До питання про ознаки банківських послуг

Автор(и)

  • С. М. Клейменова кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри цивільно-правових дисциплін Одеського національного університету імені Й.І. Мечникова, Україна https://orcid.org/0000-0001-9136-3445

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.1.43

Ключові слова:

банківська послуга, банківська угода, кредитор, боржник, банківська установа, кредит, депозит, ділова репутація

Анотація

В умовах ринкових відносин одне з чільних місць у забезпеченні економічного зростання займають банківські установи. Належний розвиток вітчизняної економіки неможливий без правильного функціонування банківської системи, що надає комплекс специфічних послуг, які задовольняють потреби клієнта (споживача). У цій статті розглядаються окремі особливості банківських послуг. У системі розвитку сучасного ринку банківських послуг, незважаючи на вже наявний позитивний досвід у здійсненні дій з надання банківських послуг, досі існують певні складнощі, які негативно впливають на правовідносини у цій сфері. Основна проблема полягає в тому, що немає легального визначення поняття «послуги» та її ознак. Це ускладнює розуміння окремих видів послуг, у тому числі й банківських. Необхідність виділення загальних ознак послуг допомогло б з їхньої основі визначити спеціальні ознаки кожного виду даного об’єкта громадянського права. Автором здійснено аналіз чинного законодавства, що регулює правовідносини щодо надання банківських послуг. У Законі України «Про банки і банківську діяльність» визначено, що таке «банківська діяльність» та види банківських послуг, але саме поняття «банківської послуги» та її ознаки відсутні. Визначено, що банківській послузі притаманні загальні ознаки послуг, як об’єктів цивільного права, а також звернено увагу на те, що банківським послугам характерні окремі особливості. Важливість чіткого розуміння «банківської послуги» та її особливостей необхідна з тієї причини, що їх відсутність призводить до того, що по-різному трактуються суб’єкти, які здійснюють банківську діяльність. У статті досліджується питання про те, що при укладанні окремих видів договорів про надання банківських послуг, зокрема кредитного договору, банківська установа є кредитором та одночасно виконавцем банківської послуги, а боржник відповідно замовником цього виду послуг. Загалом проведене теоретичне дослідження спрямоване на підвищення чіткості розуміння базових категорій у сфері банківської діяльності.

Посилання

Цивільний кодекс України: URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text.

Закон України «Про банки і банківську діяльність»: Закон України від 05.02.2023. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2121-14#Text.

Васильєва В.А. Цивільно-правове регулювання діяльності з надання посередницьких послуг. Монографія. Івано-Франківськ: ВДВ ЦІТ Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, 2006, 346 с.

Семеног А.Ю. Сутність, ознаки та концептуальна модель надання фінансових послуг. Наукові записки Національного університету «Острозька академія». Серія «Економіка». 2021. № 22 (50). С. 66–74.

Святошнюк С.С. Цивільно-правове регулювання надання фінансових послуг в Україні. дисертація на здобуття ступеня доктора філософії, Одеса, 2023, с. 184.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-21

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право