Абсолютність державного суверенітету в уявленнях мислителів ХVI – XIX cт.

Автор(и)

  • В.С. Мельниченко аспірант кафедри міжнародного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна https://orcid.org/0009-0006-7847-2878

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.4.44

Ключові слова:

суверенітет, класифікація, концепція, абсолютність, відносність

Анотація

У статті висвітлюється проблематика класифікації уявлень про державний суверенітет, що має ключове значення в забезпеченні мирного та рівноправного співіснування держав. Встановлено, що найдоцільнішою є класифікація уявлень про державний суверенітет саме на етапі його фор­мування та становлення в політичному житті держав Європи в пізньому Середньовіччі та Новому часі за критерієм його абсолютності та відносності. З’ясовано, що навіть з огляду на всеосяжну поширеність цих конкуруючих ідей, єдності щодо головних положень кожної з них досягнуто так і не було.

Поклавши в основу ідею можливості обмеження суверенітету держави, яка протягом тривало­го часу користувалася чималою популярністю, було виявлено, що представники наукової спіль­ноти в межах досліджуваного періоду за вказаним критерієм поділяються на: прибічників кон­цепції абсолютного суверенітету, які заперечували будь-яку можливість обмеження суверенітету, вважаючи це неприйнятним; прибічників концепції абсолютного суверенітету, які припускали можливість існування певних обмежень; прибічників концепції відносного суверенітету, що де­кларувалипевні обмеження суверенітету; прибічників концепції відносного суверенітету, що кон­статувалиіснування можливості передачі частини суверенітету міждержавним утворенням.

В цілому, сутність ідеї абсолютного суверенітету вбачається в безмежній або майже безмежній владі суверена, який не несе відповідальності за свої діяння. Констатується, що саме такі ідеї покладено в основу трактування змісту суверенітету авторитарними та тоталітарними держава­ми. Водночас свідченням про розглядання категорії суверенітету крізь призму демократичності є просування ідей єдності європейського простору, закріплення концепцій зовнішньої та внутріш­ньої обмеженості держави, що наголошує на готовності держав до жертовності заради спільного блага - мирного співіснування на засадах рівноправності, справедливості та гуманізму.

Отже, проведена класифікація сприяє встановленню історичних підвалин різних тлумачень змісту суверенітету державами конкуруючих правових систем та надає змогу сформувати кон­цептуальні рамки ідеї суверенітету держави на етапі його затвердження в просторах міжнарод­но-правової системи.

Посилання

Stephen D. Krasner. Abiding Sovereignty. Transformation of International Relations: Between Change and Continuity.2001. Vol. 22, No. 3. P. 229-251.

Гоббс Т. Лефіафан / перекл. з англ. Р. Димерця, В. Єрмоленка, Н. Іванової, Є. Мірошниченка, Т. Олійник. Київ: Дух і Літера, 2000. 606 с.

Серьогіна С.Г. Суверенітет і форми правління. Державний суверенітет в умовах Європейської інтеграції: колект. монографія / наук ред. Ю.П. Битяк, І.В. Яковюк. Харків: Право, 2012. С. 7-43.

Попович Т. Класифікація обов’язків згідно вчення Самуеля фон Пуфендорфа. Науковий вісник Ужгородського Національного Університету. 2021. № 65. 38-42.

Безродний Є.Ф., Уткін О.І. Історія політичних вчень: Навчальний посібник. Київ: ВД «Професіонал», 2006. 432 с.

Федущак-Паславська Г. Основні етапи становлення і розвитку ідеї суверенітету державної влади. Вісник Львівського університету. 2004. № 39. С. 69-74.

Туренко О.С. Державний суверенітет: соціально-філософська верифікація страхом. Наука. Релігія. Суспільство. 2009. № 1. С. 105-110.

Демиденко Г.Г., Петришин О.В. Історія вчень про державу і право : підручник. Харків: Право, 2009. 256 с.

Bentham J.A fragment of government. Edited with introduction by F.C. Montague. London: The Clarendon Press. 1891. 241 p.

Геґель Ґ.В.Ф. Основи філософії права, або природне право і державознавство / пер. з нім. Р. Осадчука та М. Кушніра. Київ: Юніверс, 2000. 336 с.

Grotius H. On the Law of War and Peace. Translated from the original Latin. De Jure Belli ac Pacis and slightly abridged by A.C. Campbell, A.M. Batoche Books. Kitchener. 2001. 374 p.

Tully J. An approach to political philosophy: Locke in contexts. New York: Cambridge University Press, 1993. 333 p.

Blunstchli J.K. The Theory of State. Authorised english translation from the sixth german edition. Kitchener: Batoche Books, 2000. 491 p.

Байдін Ю.В. Державний суверенітет і його межі в умовах Європейської інтеграції (питання теорії): дис. ... канд. юрид. наук. Харків, 2012. 244 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-28