Соціально-економічний аспект угод про співробітництво у сфері безпеки, підписаних між Україною та іншими країнами

Автор(и)

  • Я. В. Петруненко доктор юридичних наук, професор, старший науковий співробітник відділу проблем модернізації господарського права та законодавства Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України», Україна https://orcid.org/0000-0002-1186-730X
  • Р. А. Джабраілов доктор юридичних наук, професор, заступник директора з наукової роботи, завідувач відділу проблем модернізації господарського права та законодавства Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України», Україна https://orcid.org/0000-0002-4422-2102

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.2.6

Ключові слова:

російсько-українська війна, безпекові угоди, соціально-економічні аспекти, співробітництво, післявоєнне відновлення, економічний розвиток, соціальний захист, добробут населення

Анотація

В умовах геополітичної напруженості та війни в Україні питання безпеки набувають першочергової важливості. Разом з тим, очевидно, що безпека не обмежується лише військово-технічними аспектами. Важливим компонентом безпеки є також соціально-економічний розвиток країни.

У статті авторами досліджено соціально-економічні аспекти безпекових угод, підписаних Україною з іншими країнами-партнерами. Визначено ключові виклики та можливості, пов’язані з реалізацією соціально-економічних положень безпекових угод. Визначено ключові фактори, що впливають на реалізацію соціально-економічних положень безпекових угод. Надано оцінку ефективності діючих механізмів співробітництва України з іншими країнами-партнерами в соціально-економічній сфері.

Зокрема, зауважено, що двосторонні угоди про співробітництво у сфері безпеки, які наразі підписує Україна, включають зобов’язання країн-партнерів підтримувати нас як на полі бою, так і в економічних спрямуваннях. Водночас, ці угоди встановлюють також й зобов’язання України щодо збереження та розвитку демократичних інституцій, зокрема реформування адміністративної та судової системи, боротьби з корупцією, ратифікації Римського статуту, а також впровадження конкретних законодавчих змін, які підтримують прагнення до демократії, поваги до прав людини та свободи ЗМІ.

Констатовано, що укладені двосторонні угоди – це лише перший крок до справжньої безпеки України. Їх підписанти визнають важливість української безпеки для всієї Європи та стримування росії, беручи на себе довгострокові зобов’язання. Війна продемонструвала, що й Україні, й її партнерам необхідно розвивати нові і посилювати існуючі можливості для протистояння російській загрозі. Укладені угоди відкривають шлях до довгострокової співпраці у сфері безпеки та економічного партнерства. Їх грамотне втілення може суттєво наблизити Україну до перемоги у війні і членства в НАТО та ЄС.

Наукова стаття є одним з перших досліджень соціально-економічних аспектів безпекових угод України з іншими країнами. В рамках дослідження проведено оцінку впливу цих угод на економічний розвиток, соціальний захист та добробут населення України. По результатах проведеного дослідження надано рекомендації з удосконалення соціально-економічного співробітництва України з іншими країнами у рамках реалізації положень безпекових угод.

Отримані результати можуть бути використані для розробки державної політики у сфері безпеки, економіки та соціальної політики. Рекомендації з удосконалення соціально-економічного співробітництва України з іншими країнами можуть бути використані для покращення його ефективності.

Посилання

G7 Joint Declaration of support for Ukraine: 12 July 2023. URL: https://www.gov.uk/government/publications/g7-joint-declaration-of-support-for-ukraine-12-july-2023.

Угода між Україною та Латвійською Республікою про довгострокову підтримку та безпекові зобов’язання. Вільнюс, 11 квітня 2024 р. URL: https://www.president.gov.ua/news/ugoda-mizh-ukrayinoyu-ta-latvijskoyu-respublikoyu-pro-dovgos-90189.

Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Швецією. Стокгольм, 31 травня 2024 р. URL: https://www.president.gov.ua/news/ugoda-pro-spivrobitnictvo-u-sferi-bezpeki-mizh-ukrayinoyu-ta-91229.

Угода про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Королівством Норвегія. Стокгольм, 31 травня 2024 р. URL: https://www.president.gov.ua/news/ugoda-pro-spivrobitnictvo-u-sferi-bezpeki-ta-dovgostrokovu-p-91241.

Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї: міжнародний документ від 05 грудня 1994 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/998_158#Text.

Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії. Київ, 12 січня 2024 р. URL: https://www.president.gov.ua/news/ugoda-pro-spivrobitnictvo-u-sferi-bezpeki-mizh-ukrayinoyu-ta-88277.

Угода про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Федеративною Республікою Німеччина. Берлін, 16 лютого 2024 р. URL: https://www.president.gov.ua/news/ugoda-pro-spivrobitnictvo-u-sferi-bezpeki-ta-dovgostrokovu-p-88985.

Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Францією. Париж, 16 лютого 2024 р. URL: https://www.president.gov.ua/news/ugoda-pro-spivrobitnictvo-u-sferi-bezpeki-mizh-ukrayinoyu-ta-89005.

Двостороння безпекова угода між Україною та Сполученими Штатами Америки. Апулія, 13 червня 2024 р. URL: https://www.president.gov.ua/news/dvostoronnya-bezpekova-ugoda-mizh-ukrayinoyu-ta-spoluchenimi-91501.

Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Канадою. Київ, 24 лютого 2024 р. URL: https://www.president.gov.ua/news/ugoda-pro-spivrobitnictvo-u-sferi-bezpeki-mizh-ukrayinoyu-ta-89233.

Угода про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Королівством Бельгія. Брюссель, 28 травня 2024 р. URL: https://www.president.gov.ua/news/ugoda-pro-spivrobitnictvo-u-sferi-bezpeki-ta-dovgostrokovu-p-91169.

Спільні безпекові зобов’язання між Україною та Європейським Союзом. Брюссель, 27 червня 2024 р. URL: https://www.president.gov.ua/news/spilni-bezpekovi-zobovyazannya-mizh-ukrayinoyu-ta-yevropejsk-91801.

Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Литовською Республікою. Брюссель, 27 червня 2024 р. URL: https://www.president.gov.ua/news/ugoda-pro-spivrobitnictvo-u-sferi-bezpeki-mizh-ukrayinoyu-ta-91809.

Угода про підтримку України та співробітництво між Україною та урядом Японії. Савеллетрі-ді-Фазано (Апулія), 13 червня 2024 р. URL: https://www.president.gov.ua/news/ugoda-pro-pidtrimku-ukrayini-ta-spivrobitnictvo-mizh-ukrayin-91481.

У перші два місяці 2024 року Міністерство фінансів залучило 1,2 млрд доларів США грантів та пільгового фінансування від міжнародних партнерів. URL: https://mof.gov.ua/uk/news/ministry_of_finance_attracted_usd_12_billion_in_grants_and_concessional_financing_from_international_partners_in_the_first_two_months_of_2024-4478.

Ukraine Facility: Програма фінансової підтримки України від Європейського Союзу. URL: https://www.ukrainefacility.me.gov.ua.

Комюніке Вільнюського саміту. Видане главами держав і урядів країн-членів НАТО, які взяли участь у засіданні Північноатлантичної ради у Вільнюсі 11 липня 2023 р. URL: https://www.nato.int/cps/uk/natohq/official_texts_217320.htm?selectedLocale=uk.

Justyna Gotkowska, Krzysztof Nieczypor, Jakub Graca. The West and Ukraine: agreements on security cooperation. The Centre for Eastern Studies (OSW). Jan. 19, 2024. URL: https://www.osw.waw.pl/en/publikacje/analyses/2024-01-19/west-and-ukraine-agreements-security-cooperation.

Основні висновки Доповіді 2023 р. щодо України. Представництво ЄС в Україні. URL: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine_en.

IMF Executive Board Approves US$15.6 Billion under a New Extended Fund Facility (EFF) Ar- rangement for Ukraine as part of a US$115 Billion Overall Support Package. URL: https://www.imf.org/en/News/Articles/2023/03/31/pr23101-ukraine-imf-executive-board-approves-usd-billion-new-eff-part-of-overall-support-package.

Матриця реформ в Україні. URL: https://reformmatrix.mof.gov.ua.

Ukraine Recovery Conference. June 11-12, 2024 – Berlin, Germany. URL: https://ua.urc-international.com.

Угода про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною і Великим Герцогством Люксембург. Вашингтон, 10 липня 2024 р. URL: https://www.president.gov.ua/news/ugoda-pro-spivrobitnictvo-u-sferi-bezpeki-ta-dovgostrokovu-p-92057.

Жар В. Гарантії безпеки для України: аналіз міжнародного досвіду. Центр міжнародної безпеки, Представництво Фонду Конрада Аденауера в Україні. URL: https://analytics.intsecurity.org/security-guarantees-ukraine.

Mykola Bielieskov. US signals long-term support for Ukraine with new security pact. Atlantic Council. July 2, 2024. URL: https://www.atlanticcouncil.org/blogs/ukrainealert/us-signals-long-term-support-for-ukraine-with-new-security-pact.

Julia Kazdobina. Making the Glass of Ukraine’s Bilateral Security Agreements Half Full. SCEEUS Report No. 10, 2024. The Stockholm Centre for Eastern European Studies. URL: https://sceeus.se/en/publications/making-the-glass-of-ukraines-bilateral-security-agreements-half-full/?filter=kt_kb_format%3Dukraine.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-26

Номер

Розділ

Розділ 4. Господарське право, господарсько-процесуальне право