Щодо поняття виправдання у кримінальному процесі України

Автор(и)

  • С.Б. Гавенко аспірант кафедри кримінального процесу і криміналістики Львівського національного університету імені Івана Франка, адвокат, Україна https://orcid.org/0009-0003-8715-3623

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.4.4

Ключові слова:

виправдання, виправдувальний вирок, невинуватість, обвинувачення, реабілітуючі підстави, кримінальний процес

Анотація

Завданням кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від криміналь­них правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального про­вадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до від­повідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

У контексті нашої теми дослідження особливого значення набуває законодавче положення: «щоб жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений». Тобто у кожному випадку, коли під час досудового розслідування чи судового провадження буде встановлена невинуватість осо­би, щодо неї має бути застосована належна правова процедура - закриття кримінального прова­дження за реабілітуючими підставами або ухвалення виправдувального вироку.

Метою даної статті є аналіз вітчизняного законодавства та положень науки кримінального про­цесуального права щодо розуміння категорії «виправдання» у кримінальному процесі.

Ні чинний КПК України, ані будь-який інший нормативно-правовий акт не закріплює поняття «виправдання» як дефініцію. Проте аналіз положень КПК України дає підстави вважати, що зако­нодавець розглядає виправдання як (1) результат діяльності суду щодо встановлення невинувато­сті особи, (2) такий факт невинуватості особи фіксується у судовому рішенні - виправдувальному вироку. Іншими словами, «виправдання» (з точки зору законодавчого підходу) нерозривно пов’я­зане виключно з виправдувальним вироком і, відповідно, може бути здійснено виключно судом.

У статті також проаналізовано наукові підходи до розуміння «виправдання» у кримінальному процесі.

На основі аналізу законодавства і наукових джерел зроблено власні висновки з означеного пи­тання і сформовано визначення «виправдання». Також обґрунтовується позиція, що виправдання слід розглядати у ширшому контексті, не ставлячи фактично знак дорівнює між ним і виправдуваль­ним вироком суду. Оскільки, невинуватість особи може бути встановлена не лише у виправдуваль­ному вироку, а й у інших т. зв. «виправдувальних рішеннях», наприклад, у постанові про закриття кримінального провадження з реабілітуючих підстав на стадії досудового розслідування.

Посилання

Охотіна Ю.В. Виправдання як категорія кримінально-процесуального права України: дис. ... канд. юр. наук: 12.00.09. Київ, 2012. 242 с.

Коваль О.М. Право особи на виправдання у кримінальному процесі: дис. . канд. юр. наук: 12.00.09. Київ, 2014. 258 с.

Дяков В.С. Гносеологічна і правова природа виправдувального вироку: дис. . канд. юр. наук: 12.00.09. Київ, 2016. 258 с.

ВИПРАВДАННЯ - тлумачення, орфографія, новий правопис онлайн. СЛОВНИК - тлумачний словник української мови, орфографічний словник онлайн. URL: https://slovnyk.ua/index.php?swrd=виправдання (дата звернення: 15.08.2024).

Гавенко С.Б. До питання про співвідношення виправдання і виправдувального вироку. Актуальні проблеми прав людини, держави та правової системи: матеріали ХХІІІ Міжнародної студентсько-аспірантської наукової конференції (26 квітня 2024 року), м. Львів: Юридичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка, 2024. С. 180-181.

Кримінальний процесуальний кодекс України: Закон України від 13.04.2012 № 4651-VI. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17#Text.

Конституція України. Закон України від 28.06.1996. URL: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80.

Постанова Верховного Суду від 25 лютого 2020 року у справі № 599/593/18. URL: https://reyestr.court.gov.ua/Review/87985464.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-28

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність