Участь народу у реалізації судової влади у період польсько-литовської доби (XIV – I пол. XVII ст.)

Автор(и)

  • В. В. Берч кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри конституційного права та порівняльного правознавства Ужгородського національного університету, Україна https://orcid.org/0000-0002-3837-4724

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.1.18

Ключові слова:

народовладдя, копний суд, Магдебурзьке право, польсько-литовська доба

Анотація

У науковій статті розглянуто розвиток і функціонування судової системи на українських землях у період Польсько-Литовського панування (XIV – I пол. XVII ст.). Центральну увагу приділено багаторівневій структурі судової влади, яка включала центральну владу в особі князя та бояр, а також місцеву владу, здійснювану призначеними чиновниками, такими як воєводи, волостелі та посадники.

Встановлено, правова спадщина Київської Русі суттєво вплинула на судову систему українських земель під час Литовського князівства, забезпечуючи стабільність і послідовність у правовому регулюванні. Розглянуто особливості впровадження Магдебурзького права в окремих містах, яке принесло нові правові стандарти і забезпечило певну автономію міським громадам. Визначено роль різних форм народного судочинства, таких як вічові, третейські, копні, громадські, мирові та лавничі суди.

Проаналізовано копні (громадські) суди, які збереглися від часів Київської Русі та діяли на основі давньоруського права. Акцентовано, копні суди існували на українських землях як у Польському королівстві, так і у Великому князівстві Литовському. Особливістю їх було те, що у них могли брати участь представники всіх соціальних верств суспільства. Зазначене, у свою чергу, забезпечувало широкий спектр думок і досвіду. Така форма судочинства передбачала розгляд різноманітних справ, включаючи земельні спори, кримінальні злочини, питання спадкування та інші цивільні справи. Попри поширення німецького права, яке приносило нові правові стандарти і процедури, копні суди залишалися важливими інституціями, особливо в сільських громадах.

Окрема частина статті присвячена волоському праву, яке поширювалося на західноукраїнських землях у XIV столітті і передбачало демократичну форму судочинства через судові віче.

Резюмовано, співіснування різних правових систем – німецького, руського та волоського права – створювало багатогранну правову культуру, яка відповідала потребам різних прошарків суспільства і забезпечувала стабільність та передбачуваність судових рішень на українських землях у середньовічний період.

Посилання

Софроненко К.А. Общественно-политический строй и право Галицко-Волынской Руси ХІ– ХІІ. 1955. 140 с.

Ковальова С.Г. Еволюція судової системи і судочинства на українських землях великого князівства Литовського: автореф. дис. … канд. юрид. наук: 12.00.01. Одеса, 2004. 20 с.

Леонтович Ф.І. Руська Правда і Литовський Статут Антологія української юридичної думки: в 6 т. / редкол.: Ю.С. Шемшученко (голова) та ін. Т. 2: Історія держави і права України: Руська Правда. Київ, 2002. 463 с.

Полонська-Василенко Н.Д. Історія України: У 2-х т. Т. 1: До середини ХVІІ століття. Київ, 1995. 672 с.

Купчинський О. Акти та документи Галицько-волинського князівства ХІІІ – першої половини XIV століть. Дослідження. Тексти. Львів: Видавництво НТШ, 2004. 1283 с

Бойко І.Й. Держава та право Гетьманщини. Львів, 2000. 465 с.

Ковальова С.Г. Судоустрій і судочинство на Українських землях Великого князівства Литовського: монографія. Миколаїв, 2008. 200 с.

Бедрій М. Копні суди на українських землях у XIV–XVIII ст.: історико-правове дослідження. Львів: Галицький друкар, 2014. 264 с.

Гурбик А.О. Копний суд. Енциклопедія історії України: Т. 5: Кон–Кю / Редкол.: В.А. Смолій (голова) та ін. НАН України. Інститут історії України. К.: В-во «Наукова думка», 2008. 568 с. URL: http://www.history.org.ua/?termin=Kopnii_Sud (дата звернення: 27.06.2024).

Кобилецький М.М. Магдебурзьке право в Україні: (XVI – перша половина XIX ст.): історико-правове дослідження. Львів, 2008. 405 с.

Гошко Т.Д. Нариси з історії магдебурзького права в Україні (XVI – початок XVII століття). Львів, 2002. 255 с.

Бедрій М. Судові механізми в історичних типах українського звичаєвого права. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія : Юридичні науки. 2016. № 855. С. 301–310.

Придачук О.А., Бєлов Д.М. Місце та роль судової влади в системі органів державної влади: реалізація принципу народовладдя. Аналітично-порівняльне правознавство. № 1. 2023. С. 535–541.

Бисага Ю.М., Бєлов Д.М., Харута В.Ф. Реалізація принципу народовладдя: доктринальні засади. Науковий вісник УжНУ. Серія «Право». Випуск 76(2). Ч. 1. 2023. С. 79–86.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-21

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право