Застосування принципу індивідуалізації та персоналізації у діяльності державної служби зайнятості: адміністративно-правовий аспект

Автор(и)

  • Н. В. Гришина кандидат юридичних наук, доцент, завідувачка кафедри державно-правових дисциплін юридичного факультету Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, Україна https://orcid.org/0000-0001-6828-5338

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2024.83.2.27

Ключові слова:

принципи діяльності органів виконавчої влади, Державна служба зайнятості, принцип індивідуального підходу та персоналізації, інститут кар’єрного радника, планування кар’єри, послуги зайнятості, адаптація до працевлаштування

Анотація

У статті досліджено та аргументовано використання принципу індивідуалізації та персоналізації у роботі Державної служби зайнятості, що функціонує як орган виконавчої влади. Автор розглядає підходи до індивідуалізації та персоналізації як ключових елементів державної політики щодо забезпечення працевлаштування та регулювання ринку праці. Автор підкреслює, що аналіз принципів, які керують діяльністю Державної служби зайнятості, є фундаментальним і критично важливим аспектом для організації та ефективного функціонування цієї установи. У статті проаналізовано значення та застосування принципу індивідуалізації та персоналізації у діяльності Державної служби зайнятості в Україні з адміністративно-правової перспективи. Наголошено на важливості встановлення чітких нормативних визначень цих принципів, оскільки вони визначають базові стандарти та норми для функціонування державних органів. Зокрема, недостатня регламентація може призвести до розбіжностей в їх розумінні та застосуванні, ускладнюючи планування та організацію діяльності. Здійснено аналіз міжнародного досвіду застосування принципу «кейс-менеджменту» та вказано на необхідність впровадження індивідуально орієнтованих методів підтримки для кожного безробітного в Україні. Особливий акцент зроблено на нововведеннях, зокрема на реформі організаційної структури Державної служби зайнятості, яка спрямована на підвищення ефективності та клієнтоорієнтованість. Зокрема, введення кар’єрного радника як інституту свідчить про стремління органу надати індивідуальний підхід та персоналізовану підтримку кожному клієнту. Аналіз функцій кар’єрного радника підтверджує його спрямованість на розвиток індивідуальних кар’єрних планів для клієнтів, враховуючи їхні особисті потреби та можливості. Розглянуто прояви застосування принципу індивідуалізації у діяльності Державної служби зайнятості, зокрема через складання індивідуального плану працевлаштування з особою, яка шукає роботу. Автор акцентує увагу на тому, що цей план є програмою співпраці між безробітним та кар’єрним радником, спрямованою на організацію та забезпечення надання соціальних послуг у сфері зайнятості.. Особлива увага приділяється очікуваному позитивному впливу такого індивідуального підходу на результативність пошуку роботи та відповідність потребам роботодавців.

Зроблено висновок, що в контексті діяльності Державної служби зайнятості принцип індивідуального підходу та персоналізації виявляється у розширенні спектру послуг для клієнтів з урахуванням їхніх унікальних потреб, рівня професійної підготовки, мотивації та готовності до мобільності. Такий підхід стає важливою складовою стратегії розвитку державної служби зайнятості та сприяє підвищенню її ефективності в досягненні мети – створенні умов для активної зайнятості населення.

Посилання

Ведєрніков Ю.А. Теорія держави і права: підручник. 3-є вид. перероб. і допов. Дніпро, 2016. 480 с.

Індивідуалізація трудових відносин і наслідки для профспілок: інформаційний звіт від ProQuest. Лондон, 2015. URL: https://www.researchgate.net/publication/235304672_Individualization_of_the_Employment_Relationship_and_the_Implications_for_Trade_Unions (дата звернення: 23.04.2024).

Йоганна Поетч. Кейс-менеджмент: чарівна куля для трудової інтеграції?: Міжнародне порівняльне дослідження. Німеччина, 2008. URL: https://www.issa.int/sites/default/files/documents/publications/TR-06-2_en-25388.pdf (дата звернення: 23.04.2024).

Про соціальні послуги: Закон України від 17.01.2019 р. № 2671-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2671-19#Text (дата звернення: 23.04.2024).

Про затвердження Положення про Державну службу зайнятості: Наказ Міністерства економіки, торгівлі та сільського господарства від 16.12.2020 № 2663. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1305-20#Text (дата звернення: 23.04.2024).

Про затвердження Порядку реєстрації, перереєстрації зареєстрованих безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу: Постанова Кабінету Міністрів України; Порядок, Перелік від 30.03.2023 № 446. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/446-2023-%D0%BF#Text (дата звернення: 23.04.2024).

Словник іншомовних слів URL: https://www.jnsm.com.ua/cgi-bin/u/book/sis.pl?Article=8370&action=show (дата звернення: 23.04.2024).

Ткаля О. Загальні принципи організації та діяльності державного апарату. Підприємництво, господарство і право. 2019. № 11. С. 274–278.

Шатіло В. Принципи діяльності державної влади і методи їх здійснення. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. 2014. № 1 (99). С. 66–70.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-19

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право