Роль судді господарського суду у виконавчому провадженні

Автор(и)

  • І.А. Балюк кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри приватного права Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, Україна https://orcid.org/0000-0003-4434-6946
  • О.К. Намясенко кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри приватного права Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, Україна https://orcid.org/0000-0002-9368-1698
  • Л.М. Шаталова кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри приватного права Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, Україна https://orcid.org/0000-0002-0327-4141

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.4.22

Ключові слова:

виконавче провадження, суддя господарського суду, державний виконавець, приватний виконавець, примусове виконання рішення господарського суду

Анотація

Стаття присвячена з’ясуванню місця та ролі судді господарського суду у виконавчому про­вадженні при виконанні виконавчого документу, виданого цим суддею. Окреслено коло осіб - учасників виконавчого провадження. Звернута увага та обґрунтовано класифікації цих осіб за аспектом інтересу до мети виконавчого процесу. За відсутності прямої вказівки закону на суддю як учасника виконавчого провадження підкреслено належність судді господарського процесу до кола таких осіб, на підставі аналізу норм чинного законодавства. Освітлено рівень правового за­безпечення участі судді господарського суду у виконавчому провадженні, в тому числі звертаєть­ся увага на кореляцію норм господарського процесу з зазначеного питання.

Розглянуто та класифіковано випадки, коли сторони виконавчого провадження можуть зверта­тися до судді господарського суду, правова регламентація можливостей та обов’язку державного та приватного виконавців звертатися до судді господарського суду у зв’язку із виконанням його виконавчого документу.

Виокремлено питання, які вирішує суддя господарського суду у виконавчому процесі. З пев­ними питаннями до суду можуть звертатися лише сторони виконавчого провадження, з іншими - лише виконавці (державні та приватні), з деякими питаннями можуть звертатися до суду як сторони, так і виконавці. Розглянуто форми звернень учасників процесу, якими є скарги, заяви, подання, а також форма реакції судді господарського суду. Всі питання в процесі виконання судо­вого рішення суддя розв’язує через постановлення ухвал.

Класифіковано судові рішення, які закон визнає виконавчими документами суду, які можуть бути виконані у виконавчому провадженні. Такими можуть бути як власне судові рішення та акти судді, так і рішення інших органів, на виконання яких згідно із законом суддя видає акт, що є виконавчим документом. Розмежовано поняття стадії «виконання судового рішення» у господар­ськомупроцесі та «виконавчого провадження» як процесу примусового виконання рішення судді господарського суду.

Посилання

Виконавче провадження: теорія та практика: монографія / [Р.Ф. Ханова, С.О. Кравцов, І.О. Ізарова та ін.]; за заг. ред. Р.Ф. Ханової, С.О. Кравцова. - Харків: Право, 2021. - 672 с.

Фурса С.Я., Фурса Є.І.. Теорія виконавчого процесу та її понятійний апарат. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: право. 2021. Том 64. С. 346-351.

Виконавчий процес: теорія і практика. Концепції вчених з удосконалення законодавства про виконавче провадження. Монографія. Київ: Алерта 2023. 448 с.

Верба-Сидор О.Б. Співвідношення судового та відомчого контролів за діяльністю приватних виконавців у механізмі забезпечення прав особи. Вісник ЛДУВС ім. Е.О. Дідоренка. 2021. Вип. 2 (94). С.84-98.

Щербак С.В. Адміністративно-правове регулювання виконавчого провадження в Україні: автореф. дис. ... канд. юридич. наук: 12.00.07 «Теорія управління; адміністративне право і процес; фінансове право»; Національна академія наук України Інститут держави і права ім. В.М. Корецького. Київ. 2002. 16 с.

Сергієнко Н.А. Виконавчий процес (як діяльність): поняття та ознаки. Вчені записки ТНУ імені В.І. Вернадського. Серія: юридичні науки: 2020. Том 31 (70). № 4. С. 50-57.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-28

Номер

Розділ

Розділ 10. Судоустрій; прокуратура та адвокатура