Віндикаційний захист прав на земельні ділянки: сучасні науково-теоретичні та практичні особливості

Автор(и)

  • О. І. Заєць кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри земельного та аграрного права, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Україна https://orcid.org/0000-0001-7969-2465

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.2.24

Ключові слова:

віндикаційний захист, негаторний захист, земельна ділянка, право на земельну ділянку, право власності, земельне право, земельне законодавство, державна реєстрація, судова практика, самовільне зайняття

Анотація

Статтю присвячено аналізу науково-теоретичних підходів та судової практики віндикаційного захисту прав на земельні ділянки. Реформування суспільних відносин вимагають періодичного переосмислення правових категорій та практики їх застосування. Тому періодичне співставлення наукових позицій у сфері захисту земельних прав з судовою практикою у цій сфері є надзвичайно необхідним. Дослідження зосереджено на висвітленні питань співвідношення віндикаційного захисту з іншими способами захисту: реституція, кондикція, визнання земельного права, визнання актів органів публічної влади недійсними, негаторний спосіб захисту тощо. Особливою специфікою і проблемою захисту саме прав на землю є правильність обрання віндикаційного чи негаторного способу захисту, оскільки сучасна судова практика внесла в це питання свої корективи. В цьому ключі в статті особливу увагу приділено захисту у випадку самовільного зайняття земельної ділянки. Єдиною формою захисту у випадку самовільного заняття земельних ділянок, яка прямо вказана в законодавстві, є судова форма захисту. В той же час спосіб захисту в законі не зазначено, що створило з цього приводу наукову дискусію, окреслену у статті. Враховуючи систематизовані висновки судової практики щодо випадків обрання віндикаційного чи негаторного способів захисту, самовільне зайняття земельної ділянки є опосередкованим тимчасовим незаконним володінням. У разі порушень законного володіння з боку такого тимчасового незаконного володільця земельної ділянки як власник, так і тимчасовий законний володілець (користувач) має застосовувати негаторний захист. Підсумовуючи, можемо зробити висновок, що сучасна судова практика в основному визначилася зі способами захисту прав на землю. Не у всіх випадках такі підходи підтримуються юридичною наукою. Але разом з тим це вносить певну визначеність у регулювання земельних відносин та створює відносно стабільне підґрунтя для захисту земельних прав.

Посилання

Мірошниченко А.М., Попов Ю.Ю., Ріпенко А.І. Земельні ділянки: віндикація, реституція, кондикція, визнання прав (співвідношення та деякі проблемні питання). Часопис Академії адвокатури України. 2012. № 16. С. 1–24.

Заєць О.І. Особливості сучасної судової практики щодо негаторного захисту прав на земельні ділянки. Аналітично-порівняльне правознавство. 2024. № 4. С. 259–264.

Цивільне право України. Особлива частина: підручник/за ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової, Р.А. Майданика. 3-тє вид., перероб. і допов. К.: Юрінком Інтер. 2010. 1176 с. С. 1014–1019.

Заєць О.І. Законодавчо-правові засади володіння землею в Україні. Часопис Київського Університету Права. 2018. № 2. С. 257–260.

Третяк Т.О. Добросусідство в земельному праві України: монографія. К.: Алерта, 2019. 368 с. С. 285–295.

Мірошниченко А.М. Обрання належного способу захисту прав на земельні ділянки / А.М. Мірошниченко. Адвокат. 2011. № 1 (124), с.29. С. 26–31.

Кулинич О.П. Захист права приватної власності на землю: цивільно-правові аспекти: монографія. Вінниця: ФОП Рогальська І.О., 2016. 232 с.

Гудима Д. Способи захисту порушеного права: розмежування віндикаційного та негаторного позовів. URL: https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/2023_prezent/Prezent_Spos_zah_porush_prava.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-26

Номер

Розділ

Розділ 6. Земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право