Роль Організації Об’єднаних Націй у захисті прав жінок: від стратегій до реалізації

Автор(и)

  • А.Ю. Замула кандидат юридичних наук, професор кафедри міжнародного та європейського права факультету міжнародних відносин Національного авіаційного університету, Україна https://orcid.org/0000-0002-0428-9783

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.4.37

Ключові слова:

Організація Об’єднаних Націй, ООН Жінки, Конвенція ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, захист прав жінок, гендерна рівність

Анотація

Висвітлено значущість Організації Об’єднаних Націй (ООН) у реалізації та захисті прав жінок на глобальному рівні. Зокрема, йде мова про стратегії, які Організація Об’єднаних Націй розро­бляє та впроваджує для покращення становища жінок у різних куточках світу, через свої спеціалі­зовані інституції та інші важливі механізми для підтримки сталого розвитку.

У статті детально розглядаються основні новації та програми ООН, міжнародно-правові акти щодо захисту прав жінок, зокрема, Конвенція про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок 1979 р. (CEDAW) та здійснюється огляд досягнень і викликів у реалізації цих ініціатив. Аналізується, як ООН здійснює правову підтримку, технічну допомогу та стратегічні рекоменда­ції для держав-членів, а також роль моніторингу і звітності в забезпеченні відповідності міжна­родним стандартам.

Значну увагу приділено прикладам успішних проєктів, що призвели до змін у законодавстві різних країн та соціальних практиках. Крім того, обговорюються основні труднощі та бар’єри, з якими стикається ООН у своїй діяльності, та пропонуються рекомендації для підвищення ефек­тивності її зусиль щодо захисту прав жінок у майбутньому.

Зокрема, окреслено роль структури ООН Жінки в питаннях, які стосуються захисту прав жі­нок та дівчат. ООН Жінки - це агенція Організації Об’єднаних Націй, що займається питаннями ґендерної рівності та розширенням прав і можливостей жінок. Структура ООН Жінки була ство­рена для захисту прав жінок і дівчат та прискорення реагування на їхні потреби в усьому світі. ООН Жінки працює над тим, щоб жінки та чоловіки були рівними партнерами та бенефіціарами гуманітарної діяльності. ООН Жінки зосереджує свою діяльність у сфері запобігання кризам, за­безпеченняготовності та реагування на них з метою зменшення вразливості, подолання ризиків, сприяння стійкості та лідерству жінок через нормативну підтримку, надання допомоги держа­вам-членам та Організації Об’єднаних Націй у розробці та впровадженні відповідної політики, координації між системою Організації Об’єднаних Націй та гуманітарним співтовариством, а та­кож через розробку програм на місцях.

Посилання

Загальна декларація прав людини. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_015#Text.

Статут Організації Об’єднаних Націй. URL: https://unic.un.org/aroundworld/unics/common/documents/publications/uncharter/UN%20Charter_Ukrainian.pdf.

Мокій А.І., Яхно Т.П., Бабець І.Г. Міжнародні організації. Навчальний посібник. К.: Центр учбової літератури, 2011. 280 с.

Резолюції Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй. URL: https://www.un.org/en/ga/documents/gares.shtml.

Конвенція про політичні права жінок. URL: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=995_156.

Конвенція про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок. URL: https://www.kdu.edu.ua/Documents/convention_OON_disc_woman.pdf.

Коломієць Ю.М. Права жінок як об’єкт міжнародного захисту. URL: https://univd.edu.ua/general/publishing/konf/17_05_2019/pdf/45.pdf.

Просування гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок в Україні через ефективну співпрацю в цілях розвитку та фінансування URL: https://ukraine.unwomen.org/sites/default/files/Field%20Office%20ECA.Attachments/Publications/2021/4/Advancing%20gender%20equality%20and%20womens%20empowerment%20in%20Ukraine%20UKR.pdf.

План дій Третьої міжнародної конференції з фінансування розвитку (Addis Ababa Action Agenda). Постанова, прийнята Генеральною Асамблеєю 27 липня 2015 р. (A/RES/69/313), URL: https://www.un.org/en/development/desa/population/migration/generalassembly/docs/globalcompact/A_RES_69_313.pdf.

Пекінська декларація та Платформа дій. URL: https://www.un.org/en/events/pastevents/pdfs/Beijing_Declaration_and_Platform_for_Action.pdf.

Committee on the Elimination of Discrimination against Women (Date received: 6 August 2015), Consideration of reports submitted by States parties under article 18 of the Convention. Eighth periodic report of States parties due in 2014, Ukraine, (CEDAW/C/UKR/8). URL: https://undocs.org/CEDAW/C/UKR/8.

Камінська Н.В., Чернявський С.С., Перунова О.С. Законодавче регулювання та міжнародні стандарти гендерної рівності [Текст]: лекція. Київ: Нац. акад. внутр. справ, 2020. 23 с.

Стратегічний план на 2008-2011 роки: прискорення прогресу в здійсненні Програми дій МКНР та зміцнення національної відповідальності в цій галузі. URL: http://daccess-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/N07/442/69/PDF/N0744269.pdf.

Пан Гі Мун: мета ООН досягти гендерної рівності до 2030 року. URL: https://www.unian.ua/world/1158477-pan-gi-mun-meta-oon-dosyagti-gendernoji-rivnosti-do-2030-roku.html.

UNESCO, Measuring Gender Equality in Science and Engineering: the SAGA Toolkit, SAGA Working Paper 2. Paris, 2017. URL: http://unesdoc.unesco.org/images/0025/002597/259766e.pdf.

Гендерна рівність у контексті діяльності міжнародної організації праці URL: https://jurfem.com.ua/henderna-rivnist-mop/.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-28