Забезпечення соціальних стандартів як принцип функціонування органів державної влади у відповідності до Угоди про асоціацію (теоретико-правовий аспект)

Автор(и)

  • О. С. Передерій кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри державно-правових дисциплін Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, Україна https://orcid.org/0000-0003-4898-876X

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.1.12

Ключові слова:

Україна, Угода про асоціацію, соціальні стандарти, соціальне забезпечення, соціальні гарантії, правові інновації, органи державної влади, державна політика

Анотація

У статті розкрито зміст соціальних стандартів, яких зобов’язані дотримуються органи державної влади у процесі здійснення свої компетенції після набуття чинності Угоди про асоціацію. Акцентовано увагу на тому, що вимоги ЄС щодо діяльності усіх ланок державного апарату України у частині забезпечення соціальних стандартів є першочерговими у контексті запровадження європейських підходів належного урядування.

Обґрунтовано, що своєчасне і оптимальне впровадження соціальних стандартів ЄС в Україні можливе лише за умови розробки і застосування спеціального правового механізму. Серцевиною такого механізму є Угода про асоціацію. На основі аналізу положень зазначеного документу, виокремлено і розкрито сутність найбільш значущих соціальних стандартів, які Україна зобов’язується втілити на практиці. Зокрема, це забезпечення справедливості та підвищення якості життя громадян на основі рівності і недискримінації, підвищення рівня соціальної спрямованості державної політики щодо мігрантів, запровадження інноваційних підходів у сфері діяльності органів влади щодо протидії незаконному обігу наркотичних засобів, прекурсорів та психотропних речовин задля подолання негативних наслідків для здоров’я та негативних соціальних наслідків наркозалежності, врахування соціальних інтересів сучасного населення при одночасній турботі про прийдешні покоління, розробка заходів, спрямованих на мінімізацію ризиків для здоров’я населення від ядерної промисловості, соціальна спрямованість організації фіскальної та економічної політики держави.

Доведено, що на тлі поглиблення євроінтеграційних процесів України, модернізація вітчизняної соціальної політики держави є неминучою. Передусім цей процес вимагає створення інноваційного правового підґрунтя для диверсифікації механізмів її здійснення, вирівнювання рівня соціально-економічного розвитку України задля уникнення регіональної соціально-економічної асиметрії. На практиці це набуває форм зміни правової регламентації значної кількості інститутів права соціального забезпечення України, перегляду організаційних і правових підходів державного управління у напрямі реалізації соціальних стандартів.

Посилання

Про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони: Закон України від 16.09. 2014 р. № 1678-VII. Відомості Верховної Ради України. 2014 р. № 40. Ст. 2021

Гафарова К.Е. Європейські соціальні стандарти та їх імплементація в Україні. Академічний огляд. 2011. № 1 (34). С. 25–31/ URL: https://acadrev.duan.edu.ua/images/PDF/2011/1/4.pdf.

Петренко В.С., Карнаушенко А.С., Мельникова К.В. Соціальні стандарти ЄС та їх вплив на українську економіку. Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління, 2023. № 10. URL: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2023-10-02-03.

Яковець Ірина. Стандарти ЄС у сфері соціального забезпечення: впровадження в Україні та Європі. Інтернет-сайт жінок-юристів України «Юрфем». URL: https://jurfem.com.ua/standarty-yees-u-spheri-sotszabezpechennya/.

Запорожець А.К., Костенко І.В. Проблеми нелегальної і міграції в Україні. Тези доповідей учасників науково-практичної конференції курсантів та студентів «Актуальні проблеми адміністративно-правового забезпечення діяльності Національної поліції». Харків. 12 грудня 2017 р. С. 67–70. URL: https://univd.edu.ua/general/publishing/konf/12_12_2017/pdf/19.pdf.

Наркополітика у світі й в Україні: сучасні підходи до лікування наркозалежності: повідомлення Центру громадського здоров’я МОЗ України від 01.12.2023 р. Інтернет-сайт Центру громадського здоров’я МОЗ України: URL: https://phc.org.ua/news/narkopolitika-u-sviti-ta-v-ukraini-suchasni-pidkhodi-do-likuvannya-narkozalezhnosti.

Осипян Артем. Реабілітаційні центри: лікування чи катування. Дзеркало тижня. 11 серпня 2020. URL: https://zn.ua/ukr/social_secutity/reabilitatsijni-tsentri-likuvannja-chi-katuvannja.html.

Підтримка ЄС Україні. Офіційний веб-сайт Європейського Союзу. URL: https://european-union.europa.eu/priorities-and-actions/eu-support-ukraine_uk.

Скалецький Ю.М., Ященко Л.Д. Cоціально-економічний розвиток територій, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС: проблеми та шляхи їх подолання: зб. матлів «круглого столу». За заг. ред. О.В. Литвиненка. Київ: НІСД, 2011. 72 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-21

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень