Історичні аспекти виникнення міжнародного приватного права: античний та середньовічний етапи

Автор(и)

  • Л.А. Шевченко кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри державно-правових дисциплін, кримінального права і процесу Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди, Україна https://orcid.org/0000-0002-0453-5892

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.4.50

Ключові слова:

міжнародне приватне право, античність, римське право, середньовіччя, колізія, право, держава

Анотація

У статті висвітлюється проблема історичних аспектів виникнення міжнародного приватного права крізь призму порівняльного аналізу античного та середньовічного періоду його розвитку. Детально аналізуються фактори, що вплинули на появу та історичний розвиток міжнародного приватного права у цей час. Проаналізовані обставини та наслідки зародження міжнародного приватного права в античний період історичного розвитку. Процес правового становлення Дав­ньої Греції та Давнього Риму супроводжувався інтенсивними політико-дипломатичними, соціаль­но-економічними та цивілізаційними контактами в рамках всього середземноморського регіону, а також низки інших регіонів. Розквіт культурного, політичного та економічного життя Давньої Греції у V ст. до н. е. породив стрімкий прогрес і в правових ознаках давньогрецької полісної системи. У свою чергу, Давній Рим продовжив об’єднання середземноморського регіону в єдине ціле з точки зору системи комунікацій, масштабних торговельних операцій, культурного впливу.

Розвиваючи наявні історіографічні оцінки, автор обстоює думку, про обґрунтований характер точки зору щодо наявності історичних витоків міжнародного приватного права не в середньо­віччі, а саме в періоді античності. Додатковим підтвердженням чого слугує те, що саме в періоді античності стають уже відомими так звані латинські формули «прив’язок». Це знаходить прояв, серед іншого, в понятті «про колізію законів», а також низці інших юридичних формул. Прослід- ковується тенденція подальшого розвитку міжнародного приватного права на фоні занепаду та подальшого розпаду Римської імперії. Римське право поступово розповсюджувалося на всі іта­лійські держави, що призвело до подальшого розвитку елементів міжнародного приватного пра­ва. Виникнення юридичних колізій у процесі зіткнення італійських правових реалій з римськими юридичними реаліями спричинило процес адаптації corpus juris civilis до італійської юридичної практики.

Зроблено висновки про зародження основних ознак міжнародного приватного права саме в епоху античності, про те, що середньовічний етап розвитку міжнародного приватного права запо­зичивантичні традиції і адаптував їх до реалій розвитку свого часу.

Посилання

Harold J. Berman. Law and Revolution. The Formation of the Western Legal Tradition. HARVARD UNIVERSITY PRESS Cambridge, Massachusetts and London, England. URL: http://surl.li/stkmqg (дата звернення: 31.07.2024).

Іваній О. Історичні засади відродження та популяризації римського права середньовічними університетами. Освітологія. 2016. № 5. С. 23-27.

Кисіль В.І. Міжнародне приватне право: питання кодифікації. Київ: Україна, 2005. 480 с.

Новосад І.В. Міжнародне приватне право: історична ретроспективна та сучасність. Юридичний науковий електронний журнал. 2022. № 7. С. 135-137. URL: http://lsej.org.ua/7_2022/29.pdf (дата звернення: 02.08.2024).

Степанюк А.А. Історичні аспекти міжнародного приватного права. Проблеми законності. 2010. Вип. 108. С. 63-74.

Кобилецький М. Праці Йоганеса фон Буха та їх роль у поширенні римського права у центрально-східній Європі. Вісник Львівського університету. Серія юридична. 2014. Випуск 60. С. 74-80.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-28