Зміст права на безпечне для життя та здоров’я довкілля: приватноправовий підхід

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.1.34

Ключові слова:

безпека, безпечне для життя і здоров’я довкілля, безпечні продукти споживання, безпечні і здорові умови праці та проживання, стан безпеки, контроль ризиків, пасивне право, пасивний обов’язок, право на інформацію, комплексне право

Анотація

Стаття присвячена аналізу змісту права особи на безпечне для життя та здоров’я довкілля. Проаналізовано наукові підходи до визначення його змісту. Встановлено наявність щонайменше трьох підходів: у вузькому значенні, – як екологічного права особи; як право особи на безпечне довкілля, яке включає право на безпечні продукти харчування та побуту, на належні, безпечні і здорові умови праці, проживання, навчання тощо та в широкому сенсі, – як право на безпекове середовище існування людини. Обґрунтовано, що право на безпечне для життя та здоров’я довкілля варто розуміти у широкому сенсі, яке наближене до права особи на безпеку, яке наразі ще не набуло нормативного закріплення, проте, широко обговорюється в наукових школах. В статті автор пропонує визначення довкілля як середовища існування людини (фізичного, природного, соціального, віртуального та ін.), яке має бути безпечним через вжиття державою «всіх можливих» заходів, спрямованих на забезпечення контролю ризиків та їх мінімізацію. Доведено, що право на безпечне для життя та здоров’я довкілля включає право особи на інформацію про стан довкілля, якість харчових продуктів, зокрема, на її збирання, зберігання та поширення. Останнє є конкретизацією права на інформацію, закріпленого ст. 34 Конституції України. Це дозволяє зробити висновок щодо комплексного характеру цього права. Такий підхід зумовлений прагненням законодавця відійти від застарілого підходу обмеження права на безпечне довкілля або виключно екологічною сферою, або лише правом на інформацію про стан довкілля. Зроблено висновок, що безпека в широкому розумінні є станом контрольованості ризиків, наслідком діяльності та заходів, орієнтованих на його досягнення. Аргументовано, що правова природа змісту правомочностей правоволодільця має пасивний характер і зводиться до права особи перебувати в зазначеному контрольованому (безпековому) стані середовищі. Відповідно, цим правомочностям протиставлений подвійний обов’язок: не порушувати існуючий стан безпеки, а на державі та її органах – додатковий обов’язок вчиняти дії в межах компетенції, спрямовані на створення та забезпечення таких умов (обов’язок мінімізувати і контролювати ризики та усувати небезпеки).

Посилання

Конституція України. Верховна Рада України. 28.06.1996 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%-80#Text.

Цивільний кодекс України. Верховна Рада України. 16.01.2003 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text.

Корольова В.В. Право на безпечне для життя і здоров’я довкілля в системі особистих немайнових прав фізичної особи. URL: https://lbku.krok.edu.ua/index.php/legal-bulletin/article/view/353/294.

Анісімова Г.В. Теоретичні засади розвитку екологічного законодавства в контексті природно-правової доктрини: монографія. Харків: Право, 2019. 672 с.

Калишук Л.А. Право громадян на безпечне для життя і здоров’я довкілля та механізм його захисту в Європейському Суді з прав людини. Юридичний науковий електронний журнал. 2015. № 1. С. 86–89.

Полубатко В.В. Право на безпечне для життя і здоровя довкілля: нормативно-правові засади. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія: Юриспруденція. 2018. № 35 Т. 1. С. 91–94.

Денисенко К.В. Проблеми реалізації права на безпечне для життя і здоров’я довкілля в умовах воєнного стану. Електронне наукове видання «Аналітично-порівняльне правознавство». 2024. № 1. С. 324–327. URL: http://journal-app.uzhnu.edu.ua/article/view/299964/292407.

Орловська Я.Б. Місце і роль права фізичної особи на безпечне для життя і здоров’я довкілля у загальній системі особистих немайнових прав. Часопис Національного університету «Острозька академія». Серія «Право». 2019. № 2(20). С. 1–25.

Бредіхіна В.Л. Конституційні засади права громадян на безпечне навколишнє природне середовище / За ред. проф. М.В. Шульги: Монографія. Харків : Видавець ФОП Вапнярчук Н.М., 2008. 168 с.

Мухамедова Е.Е. Право людини на безпечне для життя і здоров’я довкілля. Право України: Юридичний журнал. 2010. № 5. Ст. 163–169.

Вовк В.М. Право на безпеку як фундаментальне право людини. Електронне наукове видання «Аналітично-порівняльне правознавство». 2024. № 1. С. 27–30. URL: http://journal-app.uzhnu.edu.ua/article/view/299650/292179.

Самойленко Г.В. Договір перевезення пасажира : теорія та практика забезпечення прав пасажира: дис. …доктора юрид. наук: 12.00.03. Одеса: Національний університет «Одеська юридична академія», 2021. 567 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-21

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право