Правові засади використання земельних ділянок для гаражного будівництва

Автор(и)

  • М. В. Шульга професор, доктор юридичних наук, професор кафедри земельного та аграрного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.2.39

Ключові слова:

право власності на землю юридичних осіб, земельні ділянки для гаражного будівництва, приватизація земельних ділянок для колективного гаражного будівництва, самочинно гаражного будівництва, оренда земельних ділянок для гаражного будівництва, приватна власність на земельні ділянки

Анотація

Стаття присвячена актуальним питанням правової регламентації відносин щодо набуття та використання земельних ділянок для індивідуального та колективного гаражного будівництва. В статті в історичному аспекті аналізується практика гаражного будівництва, яка склалася за радянських часів. Вона була зорієнтована на розвиток та розширення надання земельних ділянок для колективного гаражного будівництва. Натомість в умовах безоплатності використання земельних ділянок та відсутності в законодавстві, яке діяло на той час, окремого різновиду цільового призначення земельних ділянок для індивідуального гаражного будівництва, сформувалася практика самовільної забудови індивідуальних гаражів окремими громадянами-власниками автотранспорту на самовільно зайнятих земельних ділянках. Така забудова фактично порушувала вимоги як земельного, так і містобудівного законодавства. Із законодавчим закріпленням принципу платності у сфері використання земель та наділення виконавчих органів місцевого самоврядування повноваженнями із здійснення державного контролю за використанням та охороною земель, створилися умови для ліквідації хаотичної індивідуальної забудови самовільно зайнятих земельних ділянок для гаражного будівництва. Легалізація такої забудови має здійснюватися за ініціативою органів місцевого самоврядування. Аналізуються законодавчі положення, які стосуються можливості безоплатної передачі земельних ділянок гаражно-будівельним кооперативам. Наводяться аргументи на користь відмови в законодавчому порядку від такої безоплатної приватизації земельних ділянок юридичними особами, яка фактично впливає на співвідношення публічних і приватних інтересів. Стаття також акцентує увагу на проблемі узгодження інтересів громадян, які потребують місця для зберігання автомобілів, з публічними інтересами держави та територіальних громад, які спрямовані на раціональне використання земельних ресурсів. Особлива увага приділяється аналізу нормативно-правової бази, що регулює питання передачі земельних ділянок у власність гаражно-будівельним кооперативам, та розглядається необхідність вдосконалення законодавства для забезпечення ефективного контролю за використанням земель.

Посилання

Мірошниченко А.М., Марусенко Р.І. Науково-практичний коментар Земельного кодексу України. 5-те видання, змінене і доповнене. Київ: Алерта. 2013. 544 с.

Науково-практичний коментар Земельного кодексу України за ред. В.М. Кравчука. Київ: Істина. 2007. 544 с.

Про відчуження земельної ділянки, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності: Закон України від 17.11.2009 № 1559-VI. Дата оновлення: 31.03.2023. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1559-17#Text (дата звернення 31.07.2024).

Про затвердження Примірного статуту кооперативу по будівництву та експлуатації колективних гаражів-стоянок для автомобілів і мотоциклів, що знаходяться в особистій власності громадян: Постанова Ради Міністрів УРСР від 16-го листопада 1962 р. № 1318. Дата оновлення: 08.07.1994. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/186-85-п#Text (дата звернення 31.07.2024).

Про регулювання містобудівної діяльності від 17 лютого 2011 р. Закон України 17 лютого 2011 року № 3038-VІ. Дата оновлення: 30.06.2024. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/ show/3038-17#Text (дата звернення 31.07.2024).

Самочинне будівництво. Правовий статус. Узаконення за заг. ред. М.К. Галянтича. Київ: Юрінком Інтер. 2023. 444 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-26

Номер

Розділ

Розділ 6. Земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право