Щодо можливостей і засобів адвокатського розслідування у кримінальному провадженні

Автор(и)

  • В.В. Тіщенко доктор юридичних наук, професор, професор кафедри криміналістики, детективної та оперативно-розшукової діяльності Національного університету «Одеська юридична академія», член-кореспондент НАПрН України, Україна https://orcid.org/0000-0002-2441-7535

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.4.18

Ключові слова:

кримінальне провадження, досудове розслідування, змагальність сторін, адвокат (захисник), слідчий, прокурор, суд, можливості і засоби адвокатського розслідування, збирання та надання доказів стороною захисту, адвокатське провадження

Анотація

У статті акцентована увага на окремих положеннях реалізації принципу змагальності у кримі­нальномупровадженні. У статті розглядаються деякі дискусійні питання щодо можливостей і за­собів збирання і подання адвокатом доказів на досудовому слідстві. Функція адвоката із збирання і подання доказів слідчому, прокурору, слідчому судді випливає з принципу змагальності сторін обвинувачення і захисту, що забезпечує баланс інтересів і постанову справедливого рішення у суді. Вказується на зміст та особливості можливостей і засобів сторони захисту у збиранні і на­данні доказів у відповідності до чинного Кримінального процесуального кодексу України та Зако­ну України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Порівнюються завдання і функції сторін обвинувачення і захисту. Виокремлено та проаналізовано дії адвоката, безпосередньо спрямовані на збирання і подання доказів, та таких, що мають опосередковане спрямування дій на отримання доказової інформації. Звертається увага на проблемні питання, які виникають під час збирання адвокатом доказів та подання їх на розгляд стороні обвинувачення, зокрема щодо права адвоката на самостійне вирішення питання про момент і доцільність надання доступу стороні обвину­вачення до документів і речових доказів, які він має використати в суді. Проаналізовані окремі тактичні прийоми захисту підозрюваного, обвинуваченого під час здійснення адвокатської діяль­ності на досудовому розслідуванні.

Висловлена думка про необхідність більш чіткого і конкретного формулювання у законі дій сторони захисту, спрямованих на збирання і подання доказів, та гарантій забезпечення їх реаліза­ції у практичній діяльності адвоката, слідчого, прокурора, суду.

Запропоновано оформлювати хід і результати збирання і подання доказів - адвокатського роз­слідування, а також дій адвоката із забезпечення дотримання прав, свобод та законних інтересів підозрюваного, обвинуваченого у вигляді адвокатського провадження, що завершається виснов­ком, який подається на рівні з обвинувальним актом до суду.

Посилання

Тертишник В.М. Верховенство права та забезпечення встановлення істини в кримінальному процесі України: монографія. Дніпропетровськ: ДДУВС: Ліра ЛТД, 2009. 404 с.

Дуфенюк О.М. Баланс у кримінальному провадженні: інституційний, правозастосовний, особистісний рівні: монографія. Львів: Растр-7, 2023. 508 с.

«Про адвокатуру і адвокатську діяльність»: Закон України. Відомості Верховної Ради, 2013, № 27, ст. 282

Кримінальний процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар: у 2 т. Т. 1 / О.М. Бандурка. С.М. Блажівський, Є.П. Бурдоль та ін. Харків: Право, 2012.768 с.

Кримінальний процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар. Відп. редактор С.В. Ківалов. Харків: Одисей, 2012. 1184 с.

Костюченко О., Дмитрієва Ю. Реалізація принципу змагальності під час досудового розслідування. Юридичний вісник. 2014, № 3. С. 175-179.

Бугрим М.П. Проблема реалізації принципу змагальності на стадії досудового розслідування. Журнал східноєвропейського права. 2017. № 35. С. 55-63.

Дяков В. Проблеми реалізації принципу змагальності у кримінальному процесі. Підприємство, господарство і право. 2016. № 8. С. 169-174.

Сисоєнко Г.І. Змагальність і правова позиція у кримінальному провадженні. Вісник Академії адвокатури України. 2017. Т. 14. № 1. С. 105-111.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-28

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність