Реалізація деяких видів забезпечення виконання зобов’язання у русі спадкових правовідносин

Автор(и)

  • О. П. Печений кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри цивільного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, член НКР ВР, Україна https://orcid.org/0000-0003-1480-1864

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.1.55

Ключові слова:

спадкування, реалізація права застави, порука, іпотека, забезпечення виконання, спадкові правовідносини, склад спадщини

Анотація

У підготовленій статті розглянуто та проаналізовано основні проблеми застосування поруки, інших видів забезпечення виконання зобов’язань. Розглянута їх взаємодія із спадковими правовідносинами.

У площині взаємодії поруки і спадкування автор звернув увагу на наявність у цьому виді забезпечення особистісних елементів, розкрив, у чому вони полягають. За договором поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання боржником свого обов’язку. Вказівка у нормі Цивільного кодексу України, що поручитель поручається за особу боржника, свідчить про наявність у поруці як способі забезпечення особистісних елементів. Це формулювання автор пропонує розуміти так, що поручитель поручається за виконання саме боржником, а не якось іншою особою, будучи упевнененим, що боржник це зобов’язання виконає. Таке бачення виявляється в ознаці акцесорності обсягу вимог до поручителя, оскільки у разі зміни зобов’язання без згоди поручителя, внаслідок чого збільшився обсяг відповідальності боржника, такий поручитель несе відповідальність за порушення зобов’язання боржником в обсязі, що існував до такої зміни зобов’язання. Порука якісно і по суті відрізняється від застави (іпотеки), оскільки застава носить речовий характер і користується речовим захистом. Порука відноситься до особистих видів забезпечення виконання зобов’язань, виконується конкретною особою, а правонаступництво по поруці є обмеженим саме з урахуванням її віднесення до особистих видів забезпечення. Це має важливе значення для спадкування за основним зобов’язанням.

Специфіка поруки як виду забезпечення виконання зобов’язання свідчить про наявність значної питомої ваги особистісних елементів, що якісно відрізняє поруку від інших видів забезпечення, зокрема від застави. Особистісні елементи супроводжують поруку не тільки у частині обсягу виконання, а й у площині правонаступництва, зокрема у випадку смерті поручителя. Наявність у поруці особистих та навіть фідуціарних елементів обмежує спадкове правонаступництво у зобов’язанні, яке забезпечене порукою, у випадку смерті позичальника.

Посилання

Голова НБУ Андрій Пишний: Емісія гривні – це квиток в один кінець. Чому девальвує гривня, хто покриватиме дефіцит бюджету, як відновлюватиметься кредитування та коли запрацюють обмеження на розрахунки фізичних осіб? Економічна правда. 13.08.2024. https://www.epravda.com.ua/publications/2024/08/13/717914.

Кухарєв О.Є. Спірні питання спадкування прав на майно, обтяжене іпотекою. Судово-юридична газета. 17.12.2021. https://sud.ua/ru/news/blog/223639-spirni-pitannya-spadkuvannya-prav-na-mayno-obtyazhene-ipotekoyu.

Пучковська І. Й. Про особисті та речові види забезпечення виконання зобов’язання. Актуальні проблеми приватного права: матеріали наук.-практ. конф., присвяч. 94-й річниці з дня народж. В.П. Маслова, Харків, 19 лют. 2016 р. Харків, 2016. С. 144–147. https://dspace.nlu.edu.ua/bitstream/123456789/12634/1/Puchkovska.pdf.

Бойко І. Про цивільне право Гетьманщини за Кодексом 1743 року. Право України. 1999. № 3. С. 88–90.

Ромовська З.В. Українське цивільне право. Договірне право: Академічний курс. Львів, 2020. С. 99.

Михальнюк О.В. Цивільно-правове регулювання поруки: автореф. дис. … канд. юрид. наук. К., 2006. С. 10–11.

Судова практика розгляду цивільних справ, що виникають з кредитних правовідносин. Узагальнення підготовлене суддею Верховного Суду України Д.Д. Луспеником та головним консультантом відділу узагальнення судової практики управління вивчення та узагальнення судової практики к.ю.н. З.П. Мельник, затверджене суддями Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України. Вісник Верховного Суду України. 2010. № 11.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-21

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право