Перспективи і виклики для парламентаризму в умовах розвитку цифрового конституціоналізму

Автор(и)

  • Є. Г. Заєць аспірант відділу конституційного права та місцевого самоврядування Інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України, Україна https://orcid.org/0009-0008-6884-2884

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.1.21

Ключові слова:

парламент, парламентаризм, конституціоналізм, цифровізація, демократія, законодавча діяльність

Анотація

Мета статті полягає у здійсненні багатоаспектного аналізу динаміки розвитку парламентаризму і цифрового конституціоналізму, виокремлення можливих викликів і загроз, перспектив для парламентів і парламентської діяльності в умовах поширення сучасних цифрових (електронних) технологій. Висвітлено підходи до розуміння і визначення феноменів «парламентаризм», «конституціоналізм», «цифровий конституціоналізм», деякі їх модифікації та особливості, підкреслено їх багатогранну природу, трансформацію в умовах сучасного цифрового розвитку, електронної демократії. Кризові й конфліктні події значною мірою стали викликами для парламентів і парламентської діяльності, як і власне процеси та інструменти діджиталізації й цифровізації. Важливо, що парламентські інституції різних рівнів (національні, наднаціональні, міжпарламентські об’єднання, їх допоміжні органи і служби) сприяють розвитку і регулюванню даних процесів, використовуючи апробовані практикою передові ефективні цифрові технології. Слід виокремити «Цифровий компас» для цифрового десятиліття ЄС (2030), концепцію цифрового суверенітету, прийняті хартії цифрових прав (Каталонська, Ніцька), Закон про цифрові ринки, Закон про цифрові послуги, Закон про штучний інтелект, Декларація про Європейські цифрові права та принципи (2022), «World e-Parliament Report» МПС, концепцію е-демократії Європарламенту, резолюцію про е-демократію ПАРЄ, рекомендації щодо відкритого урядування та електронної участі громадян ОЕСР. Завдяки цьому впроваджуються нові форми й інструменти реалізації існуючих прав людини, а також конституюються нові цифрові права (на доступ до мережі Інтернет, на ідентичність у цифровому середовищі, на захист у цифровому середовищі, недискримінацію і т.д.). Так само модернізуються форми і методи діяльності парламентів (розширення платформ для онлайн-трансляцій пленарних засідань і засідань комітетів, електронного (дистанційного) голосування, удосконалення інтерактивного веб-сайтів з доступом до законопроектів та інших документів, системи електронних петицій та консультацій з виборцями, електронна участь громадян і громадських організацій у законодавчому процесі). Проте розвиток цифрового парламентаризму і цифрової демократії супроводжують численні виклики (цифрова нерівність, низька цифрова грамотність членів парламентів і парламентських служб, кіберзагрози, матеріально-фінансові витрати і т.д.). Це зумовлює ґрунтовне вивчення порушеної проблематики, підвищення цифрової культури, вдосконалення парламентських процедур, поряд з подальшим розвитком технологічної інфраструктури, кібербезпекового захисту складових цифрового парламентаризму.

Посилання

Шаповал В.М. Парламентаризм. URL: https://leksika.com.ua/15070412/legal/parlamentarizm

Парламентаризм. URL: https://vue.gov.ua/%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BC.

Тлумачний термінологічний словник з конституційного права / за заг. ред. д. ю. н., проф. Л.Р. Наливайко. К.: «Хай_Тек Пресс», 2016. 628 с.

Омельченко Н.Л. Парламентаризм як концептуальна та інституційна основа сучасного парламентського права. Часопис КУП. 2017. № 4. С. 74–78.

Крусян А.Р. Сучасний український конституціоналізм в умовах воєнного стану. Експерт: парадигми юридичних наук і державного управління. 2022. № 3 (21). С. 12–22.

Камінська Н.В., Шаптала Н.К. Глобальний і європейський конституціоналізм: концептуалізація нових вимірів і цінностей. Сучасні проблеми розвитку міжнародного та європейського права: моногр. Київ, 2023. С. 199–220.

Львова Є.О. Глобальний конституціоналізм: теоретичні підходи та правові виклики до формування: дис. … докт. юрид.наук. Київ, 2020. 407 с.

Головатий С. Верховенство права: монографія: в 3 кн. Київ: Фенікс, 2006. Кн. 3. Верховенство права: український досвід. С. 1277–1747.

Баймуратов М.О, Кофман Б.Я. Мілітарний конституціоналізм: до питання про формування, розуміння і оформлення феноменології. Наукові записки Інституту законодавства Верховної Ради України. 2022. № 3. С. 6–18.

Савчин М. Конституціоналізм і війна. URL: https://www.constjournal.com/wp-content/uploads/issues/2022-2/pdfs/1-mykhailo-savchyn-konstytutsionalizm-viina.pdf.

Водянніков О. Конституціоналізм в екстремальних умовах: установча і встановлена влада в кризові періоди. Український часопис конституційного права. 2021. № 4. С. 8–37.

Gregorio G.De. Digital Constitutionalism in Europe. Reframing Rights and Powers in the Algorithmic Society. Cambridge: Cambridge University Press, 2022.

Бочарова Н. Цифровий конституціоналізм в сучасному інформаційному суспільстві. Соціальний калейдоскоп, 2022. 2(3-4), 74–84.

Circiumarueu A. Digital Constitutionalism, Digital Sovereignty and the Artificial Intelligence Act – A network perspective. European Law Blog. News and Comments on EU Law. 2021. URL: https://europeanlawblog.eu.

Костицький М., Бесчастний В., Кушакова-Костицька Н. Цифровий конституціоналізм: нова парадигма та перспективи розвитку в Україні. Філософські та методологічні проблеми права. 2022. № 2 (24).

Golia A.Jr. Redefining Digital Constitutionalism as Critique and Ideology: The Perspective of Societal Constitutionalism. The Digital Constitutionalist. URL: http://digi-con.org/redefining-digitalconstitutionalism-as-critique-and-ideology-the-perspective-of-societal-constitutionalism.

World e-Parliament Report. URL: https://agora-parl.org/sites/default/files/agora-documents/World%20eParliament%202022-EN_LR.pdf.

The Concept of e-Democracy. URL: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-27184-8_2.

E-democracy. URL: https://www.coe.int/en/web/congress/e-democracy.

Щодо інституційної реформи Верховної Ради України. Огляд та стан справ. URL: https://research.rada.gov.ua/uploads/documents/32965.pdf.

Камінська Н.В. Парламентська дипломатія та її значення в умовах дії правового режиму воєнного стану. Актуальні проблеми правового розвитку в умовах війни та післявоєнної відбудови держави Альманах права. 2022. Вип. 13. С. 69–72. DOI: https://doi.org/10.33663/2524-017X-2022-13-10.

Заєць Є. На шляху до розбудови цифрового парламенту в Україні Сучасний розвиток державотворення та правотворення в Україні: проблеми теорії та практики: збір. матеріалів ХІІ Міжнар. науково-практ. конфер. Київ: МДУ, 2024. С. 82-83.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-21

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право