважати і процес проходження служби в Збройних Силах України, Національній гвардії України, Національній поліції України, Службі безпеки України, прокуратурі та інших правоохоронних та правозахисних органах.

Посилання

Музичук О.М. Особливості державно-службової діяльності працівників органів внутрішніх справ. Форум права. № 3. 2006. С. 93–98.

Лежненко І.П. Поняття та характер правового регулювання державно-службовиx відносин в опеpaтивниx підpозділax подaткової міліції. Науковий вісник публічного та приватного права. № 6. 2017. С. 16–21.

Поплавський В.Ю. Правове регулювання вирішення публічно-правових спорів у державно-службових відносинах: дис. … канд. юрид. наук: спец. 12.00.07; Нац. авіац. ун-т. К., 2015. С. 36.

Грай M.П. Державно-службові відносини в Україні: стан та напрями розвитку: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня д-ра наук з держ. упр.:спец. 25.00.03; Нац. акад. держ. упр. при Президентові України. К., 2012. С. 13.

Іншин М.І. Правове регулювання службово-трудової діяльності державних службовців як особливої категорії зайнятого населення України: [навч. посібник]. Х.: Вид-во «ФІНН», 2010. 672 с.

Біла-Тіунова Л.Р. Службова кар’єра в Україні: [монографія]. О.: Фенікс, 2011. 540 с

Сімонова І.П. Державно-службові відносини в контролюючих органах у сфері оподаткування: поняття та ознаки. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право. 2016. Вип. 37. T. 3. С. 22.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-04

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право