Правові засади доказування у кримінальних провадженнях про організовані групи та злочинні організації у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів

Автор(и)

  • А.Ю. Поярков аспірант кафедри кримінального процесу Національної академії внутрішніх справ, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.4.15

Ключові слова:

організовані групи, злочинні організації, наркотичні засоби, психотропні речовини, кримінальне провадження, кримінальне процесуальне доказування, кримінальні процесуальні засоби, досудове розслідування, речові докази, експертні докази

Анотація

Сьогодні Україна стикається з багатьма національними загрозами, такими як війна, глобаліза­ція, пандемії, екстремізм і тероризм, екологічні катастрофи та злочинність. Однією з найсерйоз­ніших проблем є незаконний обіг наркотичних засобів і психотропних речовин. Сучасні тенденції у сфері злочинності, пов’язаній з наркотиками та психотропними речовинами, свідчать про те, що вона набуває нових форм і може призводити до створення кримінальних угруповань навіть на рів­ні псевдодержав. У цих умовах виникає потреба в переосмисленні проблеми забезпечення націо­нальної безпеки, що передбачає мінімізацію впливу організованих груп і злочинних організацій на наркотизацію населення та пов’язану з цим криміналізацію суспільних відносин за допомогою кримінального процесуального інструментарію.

Стаття присвячена питанням правових засад доказування у кримінальних провадженнях про організовані групи та злочинні організації у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних ре­човин або їх аналогів. Досліджено, що кримінальне процесуальне доказування - це практична, пізнавальна, правова та розумова діяльність сторін кримінального провадження, що являє собою два єдині нерозривні процеси: отримання доказів та використання цих доказів для встановлення певних обставин, обґрунтування своєї позиції. Доказами в кримінальному провадженні є фак­тичні дані. Досудове розслідування у кримінальних провадженнях про організовані групи та зло­чинні організації у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів має специфічний предмет доказування - наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги. Ефективність роботи з доказами суб’єктів, які проводять досудове розслідування, безпосередньо впливає на захист прав, свобод та інтересів учасників кримінального провадження, а також на виконання завдань кримінального провадження.

Наголошено, що у досліджуваній категорії кримінальних проваджень, основними джерела­ми доказів є речові докази та експертні висновки. Важливим етапом досудового розслідування цієї категорії правопорушень є вилучення об’єктів незаконного обігу та їх належне процесуальне оформлення відповідно до вимог кримінального процесуального законодавства України. Довести факт незаконного обігу та збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без наявності речових доказів у розпорядженні органів досудового розслідування є неможливим.

Посилання

Шумило М. Роль і розвиток доказового права у кримінальному процесі. Часопис українського судочинства. 2019. № 1. С. 11-16.

Кримінальний процесуальний кодекс України: Закон України від 13.04.2012 р. № 4651-VI. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17#Text.

Пшеничний В.Г. Запобігання поширенню наркотизму в Україні (кримінологічна та кримінально-правова характеристика): дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.08. Київ, 2005. 209 с.

Мазуренко О.В. Запобігання незаконному збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів у Причорноморському регіоні материкової України : дис. докт. філос. : 081 - «Право». Одеса, 2023. 277 с.

Стахівський С.М. Теорія і практика кримінально-процесуального доказування : монографія. Київ, 2005. 272 с.

Вознюк А.А., Щирська В.С. Запобігання організації або утриманню місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів: монографія. Київ: Освіта України, 2017. 184 с.

Помаз О.Я. Особливості доказування на стадії досудового розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних зі збутом наркотичних засобів: дис. докт. філос.: 081 - «Право». Чернігів, 2023. 224 с.

Коваленко Є.Г. Наукові засади кримінально-процесуального доказування : монографія. Київ: Юрінком Інтер, 2011. 448 с.

Вапнярчук В.В. Теорія і практика кримінального процесуального доказування : монографія. Харків : Юрайт, 2017. 408 с.

Грошевий Ю.М., Стахівський С.М. Докази і доказування у кримінальному процесі: наук-практ. посіб. 2-ге вид, стер. Київ: КНТ, 2007. 272 с.

Олефір Л.І., Помаз Я.О. Контроль за вчиненням злочину: поняття, підстави та завдання під час фіксації збуту наркотичних засобів. Norwegian Journal of development of the International Science. 2021. № 56(2). С. 30-33.

Бортун М.І. Процесуальні особливості застосування засобів, що використовуються під час проведення досудового розслідування. Науковий часопис Національної академії прокуратури України. Київ, 2018. № 2. С. 37-46.

Гончаренко В.Г. Доказування в кримінальному провадженні : науково-практичний посібник. Акад. адвокатури України. Київ: Прецедент, 2014. 42 с.

Про зареєстровані кримінальні правопорушення та результати їх досудового розслідування. Офіс Генерального прокурора України.URL: http://www.gp.gov.ua/ua/stat.html.

Кримінальна ситуація в Україні: основні тенденції. 2021 рік: монографія / авт. кол.: М.Г. Вербенський, О.Г. Кулик, І. В. Наумова та ін.; за заг. ред. докт. юрид. наук, проф. М. Г Вербенського. Вінниця : ТВОРИ, 2022. 340 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-28

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність