Особливості виконання зобов’язань за договором таймшеру

Автор(и)

  • І. В. Фатхутдінова аспірантка Інституту правотворчості та науково-правових експертиз Національної академії наук України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.1.62

Ключові слова:

таймшер, договір, виконання зобов’язання, споживач, добросовісність, свобода договору

Анотація

У науковій статті досліджено усталені підходи у приватно-правовій доктрині до розуміння поняття «виконання договірних зобов’язань». Виявлено сутність виконання зобов’язань, зокрема, що вона розкривається через ті діяння, які вчиняють сторона щоб досягти результатів, на досягнення яких і укладено правочин.

Доведено, що у договорах таймшеру має місце саме активне виконання зобов’язань, оскільки передбачається вчинення дій з боку обох контрагентів, споживач повинен вчасно здійснювати оплату, а установник таймшеру – надавати у заброньований строк доступ до майна, придатного для якісного відпочинку. Виявлено, що виконання зобов’язань по договору таймшеру: мають на меті досягнути мету договору таймшеру; є проявом послідовних фактичних і юридичних дій сторін договору, які з одного боку досягають мети, з іншого боку передбачають здійснення суб’єктивних прав.

Обґрунтовано, що для виконання зобов’язань за договором таймшеру важливе значення відіграє принцип добросовісності, який є відповідним стандартом дій сторін договору, мірилом чесності, відкритості, поваги до інтересів контрагента. Договір таймшеру буде виконуватися належним чином, якщо контрагенти договору будуть діяти добросовісно.

Виявлено, що добросовісність тісно пов’язана із принципом обов’язковості виконання сторонами своїх договірних обов’язків, що безумовно обмежує свободу договору. Вказане прослідковується і в судовій практиці. Крім того, добросовісність допомагає попередити можливі зловживання договірною свободою.

Виконання зобов’язань по договору таймшеру повинно бути належним, що безпосередньо пов’язано із волевиявленням сторін, а також якістю наданих послуг по розміщенню для відпочинку споживача та членів його родини. На нашу думку, якість послуг по договорам таймшеру має бути однією із істотних умов договору, тою ознакою, яка характеризує його предмет.

Виявлено, що при розгляді проблеми належного виконання зобов’язання, науковці зауважують і на принципі реального виконання, який означає потребу у здійсненні боржником тих дій, що відповідають змісту зобов’язання.

Посилання

Боднар Т.В. Виконання договірних зобов’язань у цивільному праві: монографія. К.: Юрінком Інтер, 2005. 272 с.

Яворська О.С. Договірні зобов’язання про передання майна у власність: цивільно-правові аспекти: монографія. Тернопіль: Підручники і посібники, 2009. 384 с.

Калаур І. Р. Принцип належного виконання договірних зобов’язань через призму виконання зобов’язань про передачу майна в користування. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія: Юридичні науки. 2013. Вип. 3. Т. 1. С. 84–86.

Кузнецова Н.С. Предпринимательское законодательство в Украине и в странах Европы (частноправовые аспекты). Проблемы гармонизации законодательства Украины и стран Европы. Киев: Юринком Интер, 2003. С. 319–339.

Постанова Верховного Суду від 10 квітня 2019 року у справі № 390/34/17. URL: https://verdictum.ligazakon.net/document/81263995 (дата звернення: 05 серпня 2024 р.).

Алексій Р.В. зловживання свободою договору в деяких правочинах з вадами волі. Юридичний науковий електронний журнал. 2019. № 1. С. 55–58.

Музика М.В. Договір таймшеру в цивільному праві: дисертація на здобуття наук. ступ. доктора філософії. Хмельницький, 2023. 224 с.

Утєхін І.Б. Якість послуг за договором у цивільному праві. Університетські наукові записки. 2010. № 4. С. 57–62.

Федорченко Н. Особливості виконання зобов’язань із надання послуг. European political and law discourse. 2015. Volume 2. Issue 2. Р. 269–274.

Гринько С.Д., Заверуха С.В. Особливості механізму виконання зобов’язання з договору купівлі-продажу. Право і суспільство. 2024. № 1. Т. 2. С. 322–330.

Report on the evaluation of Directive 2008/122/EC of the European Parliament and of the Council of 14 January 2009 on the protection of consumers in respect of certain aspects of timeshare, long-term holiday product, resale and exchange contracts. URL: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX%3A52015DC0644 (дата звернення: 05 серпня 2024 р.).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-21

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право