Окремі питання щодо критеріїв правомірного обмеження принципу свободи

Автор(и)

  • Я. П. Бондарчук здобувач ступеня «Доктор філософії» Донецького національного університету імені Василя Стуса, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.84.1.2

Ключові слова:

принципи права, свобода, принцип свободи, обмеження свободи, обмеження прав і свобод, критерії обмеження прав і свобод

Анотація

Стаття присвячена дослідженню змісту та особливостей реалізації принципів та критеріїв обмеження свобод людини. Автор робить висновок, що принцип свободи має вивчатись через виміри: аксіологічний, теоретичний та прикладний. Перший передбачає максимальну абсолютизацію принципу свободи задля його подальшого розгортання у суспільних відносинах. Теоретичний вимір передбачає дослідження особливостей змісту, типів, ознак, природи свободи як правового принципу, що дозволяє краще його пізнати і більш гармонійно реалізувати у правовідносинах. Прикладний вимір передбачає вивчення проблем реалізації принципу свободи, ступені його присутності у різних галузях права, особливості його обмеження.

У статті зазначається, що принцип пропорційності означає, що обмеження свободи може бути лише засобом, а не метою, свобода завжди є вищої цінністю для права і її обмеження як кінцева мета недопустимі, а лише як регулятивний засіб для забезпечення права і свобод, національної безпеки, охорони здоров’я, громадського порядку тощо. Принципу суспільного добробуту як критерій обмеження свободи є складнішим, адже мають місце дві доктрини: класичний лібералізм, який ставить свободу понад усе і обмеження втручання держави, і соціальний лібералізм, який наполягає на добробуті всіх, а тому більш активному втручання держави у економічне життя суспільства. Автор доходить висновку, що обмеження свободи має відповідати загальним суспільним інтересам в економічній, соціальній та політичній сферах.

Автором наголошується, що обмеження принципу свободи є зменшенням його обсягу, але не звуження змісту. Обмежуючи свободу зміст її залишається незмінним, інакше вона втратить свою правову цінність. У статті наводиться авторське визначення обмеження принципу свободи як законного втручання з боку держави у можливості особи, що виражається у встановленні меж для можливої моделі поведінки на визначеній території, індивідуально або для визначених груп осіб. Автором наголошується, що одна з ключових проблем реалізації заходів обмеження свободи людини – це надмірність. Важливий суспільний інтерес дозволяє задля його досягнення обмежувати свободу, однак при цьому можуть постраждати інші інтереси та цінності. Тут мають діяти принципи мінімального можливого обмеження та пріоритетної суспільної цінності.

Посилання

Шульган І. Деякі аспекти забезпечення права на свободу та особисту недоторканність Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія: «Юридичні науки». № 4 (32), 2021. С. 43–48.

Cameron J, Williams B, Ragonnet R, et al. Ethics of selective restriction of liberty in a pandemicJournal of Medical Ethics 2021;47:553-562.

Selgelid, M.J. 2009. “Pandethics.” 123 (3):255–259. URL https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7118760.

Рішення Конституційного суду України у справі за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень статті 92, пункту 6 розділу Х “Перехідні положення” Земельного кодексу України (справа про постійне користування земельними ділянками) від 22 вересня 2005 року № 5-рп/2005.

Мерник А.М., Радченко Я.М. Принцип законності обмеження прав і свобод людини і громадянина. Юридичний науковий електронний журнал. № 3/2020. С. 50–53.

Савчин М.В. Сучасні тенденції конституціоналізму у контексті глобалізації та правового плюралізму: монографія. Ужгород: РІК-У, 2018. 440 с.

Осинська О.В. Обмеження прав і свобод людини: теоретико-прикладні аспекти: автореф. дис. канд. юрид. наук: 12.00.01. Київ, 2010. 20 с.

Стрекалов А.Є. Обмеження основних прав та свобод людини і громадянина як інститут конституційного права України: автореф. дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.02. Харків, 2010. 20 с.

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_004.

Дахова І.І. Обмеження реалізації прав і свобод людини: конституційне регулювання та практика Європейського Суду з прав людини. Форум права: електрон. наук. фахове вид. 2018. № 4. С. 17–25.

Справа The Sunday Times v. the United Kingdom» від 26.04.1979 р

Цувіна, Т. Принцип верховенства права у практиці Європейського суду з прав людини. Часопис Київського університету права, (4), С. 373–379.

Кірієнко Т.П. Принципи обмеження прав і свобод крізь призму забезпечення безпеки людини. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право. Том 1 № 81 (2024). С. 116–124.

Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень статті 69 Кримінального кодексу України (справа про призначення судом більш м’якого покарання) від 2 листопада 2004 року № 15-рп/2004.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-21

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень