Теоретико-правова природа понять нагляду та контролю і їх співвідношення

Автор(и)

  • Т. П. Мінка доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри публічного та приватного права Університету митної справи та фінансів, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.83.2.44

Ключові слова:

адміністративно-правове регулювання, нагляд (контроль), принципи, законність, адміністративно-правове регулювання нагляду і контролю

Анотація

Вказується, у сучасних умовах трансформації правової системи України, дослідження понять нагляду та контролю набуває особливої актуальності. Це зумовлено необхідністю забезпечення ефективного функціонування державного управління, дотримання законності та правопорядку, а також підвищення якості надання державних послуг.

У статті досліджуються теоретико-правова природа понять нагляду та контролю і їх співвідношення. Автор звертає увагу на те, що нагляд і контроль є важливими елементами правової системи України, які забезпечують дотримання законності та належне виконання правових норм. Незважаючи на спільні риси, ці інститути мають різну теоретико-правову природу та виконують специфічні завдання. У статті зазначається, що розуміння теоретико-правової природи нагляду та контролю, а також їх співвідношення, є необхідним для ефективного функціонування правової системи та забезпечення верховенства права в Україні. Звертається увага на те, що у сучасних умовах розвитку української держави роль нагляду та контролю стає особливо актуальною. Вони є важливими інструментами у боротьбі з корупцією, забезпеченні законності та підвищенні ефективності державного управління. Вдосконалення цих механізмів та їх адаптація до сучасних викликів є ключовим завданням для забезпечення стійкого розвитку та зміцнення правової держави в Україні. дослідження понять нагляду та контролю в Україні є надзвичайно актуальним і важливим. Звертається увага на те, що у сучасних умовах розвитку державності та правової системи, дослідження нагляду та контролю набуває особливої значущості для забезпечення стабільного та гармонійного розвитку суспільства і держави. Один з ключових аспектів актуальності дослідження понять нагляду та контролю полягає в їхній ролі у забезпеченні законності та правопорядку. В умовах демократичного розвитку держави, важливо, щоб діяльність державних органів, організацій та установ відповідала вимогам законодавства.

Посилання

Середа В.В., Кісіль З.Р., Кісіль Р.В. Адміністративне право: навчальний посібник. Львів: ЛьвДУВС, 2014. 520 с.

Курило В.І. Адміністративні правовідносини у сільському господарстві України: автореф. дис. д-ра юрид. наук: 12.00.07. Київ, 2008. 39 с.

Андрійко О.Ф. Державний контроль в Україні: організаційно-правові засади. К.: Наукова думка. 2004. 230 с.

Козьяков Р.С. Щодо співвідношення дефініцій «контроль» та «нагляд» в контексті здійснення контрольно-наглядової діяльності в національній поліції України. URL: http://www.lsej.org.ua/5_2021/87.pdf.

Павлик І. Відмінність понять “державний контроль” і “державний нагляд”: нормативно-правовий аспект. URL: https://science.lpnu.ua/sites/default/files/journal-paper/2022/feb/26688/151020-articletext-326428-1-10-20181214.pdf.

Денисова А.В. Співвідношення контролю і нагляду. Адміністративне право і процес. 2013. № 2 (4). URL: http://applaw.knu.ua/index.php/arkhiv-nomeriv/2-42013.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-19

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право