Майбутні міркування щодо загальноєвропейського регулювання віртуальних активів

Автор(и)

  • Г.І. Воєводіна аспірантка кафедри міжнародного права і порівняльного правознавства Національного авіаційного університету, Україна https://orcid.org/0009-0001-2656-3237

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.4.33

Ключові слова:

Віртуальні активи, Європейський Союз, регулювання, блокчейн, MiCA, DORA, AMLD5, ESMA, EBA, національні органи

Анотація

У сучасному фінансовому середовищі, що постійно розвивається, віртуальні активи з’явилися як трансформаційні елементи, які рухаються завдяки технології блокчейн. Ця стаття пропонує стратегічні міркування для ефективного регулювання, наголошуючи на динамічних оновленнях, глобальній координації, технологічно-агностичних підходах, посиленому нагляді, освіті зацікав­ленихсторін, регуляторних пісочницях, співпраці з гравцями галузі та не відставанні від техноло­гічних інновацій. Європейська нормативна база для віртуальних активів являє собою динамічний підхід, що розвивається. У той час як Регламент MiCA та нагляд ESMA та EBA створюють основу, співпраця між наднаціональними та державними органами залишається першорядною для ефек­тивного та збалансованого регуляторного середовища. Оскільки віртуальні активи продовжують розвиватися, регулятори повинні знайти правильний баланс між сприянням інноваціям і забезпе­ченнямцілісності ринку та захисту інвесторів у межах ЄС.

У складному ландшафті віртуальних активів, стає очевидним, що передбачення та вирішення майбутніх викликів є надзвичайно важливим для ефективного загальноєвропейського регулю­вання.Динамічна природа технології блокчейн та її застосування вимагає від регуляторів про­гресивногопідходу. У прагненні до стійкої регуляторної бази виникають певні міркування, що формують майбутню траєкторію регулювання віртуальних активів.

Оскільки віртуальні активи продовжують розвиватися, регулятори повинні зберігати пильність, сприяючи інноваціям і одночасно захищаючи від ризиків. Регуляторна база повинна бути гнучкою, глобально скоординованою та адаптованою до технологічного прогресу, щоб досягти правильно­го балансу між стимулюванням інновацій та забезпеченням цілісності ринку і захисту інвесторів. Співпраця між наднаціональними та державними органами влади має першорядне значення для досягнення збалансованого та ефективного регуляторного середовища, яке сприяє відповідальному та безпечному використанню віртуальних активів в межах Європейського Союзу.

Посилання

International Monetary Fund. (2016, January). Virtual Currencies and Beyond: Initial Considerations (IMF Staff Discussion Note No. SDN/16/03). URL: https://www.imf.org/external/pubs/ft/sdn/2016/sdn1603.pdf.

Financial Action Task Force. ([November, 2023]). FATF Recommendations. URL: https://www.fatf-gafi.org/en/publications/Fatfrecommendations/Fatf-recommendations.html.

Expert Group on Regulatory Obstacles to Financial Innovation. (2019, December 13). Final Report: 30 Recommendations on Regulation, Innovation, and Finance. URL: https://finance.ec.europa.eu/system/files/2019-12/191113-report-expert-group-regulatory-obstacles-financial-innovation_en.pdf.

European Commission. (2019). Blockchain now and tomorrow. Assessing multidimensional impacts of distributed ledger technologies [Executive Summary]. URL: https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/bitstream/JRC117255/blockchain_executive-summary_online.pdf.

Campbell-Verduyn, M. (Ed.). (2019). Bitcoin and beyond: Cryptocurrencies, blockchains, and global governance (RIPE Series in Global Political Economy). Routledge, Taylor & Francis Group. URL: https://doi.org/10.4324/9781315211909.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-28