Характерні риси та соціальне значення державної служби

Автор(и)

  • С. М. Шандрук кандидат наук з державного управління, старший викладач кафедри соціально-економічних дисциплін Комунального закладу вищої освіти «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.83.2.54

Ключові слова:

державна служба, ознаки державної служби, мета, цілі та завдання, соціальне значення

Анотація

Ця стаття присвячена проблематиці категорійного апарату державної служби в Україні. Державна служба в нашій країні визнається одним з найважливіших інститутів у справі формування та розвитку української державності. Саме від цього інституту залежить якість функціонування суспільно–політичної системи загалом та вирішення різнобічних завдань та функцій сучасної держави. Державна служба найбільше впливає на розвиток конституційно–правових формувань та є основою державного будівництва.

Аргументовано, що державна служба – це складний і багатофункціональний, правовий та політичний інститут, суть якого полягає у виконанні посадовими особами, котрі наділені високим професіоналізмом, діють у комплексному співвідношенні та тісній взаємодії як між собою, так і з іншими системними утвореннями, політичними силами, громадськими організаціями та громадянами, завдань та функцій держави в межах правового поля та відповідно до наданих їм владних повноважень щодо створення соціальних благ, подальшого розвитку соціального благополуччя та стабільності у державі.

Виокремлено найважливіші ознаки державної служби: зміст держслужби становить діяльність, що спрямована на практичну реалізацію завдань та функцій держави (аналіз, розробка та впровадження державної політики, забезпечення надання доступних і якісних адміністративних послуг та ін.); публічний характер цієї діяльності; професіоналізм; політично неупереджений характер. Встановлено, що основною рисою сучасної державної служби має стати пріоритет людських прав та інтересів над інтересами держави.

Розкрито мету державної служби, що полягає в упорядкуванні та підвищенні ефективності процесів формування й реалізації державної влади і державного управління за умови поєднання відповідальності за виконання повноважень за посадою та соціально-економічних гарантій державної служби.

Визначено основні цілі та завдання державної служби стосовно забезпечення справедливої, результативної та стабільної діяльності органів державної влади відповідно до їх повноважень і компетенції, спрямованої на захист прав і свобод людини і громадянина, а також створення умов для розвитку громадянського суспільства.

Посилання

Про державну службу: Закон України від 10.12.2015 р. № 889-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/889-19#Text.

Конституція України: Закон України від 28.06.1996 р. № 254к/96-ВР. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80#Text

Серьогін С.М. Мета, завдання та функції державної служби. Аспекти публічного управління. 2013. № 1(1). С. 58–65.

Сіцінський С.А. Державна служба і державна бюрократія. Вісник Хмельницького інституту регіонального управління та права. 2004. № 1-2. С. 317–322. URL: http://www.univer.km.ua/visnyk/674.pdf.

Дубенко С.Д. Державна служба і державні службовці в України: навч.-метод. посіб. / за заг. ред. Н.Р. Нижник. Київ: Ін Юре, 1999. 270 с.

Битяк Ю.П. Державна служба: організаційно-правові засади: монографія. Харків: Право, 2005. 304 с.

Державне управління: проблеми адміністративно-правової теорії та практики / за заг. ред. Б.В. Авер’янова. Київ: Факт, 2003. 384 с.

Дєгтяр О.А. Державна служба: конспект лекцій для студентів бакалавріату всіх форм навчання спеціальності 281 – Публічне управління та адміністрування. Харків : ХНУМГ ім. О.М. Бекетова, 2019. 128 с.

Сидоренко Н.С. Конспект лекцій з дисципліни «Публічна служба в Україні». Для студентів юридичного факультету. Дніпро: ДДУВС, 2016. 134 с.

Біла-Тіунова Л.Р. Державна служба України. Загальна частина: навч. посіб. 2020. 511 с.

Лазор О.Д., Лазор О.Я. Державна служба в Україні: навч. посіб. Київ: Дакор, 2009. 560 с.

Любимов О.К. Основні підходи щодо розуміння сутності поняття «державна служба». Актуальні проблеми права: теорія і практика. 2017. № 2 (34). С. 53–61.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-19

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право