Забезпечення гендерної рівності на робочому місці в органах сектору безпеки і оборони

Автор(и)

  • О. Перунова заступник начальника Управління моніторингу дотримання прав людини МВС України, доктор філософії в галузі права, Україна https://orcid.org/0000-0003-3507-5144

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.3.26

Ключові слова:

гендерна рівність, дискримінація, органи безпеки, сексуальні домагання, органи безпеки і оборони

Анотація

Гендерна нерівність на робочому місці залишається актуальною проблемою у багатьох галузях, і сектор безпеки та оборони не є винятком. Сектор безпеки і оборони – це система органів державної влади, Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних та розвідувальних органів, державних органів спеціального призначення з правоохоронними функціями, сил цивільного захисту, оборонно-промислового комплексу України, який історично домінувався чоловіками, що створювало унікальні виклики для жінок, які мали бажання проходити службу в цим органах. Дослідження свідчать про те, що проблеми гендерної нерівності проявляються у різних формах, включаючи дискримінацію за ознакою статі, сексуальні домагання та обмежені можливості для кар’єрного зростання. Врахування психологічних та організаційних засад, що впливають на взаємодію чоловіків і жінок у професійному середовищі, сприяє підвищенню професійної етики, зменшенню конфліктів, покращенню морально-психологічного клімату та загалом підвищенню ефективності роботи в органах сектору безпеки і оборони. Метою статті є розкриття основних аспектів гендерно обумовлених службових відносин, висвітлити їх значення та необхідність врахування для досягнення гармонійного та продуктивного функціонування органів сектору безпеки і оборони. Основними завданнями дослідження стало виявлення проблем, які стоять перед статевою рівністю у цій галузі, а також обґрунтування шляхів їх вирішення та визначення перспектив розвитку. Під час дослідження використовувались емпіричні методи, метод порівняння та аналізу.

В результаті було виявлено, що проблеми гендерної нерівності на робочому місці в органах сектору безпеки і оборони включають низьку представленість жінок на керівних посадах, дискримінацію за ознакою статі та недостатню увагу до проблем, які стосуються жінок, які працюють в таких органах. Практичне значення дослідження полягає в розробці рекомендацій для державних та приватних організацій щодо впровадження ефективних політик і практик, спрямованих на зменшення гендерної нерівності та покращення робочого середовища. Теоретичне значення полягає у поглибленні наукового розуміння механізмів дискримінації за ознакою статі та наслідків гендерно обумовленого насильства в специфічному контексті сектору безпеки та оборони.

Посилання

Дичко О.О., Лозко А.А., Карлов О.Ю. Теоретичні та правові засади забезпечення рівності в секторі безпеки та оборони. Наука і техніка. № 12(26). 2023. C. 73–83.

Ганаба С. Жінки у збройних силах України: можливості інтеграції. Правові гарантії гендерної рівності в секторі безпеки і оборони України: збірник тез доповідей учасників круглого столу (17 червня 2021 року) / упор. І.М. Євхутич. Львів: Львівський державний університет внутрішніх справ, 2021. 168 с.

Камінська Н.В., Чернявський С.С., Перунова О.С. Забезпечення гендерної рівності в системі МВС та інших центральних органів виконавчої влади [Текст]: лекція. Київ: Нац. акад. внутр. справ, 2020. 31 с.

Біла-Тюріна Ю. Міжнародно-правовий аспект дотримання прав людини в умовах воєнних дій. Права людини та ґендерна рівність під час воєнних дій на території України: збірник тез доповідей учасників наукового форуму (17 червня 2022 року) / упор. Ірина Євхутич. Львів: Львівський державний університет внутрішніх справ, 2022. С. 33–37.

Перунова О.С. Юридико-психологічні засади профілактики гендерно обумовленого насильства в органах Національної поліції України: дис. …д-ра філос.: 081 «Право» (08 – Право) / Національний академія внутрішніх справ. Київ, 2021. 255 с.

Про схвалення Державної стратегії забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2030 року та затвердження операційного плану з її реалізації на 2022– 2024 роки: розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 серпня 2022 р. № 752-р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/752-2022-%D1%80#Text.

Anders Ahlbäck, Fia Sundevall, Johanna Hjertquist. A Nordic model of gender and military work? Labour demand, gender equality and women’s integration in the armed forces of Denmark, Finland, Norway and Sweden. Scandinavian Economic History Review. V 72. 2024. URL: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03585522.2022.2142661.

Veterans Affairs Canada Implementation Plan for Canada’s National Action Plan on Women, Peace and Security – 2023 to 2029. Government of Canada. 2024. URL: https://www.international.gc.ca/transparency-transparence/women-peace-security-femmes-paix-securite/2023-2029-implementation-plans-mise-ceuvre-veteran.aspx?lang=eng.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-04

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право