Незареєстрований промисловий зразок: правовий режим та особливості правового регулювання

Автор(и)

  • Л. Л. Тарасенко кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри інтелектуальної власності, інформаційного та корпоративного права юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, Україна https://orcid.org/0000-0003-4359-8965

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.1.60

Ключові слова:

інтелектуальна власність, промислова власність, промисловий зразок, патент, свідоцтво, права інтелектуальної власності

Анотація

Стаття присвячена висвітленню актуальних питань правової охорони незареєстрованих промислових зразків. Встановлено, що незареєстрований промисловий зразок є видом промислового зразка, який має власний правовий режим, що містить притаманні лише незареєстрованому промисловому зразку особливості. Доведено, що незареєстрований промисловий зразок як промисловий зразок повинен відповідати умовам надання правової охорони, які встановлені законом. Встановлено, що доведення до загального відома незареєстрованого промислового зразка повинно відбутися саме на території України. Обґрунтовано, що доведення до загального відома, яке відбулося у мережі Інтернет, не завжди може трактуватися як доведення до загального відома на території України. Встановлено, що власник незареєстрованого промислового зразка має виключне право на його використання. Обґрунтовано, що власник зареєстрованого промислового зразка має ширші права щодо заборони несанкціонованого ним використання промислового зразка, ніж власник незареєстрованого промислового зразка, оскільки власник зареєстрованого промислового зразка може забороняти як копіювання його промислового зразка, так і використання подібного виробу, якщо «його зовнішній вигляд справляє на поінформованого користувача таке саме загальне враження, як і промисловий зразок, що охороняється». Обґрунтовано, що власник незареєстрованого промислового зразка має звужені можливості щодо захисту прав на промисловий зразок, оскільки він може забороняти лише пряме копіювання виробу і то з обмеженнями. Доведено, що при захисті прав на незареєстрований промисловий зразок слід обов’язково довести наявність прав на такий незареєстрований промисловий зразок. Доведено, що незареєстрований промисловий зразок – це важливий об’єкт промислової власності, це вид промислового зразка, права інтелектуальної власності на який виникають з моменту його доведення до загального відома на території України та які діють протягом трьох років (скорочений строк правової охорони), він не потребує реєстрації та внесення до Державного реєстру України промислових зразків, права на нього не засвідчуються Свідоцтвом, його власник має звужені права на його використання та захист прав на нього, порівняно із правомочностями власника зареєстрованого промислового зразка. Обґрунтовано, що правове регулювання щодо незареєстрованого промислового зразка потребує уточнення в частині здійснення виключних майнових прав інтелектуальної власності.

Посилання

Капіца Ю.М. Права на незареєстрований промисловий зразок: проблеми правозастосування, судового розгляду. Проблеми теорії та практики судової експертизи з питань інтелектуальної власності («Крайнєвські читання»): Матер. IV Міжнар. наук.-практ. конф. (24 грудня 2020 р. м. Київ); НДЦСЕ з питань інтелектуальної власності Мін`юсту. К.: Видавництво Ліра. 2020. С. 68–77.

Дорошенко О., Работягова Л. Новий інститут права інтелектуальної власності в Україні – незареєстрований промисловий зразок. Теорія і практика інтелектуальної власності. 2020. № 4. С. 42–51.

Тарасенко Л.Л. Правова природа Інтернет права. Вісник Львівського Університету. Серія Юридична. Львів: Львівський нац. ун-т, 2021. Вип. 72. С. 47–54.

Рудковська В.Р., Білоусова Н.О. Правова охорона незареєстрований промислових зразків в ЄС та Україні. Створення, охорона, захист і комерціалізація об’єктів права інтелектуальної власності: Матеріали науково-практичної конференції. К.: Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». 2019. С. 109–112.

Ярошевська Т.В. Шляхи наближення законодавства України у сфері охорони прав на промислові зразки до європейських стандартів та Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Актуальні проблеми вітчизняної юриспруденції. 2017. № 2. Т. 2. 2017. С. 46–49.

Самоловова Н. Незареєстрований промисловий зразок в індустрії моди в Україні. Створення, охорона, захист і комерціалізація об’єктів права інтелектуальної власності: матеріали VІ Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю, присвяченої Міжнародному дню інтелектуальної власності. К.: КПІ ім. Ігоря Сікорського. 2023. С. 203–208.

Ковальова Н.М. Незареєстрований промисловий зразок як об’єкт експертного дослідження: питання судово-експертної теорії та практики. Експерт: парадигми юридичних наук і державного управління. 2022. № 3 (21). С. 114–121.

Воліков В.В. Промисловий зразок як інструмент захисту дизайну виробів. Актуальні проблеми товарознавства, біотехнології, експертизи та митної справи: збірник матеріалів Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції. Полтава: ПУЕТ, 2024. С. 17–20.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-21

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право