Захист прав та домашнє насильство щодо дітей в умовах війни

Автор(и)

  • О. О. Дмитришин ад’юнкт кафедри адміністративного права та адміністративного процесу факультету № 3 ІПФПНП Львівського державного університету внутрішніх справ, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.3.14

Ключові слова:

дитина, захист дитини, нормативно-правова база захисту дітей, насильство в сім’ї, насильство в сім’ї над дитиною

Анотація

В статті наголошено, що для удосконалення захисту прав дітей під час військових конфліктів та протидії домашньому насильству, виявлення фактів домашнього насильства щодо дитини удосконалити та уніфікувати форми збирання, аналізу, узагальнення та врахування статистичних даних про випадки всіх форм насильства за ознакою статі та домашнього насильства та ефективності заходів, які вживаються за цими випадками.

Домашнє насильство є одним із таких явищ, що в період військової агресії лише загострюється, водночас може залишатися невидимим або мати неналежний рівень реагування з боку суспільства внаслідок багатьох причин. Проблема домашнього насильства не нова. Особливо це стосується саме дітей та підлітків. Проте, як і до війни, так і наразі, діти – свідки домашнього насильства далеко не завжди визнаються потерпілими. Потерпілими їх визнають лише в тому випадку, коли фізичне насильство безпосередньо було спрямоване проти дитини. Що, адже, дитина, яка стала свідком домашнього насильства, очевидно, є неправильним, адже дитині, яка стала свідком домашнього насильства, як мінімум вже була спричинена шкода, зокрема її психічному здоровʼю. Різні статистичні форми у суб’єктів запобігання та протидії домашньому насильству, а також невраховування в них особливостей глобальних викликів сьогодення, унеможливлюють якісний аналіз даних щодо ефективності системи запобігання та протидії домашньому насильству / насильству за ознакою статі та обумовлюють брак комплексних наукових досліджень щодо впливу пандемії та війни на ситуацію з домашнім насильством / насильством за ознакою статі. При цьому важливо врахувати в статистичних формах уразливі категорії постраждалих осіб, таких як жінки, діти, особи з інвалідністю, з метою подальшого аналізу такої інформації та формування на основі отриманих даних дієвих програм допомоги таким категоріям осіб.

Посилання

Звіт дослідження: Швидка оцінка ситуації щодо кібербезпеки дітей 10–18 років. Київ, 2022. 48 с.

Павленко Т.А., Корабель М.Г. Домашнє насильство щодо дітей в умовах війни. Юридичний науковий електронний журнал. № 10.2023. С. 486–489.

Питання щодо захисту дітей від домашнього насильства особливо актуальне під час війни. URL: https://supreme.court.gov.ua/supreme/pres-centr/news/1496637/.

Рибачек В.К. Захист прав дітей в Україні в період військової агресії рф. Human rights and public governance in modern conditions: Scientific monograph. Riga, Latvia: «Baltija Publishing», 2023. 952 p.. DOI https://doi.org/10.30525/978-9934-26-320-0-37. http://baltijapublishing.lv/omp/index.php/bp/catalog/view/342/9404/19634-1.

В Одесі відкрився Консультаційний центр Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3696277-v-odesi-vidkrivsakonsultacijnij-centr-upovnovazenogo-radi-z-prav-ludini.html.

В Україні запрацював портал розшуку дітей «Діти війни». URL: https://suspilne.media/266526-v-ukraini-zapracuvav-portal-rozsuku-ditej-diti-vijni/.

Конвенція про захист цивільного населення під час війни, 1949 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_154.

Конвенція про закони і звичаї війни на суходолі та додаток до неї. Положення про закони і звичаї війни на суходолі, 1907. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_222.

Коментар МЗС України щодо річної доповіді Генсека ООН з питань дітей та збройних конфліктів. URL: https://mfa.gov.ua/news/komentar-mzs-ukrayini-shchodorichnoyi-dopovidi-genseka-oon-z-pitan-ditej-ta-zbrojnih-konfliktiv.

Армія РФ вбила в Україні вже 467 дітей. URL: https://www.ukrinform.ua/rubricato/3690187-armia-rf-vbila-v-ukraini-vze-467-ditej.html.

На блокпосту у Василівці окупанти викрали неповнолітнього сина голови Запорізької РДА. URL: https://fakty.com.ua/ua/ukraine/20220417-na-blokpostu-u-vasylivcziokupanty-vykraly-nepovnolitnogo-syna-golovy-zaporizkoyi-rda/.

Росія вдарила ракетами по вокзалу в Краматорську: все, що відомо про трагедію. URL: https://tsn.ua/ato/okupanti–vdarili-po-vokzalu-v-kramatorsku-ponad-30-osib-zaginuloponad-100-poraneni-foto-2031880.htm.

Злочини росії проти українських дітей. URL: https://ukrainer.net/zlochyny-proty-ditey/.

Сучасний стан та перспективи розвитку системи запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі в умовах глобальних викликів сьогодення : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції (м. Одеса, 08 липня 2022 р.). Одеса: Видавничий дім «Гельветика», 2022. 276 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-04

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право