Правове регулювання освіти в Україні. Частина 3: Рівність прав, безпека і гідність здобувачів освіти, мовні умови вступу до закладу освіти в умовах воєнного стану

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.1.28

Ключові слова:

правове регулювання освіти, освіта, освітня діяльність, рівність прав, право на гідність, право на безпеку, україномовна освіта, умови вступу, здобуття освіти

Анотація

Метою даної статті є продовження аналізу законодавства України і міжнародних актів, які регулюють або впливають на процес регулювання основних прав і свобод людини у сфері освіти в Україні.

Проведення цього дослідження зумовлено діяльністю Кабінету Міністрів України та Міністерства освіти і науки України у 2024 році, які втрутились у процес вступу здобувачів освіти до закладів вищої освіти безпосередньо під час проведення вступної кампанії 2024 року. Особливо це вплинуло на здобувачів освіти, які заявили про бажання навчатися на денній формі і на платній основі в аспірантурі для здобуття третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти.

Враховуючи зазначене, виникла необхідність у правовому досліджені дотримання основних прав і свобод людини при проведенні вступної кампанії в умовах воєнного стану, а також при здійсненні і регулюванні освітньої діяльності.

Зокрема, в статті досліджено основні умови і гарантії рівності прав здобувачів освіти при вступі на навчання до закладів освіти. Також, в дослідженні звернуто увагу на основні правові положення про право людини на безпеку і гідність, яких необхідно дотримуватися під час вступної кампанії і при здійсненні освітньої діяльності в умовах воєнного стану, а також в умовах економічної кризи. При цьому особливу увагу зосереджено на необхідності встановленні різних умов вступу і умов навчання для здобувачів безоплатної освіти і здобувачів платної освіти. Крім того, авторами проаналізовано законодавство України щодо можливості використання фактору знання іноземних мов як умови для вступу до закладів вищої освіти в загальному контексті та з урахуванням специфіки освіти, яка отримується здобувачем освіти.

Таким чином, ця стаття є третьою статтею із цього циклу досліджень і включає результати правового дослідження принципу рівності прав в галузі освіти, принципу безпеки і гідності людини в галузі освіти, зокрема, в період дії воєнного стану в Україні, а також принцип україномовної освіти в Україні.

Посилання

Закон України «Про вищу освіту». (2014). № 1556-VII.

Закон України «Про освіту». (1991). № 1060-XII.

Закон України «Про освіту». (2017). № 2145-VIII.

Конституція України. (1996). № 254к/96-ВР.

Рішення Конституційного Суду України № 10-р/2020.

The Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedom (Council of Europe) (04.11.1950).

The Universal Declaration of Human Rights (UN). (10.12.1948). Resolution № 217 A (III).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-21

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право