Міжнародні стандарти застосування заходів примусу органами поліції

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.4.6

Ключові слова:

міжнародні стандарти, примусові заходи, поліція

Анотація

Стаття присвячена питанням міжнародних стандартів застосування заходів примусу органа­ми поліції. Зазначено, що основною метою реформування правоохоронних органів в нашій кра­їні, яка обрала шлях європейської та євроатлантичної інтеграції, є удосконалення їх діяльності шляхом забезпечення належного захисту прав і законних інтересів громадян, а також акцент на запобіганні та профілактиці правопорушень. Для досягнення цієї мети важливим є впроваджен­няміжнародних стандартів і практичного досвіду іноземних органів поліції в національне зако­нодавство України, а також їх ефективна реалізація в практиці правоохоронних органів. Це не тільки сприятиме розвитку правової держави, але й покращить міжнародний імідж нашої країни.

Акцентовано увагу на тому, що аналізуючи міжнародно-правові документи, важливо зазначи­ти, що відповідно до положень Статуту Організації Об’єднаних Націй, Загальної декларації прав людини, Декларації про захист усіх осіб від катувань та інших жорстоких, нелюдських чи прини­жуючихгідність видів поводження і покарання, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН, а також Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання, усвідомлення рівності і невід’ємності прав абсолютно кожного суб’єкта громадськості виступає підґрунтям свободи, справедливості та загального миру. Оскіль­ки застосування примусових заходів поліцією впливає на захист прав і свобод людини, діяльність поліції повинна організовуватися відповідно до основних міжнародних стандартів, вироблених у цьому напрямі.

Відмічено, що у більшості спірних інцидентів із застосуванням сили офіцерів не можна зви­нувачувати,оскільки їхні дії відповідали спеціальному навчанні, яке вони отримали. Так, у під­готовці поліцейських США особливу увагу приділяють навчанню через реалістичні вправи, які відображають різні види ситуацій, з якими можуть зіткнутися поліцейські.

Зроблено висновок, що поліція в демократичних країнах світу орієнтує свою діяльність на за­безпечення прав і свобод людини через запобігання правопорушенням, профілактику злочинності та боротьбу зі злочинністю, впроваджуючи нові методи та сучасні технологічні засоби.

Посилання

Бочек О.І. Зарубіжний досвід застосування поліцейських заходів примусу. Наука і правоохорона діяльність. 2016. № 4. С. 22-28.

Бочек О.І. Міжнародні стандарти застосування сили та вогнепальної зброї поліцією з підтримання правопорядку. Наука і правоохорона діяльність.2017. № 2. С. 25-29.

Европейский Кодекс полицейской этики, принят Комитетом министров Совета Европы 19 сент. 2001 г. URL: https://polis.osce.org/file/8641/download?token=5AlYESl- (дата звернення: 26.07.2020).

Гіда Є.О. Деонтологічні засади діяльності поліції та їх закріплення у міжнародно-правових документах. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Вип. 25. 2014. С. 20-23.

Guiding Principles on Use of Force: Police Executive Research Forum. 2016. URL: https://www.policeforum.org/assets/30%20guiding%20principles.pdf (дата звернення: 30.08.2020).

Deine ausbildung: polizeimeister/in/. URL: https://polizei-der-beruf.de (дата звернення: 21.12.2020).

La formation au concours police. URL: https://www.centre-europeenformation.fr (дата звернення: 21.12.2020).

Non-lethal weapon. URL: https://en.wikipedia.org/wiki/Nonlethal_weapon (дата звернення: 23.12.2020).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-28

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність