Рецепіювання римського приватного права у цивільному праві України як підтвердження приналежності до європейської правової сім’ї

Автор(и)

  • Ю. О. Петрончак кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри цивільно-правових дисциплін, Інститут права Львівського державного університету внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0001-5183-5399
  • Х. Б. Романів кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри цивільно-правових дисциплін, Інститут права Львівського державного університету внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0003-3828-4224

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.1.59

Ключові слова:

цивільне право, римське приватне право, рецепція, євроінтеграція, глобалізація

Анотація

Стаття присвячена актуальним проблемам цивільного права, а також римському приватному праву в Україні. Мета статті – простежити вплив римського приватного права на розвиток цивільного права. У процесі проведення дослідження використано низку загально-наукових та спеціальних методів пізнання, в тому числі: історичний, діалектичний, порівняльно-правовий, логічний аналіз, формально-юридичний та інші методи.

Наша правова культура рецепіювала римське право, яке стало основою для цивільного права та по сьогоднішній день знаходить своє відображення у сучасному законодавстві України. В процесі дослідження було встановлено, що у Цивільному кодексі України містяться статті, які є свідченням як прямої, так і непрямої рецепції. При трансляції ідей і положень римського приватного права безпосередньо з першоджерел права Стародавнього Риму відбувається пряма рецепція. Непряма (похідна) рецепція відбулась при запозиченні римських правових ідей та правових рішень не безпосередньо з першоджерел, а через ті системи права, де рецепція відбулась раніше. Тобто, непряма рецепція є сприйняттям права інших держав, де цей процес уже відбувся, а не безпосередньо через першоджерело.

Можемо стверджувати про вдале реціпіювання римського права в Україні через основні засади права, моральні та суспільні цінності, які стали основою юридичних положень римського права та здобутками суспільної культури людства. Тому, досягнення римського права не лише у формування цивільного права України, але й у здатності до розширення юридичного мислення та поваги до права як до цінності і основного здобутку суспільства.

Беззаперечно можна стверджувати, що цивільне право будучи частиною романо-германської системи права є відтворенням римського приватного права, яке з одного боку, через багатовікову трансформацію набуло відповідного теоретичного змісту та є до сьогодні незмінним та актуальним.

Висновки отримані під час дослідження впливу римського приватного права на розвиток цивільного права в цілому розвивають як теорію цивільного права так, і філософію права і слугують предметом для подальшого дослідження генезису цивільно-правових інститутів, походження та сутність більшості правових норм у цивільному праві України.

Посилання

Крижевський А. Вплив рецепції римського права на розвиток цивільного та кримінального права Русі. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право. Том 1 № 76 (2023). С. 30–36.

Логвінова К.В. Вплив римського права на формування інституту спадкування в Україні. Шерешевські читання. Оновлення цивільного кодексу України: концептуальні засади: матер. Всеукр. наук.-практ. конфер. (Одеса, 11 груд. 2020 р.) / за заг. ред. Є.О. Харитонова. Одеса: Фенікс, 2020. С. 110–112.

Бондар Н.А. Історико-правові засади рецепції римського приватного права в правовій системі Польщі. Актуальні питання публічного та приватного права. 2014. № 1. С. 6–13

Андріїшин Т., Данченко К. Вплив римського права на формування правової системи на прикладі Німеччини. Римське право у світлі сучасної методології гуманітарного знання: збірник тез Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції (м. Хмельницький, 29 травня 2020 року). Хмельницький: Хмельницький університет управління та права імені Леоніда Юзькова, 2020. С. 10–13.

Омельченко О.А. Римское право: учебник . 2-е изд., исправл. и доп. 2000. 208 с.

Гринько (Русу) С.Д. Рецепція інституту деліктних зобов’язань римського права в Шестикнижжі Арменопула. Університетські наукові записки. 2011. № 1. С. 82–91.

Харитонов Є.О. Рецепція римського приватного права (теоретичні таісторичні аспекти): автореф, дис. докт. юрид. наук.: спец. 12.00.01 “Теорія та історія держави та права; історія політичних та правових вчень”. 1997. 50 с.

Савчишкін А.О. Вплив римського приватного права на розвиток сучасного цивільного права. Актуальні проблеми та перспективи розвитку юридичної науки, освіти та технологій у XXI столітті в дослідженнях молодих учених. Харків, 2023. С. 160–162.

Канарик Ю.С. Особливості права користування чужими речами в Стародавньому Римі та його вплив на сучасне цивільне право України. Прикарпатський юридичний вісник. 2022. Вип. 1. С. 37–40.

Габаковська Х. Характерні особливості впливу римського права на правові системи Західної Європи. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Львів, 2016. С. 136–141.

Тимошин І.Б. Відголоски римського права в сучасному цивільному законодавстві. Римське право і сучасність. Кодифікація та рекодифікація цивільного законодавства в Україні: досвід і перспективи: матер. Міжнар. наук.-практ. конф., Одеса, 25 червня 2021 р. Одеса : Фенікс, 2021. С. 111-112.

Шаркова І.М. Справедливість як критерій добросовісності : рецепція римсько-правового поняття aequitas у цивільне законодавство України. Наше право. 2013. № 8. С. 16–20.

Байрачна В. Християнсько-правовий вимір впливу рецепції римського права на чинне цивільне право України. Підприємництво, господарство і право. 2016. № 8. С. 201–205.

Троцька А.І. Відображення ідей римського права у вітчизняній філософсько-правовій думці: автореф. дис. канд. юрид. наук: 12.00.12 / Троцька Алла Іванівна; Нац. акад. внутр. справ. Київ, 2017. 18 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-21

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право