Принцип забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках – на касаційне оскарження судового рішення як конституційна засада українського судочинства

Автор(и)

  • М. М. Гудима кандидатка юридичних наук, доцентка, доцентка кафедри фундаментальних юридичних дисциплін ПВНЗ «Буковинський університет», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.1.37

Ключові слова:

принципи судочинства, конституційний принцип судочинства, апеляційний перегляд, касаційне оскарження, судове рішення

Анотація

Дана публікація спрямована на дослідження принципу забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках – на касаційне оскарження як фундаментальної засади українського судочинства, виявлення проблематики його тлумачення та реалізації в рамках цивільного судочинства, формулювання висновків і пропозицій, спрямованих на вирішення виявлених проблем та сприяння удосконаленню судової практики.

В роботі спершу визначено значення даного принципу для досягнення завдань цивільного судочинства та проаналізовано його місце в системі інших принципів і з’ясовано, що принцип забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках – на касаційне оскарження не конкурує з іншими принципами цивільного судочинства, а органічно їх доповнює, дозволяючи виправляти допущені судові помилки, тим самим гарантуючи принципи законності, об’єктивної істини та інші.

Аналіз назви досліджуваного принципу, виявив законодавче звуження його змісту, використаною вказівкою на можливість оскарження «судового рішення», тоді як інші законодавчі положення та практика цивільного судочинства свідчать про можливість оскарження ухвал і постанов суду.

Обґрунтовано вдалість законодавчого підходу щодо всеохоплюючого характеру апеляційного оскарження, при винятковості та екстраординарності касаційного перегляду судових актів, які набрали законної сили та ефективність існуючих механізмів для реалізації вказаного положення (широкого кола суб’єктів апеляційного оскарження, обмеження касаційного оскарження за певними категоріями справ, обов’язкового попереднього апеляційного оскарження судового рішення, тощо).

Деяка проблема виявлена при здійсненні аналізу норми цивільного процесуального права щодо визначення об’єктів оскарження в аспекті викладу її змісту через призму узгодження з конституційною нормою (64 Конституції України), згідно якої обмеження конституційних прав і свободи людини і громадянина повинні бути застережені правовими нормами, відтак з метою узгодження вказаних положень видається логічнішим закріпити заборону оскарження стосовно кожного окремо взятого судового акту. Законотворча робота, спрямована на усунення певних недосконалостей законодавчого регулювання, сприятиме ефективнішій реалізації принципу забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження в практиці цивільного судочинства.

Посилання

Конституція України від 28 червня 1996 року зі змінами та доповненнями. URL: http://zakon.rada.gov.ua (дата звернення: 30.07.2024).

Про судоустрій і статус суддів: Закон України. Відомості Верховної Ради, 2016, № 31. ст. 545.

Цивільний процесуальний кодекс України: Закон України від 18 березня 2004 року зі змінами та доповненнями. URL: http://zakon.rada.gov.ua (дата звернення: 30.07.2024).

Кройтор В.А. Принцип забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду. Право і Безпека. 2009. № 1. С. 198–205.

Колобродова О.В. Місце та значення перегляду судових актів у зв’язку з нововиявленими обставинами в цивільному процесі. Вісник Вищої ради юстиції. 2011. № 3. С. 60–71.

Євмін А.М. Правова природа касаційного оскарження судових рішень у кримінальному провадженні. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія «Юриспруденція». 2014. Вип. 9-2. Т. 2. С. 99–101.

Рішення Конституційного Суду Ураїни від 28.04.2010 р. № 1-30/2010 у справі за конституційним зверненням громадянина Суботи Артема Анатолійовича щодо офіційного тлумачення положень пункту 2 частини першої статті 293 Цивільного процесуального кодексу України (справа про забезпечення апеляційного оскарження ухвал суду). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v012p710-10#Text.

Цивільний процесуальний кодекс України: наук.-практ. комент. / за заг. ред. С.С. Бичкової. К.: Атіка, 2008. 839 с.

Бородін М. Перегляд цивільних справ у порядку апеляції. Право України. 2004. № 8. С. 71– 75.

Рекомендація Комітету Міністрів державам-членам щодо введення в дію та поліпшення функціонування систем і процедур оскарження у цивільних і торговельних справах від 07.02.1995 № R(95)5. URL: http://zakon.rada.gov.ua/go/994_153 (дата звернення: 30.07.2024).

Ємельянова І. Апеляційний і касаційний перегляд судових рішень в цивільному судочинстві: теоретичні та практичні аспекти. Право України. 2004. № 2. С. 16–21.

Рішення Конституційного Суду України від 27 січня 2010 р. № 3-рп/2010 у справі за конституційним зверненням громадянина Заїченка Володимира Георгійовича щодо 435 офіційного тлумачення положення пункту 18 частини першої статті 293 Цивільного процесуального кодексу України у взаємозв’язку зі статтею 129 Конституції України (про апеляційне оскарження ухвал суду). URL: http://www.ccu.gov.ua/uk/doccatalog/list?currDir=94099 (дата звернення: 30.07.2024).

Луспеник Д.Д. Українська модель касаційного оскарження судових рішень у цивільних справах: проблеми та перспективи удосконалення (спрощення). Право України. 2008. № 7. С. 99–107.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-21

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право